• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primarul din Sohatu refuză să semneze unui fermier certificatul fiscal, blocând o achiziție de teren

    Angelica Lefter -

    Un edil dintr-o localitate călărășeană a refuzat să înmâneze unui fermier certificatul fiscal întocmit pentru un teren, care este obiectul unei tranzacții de vânzare-cumpărare. Agricultorul ar fi trebuit să încheie tranzacția, dar fără certificatul de la Primărie, înțelegerea este în aer.

    Este vorba despre cunoscutul fermier Valentin Popa, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, care se consideră nedreptățit, în condițiile în care toți locuitorii comunei Sohatu, județul Călărași, și-au primit la timp certificatele fiscale, unii dintre ei cu datorii mari la Primăria din comună.

    Fermierul Valentin Popa

    Potrivit celor declarate de agricultorul călărășean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, este vorba despre un teren arabil, de 3 hectare, din extravilanul comunei Sohatu, pentru care a achitat toate vechile datorii ale proprietarilor către Primărie, în valoare de 14.000 de lei.

    ”Mi-au ieșit avizele finale pe un teren pe care l-am cumpărat, adică nu s-a finalizat tranzacția, dar există pre-contract și procuri. Fiul meu este împuternicit de către acei proprietari ai terenului de 3 hectare, iar după ce mi-au ieșit avizele de la Direcția Agricolă, ofertă, cerere, adresă, tot, în cursul zilei de astăzi, fiul meu a făcut cerere la Primăria Sohatu, funcționarii i-au întocmit certificatul fiscal, s-a dus cu el la primar să îl semneze. Fiul meu a așteptat o oră pe hol să aștepte semnătura domnului primar și implicit certificatul fiscal. După o oră a întrebat cât trebuie să mai aștepte pentru a lua certificatul fiscal, dar edilul Cătălin Iordache i-a spus că nu îi dă certificatul, poate să meargă acasă. De ce nu a vrut? Dumnealui trebuie știe! Oricum eu pentru acel teren am plătit taxe și impozite, pentru că aveau datorii proprietarii. A avut undeva la 14.000 de lei datorii, eu le-am achitat”, a menționat fermierul Valentin Popa.

    Întrebat de agricultor de ce refuză să înmâneze certificatul fiscal pentru acel teren, edilul Cătălin Iordache i-a comunicat lui Valentin Popa că are termen legal 30 de zile pentru a-i înmâna actul, cu alte cuvinte este acoperit de lege și poate întârzia în acest timp tranzacția de vânzare-cumpărare a terenului sub adăpostul legii.

    Valentin Popa, care îndeplinește și funcția de consilier județean, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că întreaga situație se petrece, probabil, din cauză că ar fi luat cuvântul la ultima ședință a Consiliului Județean și ar fi cerut ca tuturor cetățenilor din localitatea Sohatu să le fie cerute datoriile la zi, așa cum este legal.

    ”Cu taxele pe acel teren sunt la zi. În data de 27.07.2022, în ședința Consiliului Județean, am spus să nu se mai dea bani de la Consiliul Județean Călărași, din zonele defalcate din rectificarea de buget, până când nu colectează de la cetățenii comunei Sohatu 80% din bani datorați, pentru că foarte mulți proprietari, cetățeni, au datorii la Primăria Sohatu. Și faptul că în acea ședință am spus că trebuie urmate căile legale, așa cum sunt și eu la zi și plătesc taxe și impozite, așa îmi doresc să fie toți cetățenii localității, l-a deranjat pe domnul primar. Eu astăzi aveam programare la notariat pentru actul final de vânzare-cumpărare la ora 15:30, acum mi-am anulat programarea”, a concluzionat fermierul Valentin Popa.

    Cererea de eliberare a certificatului fiscal, realizată de Andrei Popa, fiul împuternicit al fermierului Valentin Popa

    Cererea pentru eliberarea certificatului fiscal a fost făcută de către fermier astăzi, luni – 1 august 2022, iar în mod normal, pentru a nu le pune ”bețe în roate” fermierilor, mai ales dacă certificatele fiscale sunt întocmite, edilii le pot elibera rapid, pentru ca agricultorii să își poată încheia tranzacțiile și să se folosească ulterior de terenul achiziționat.

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au sunat la Primăria Sohatu, din județul Călărași, unde nu au reușit să vorbească cu edilul Cătălin Iordache, acesta nefiind prezent inițial la sediul instituției. Nici pe telefonul mobil domnul primar nu a putut fi contactat, pentru a explica de ce refuză să îi esemneze fermierului certificatul fiscal, actul fiind deja întocmit.

    Pe de altă parte, jurnaliștii noștri au stat de vorbă cu una dintre funcționarele care au scris certificatul fiscal, și care a mărturisit că domnul primar se află într-o ședință, chiar la sediul Primăriei, însă nu poate sta de vorba cu presa.

    Funcționara a mai spus că certificatul fiscal nu este încă semnat de edil, dar va fi înmânat fermierului Valentin Popa în maxim 3 zile, așa cum cere legea, și că este exclus ca acesta să primească actul în maxim 30 de zile, cum a susținut primarul în fața agricultorului călărășean.

    ”Certificatul fiscal este întocmit, dar este pus la mapă să fie semnat de către domnul primar. Perioada în care domnul Popa și-ar putea primi certificatul fiscal este de maxim 3 zile. Domnul primar momentan nu este, are ședință astăzi, la Primărie. Știu, dar dacă nu este semnat de domnul primar, domnul Valentin Popa nu are ce face cu el, însă în 3 zile maxim!”, a declarat funcționara Primăriei Sohatu, județul Călărași, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA