• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Comisia Europeană a aprobat plata unui avans APIA mai mare pe hectar și animale

  Roxana Dobre -

  Avans APIA mai mare pentru agricultori și crescători de animale. Comisia Europeană a aprobat acordarea avansului pentru plățile directe la un nivel de 70 la sută pentru plățile directe și 85 la sută pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2022, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

  MADR a anunțat miercuri, 3 august, printr-un comunicat de presă, că ministrul Petre Daea a condus la sediul instituției, ședința Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, în prezența tuturor membrilor care fac parte din această structură.

  ”S-a solicitat la Comisia Europeană și a fost aprobată acordarea avansului pentru plățile directe la un nivel de 70% și 85% pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2022”, precizează ministerul, care a amintit ce măsuri a implementat până în prezent pentru ajutorul fermierilor.

  Astfel plata în avans se va acorda și pentru anul 2022, în procent de 70% FEGA (Fondul European pentru Garantare în Agricultură)  din care se achită plățile directe și 85% FEADR ( Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) din care se plătesc schemele compensatorii. În prezent nu se cunoscut cuantumurile ce urmează să fie plătite, acestea urmând să fie aprobate de Guvern și publicare în Monitorul Oficial, după ce MADR le va lansa în dezbatere publică.

  Când începe plata avansului

  Plata avansului va demara la 16 octombrie și chiar dacă data pică într-o zi de duminică Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat că ministrul Agriculturii a dat deja dispoziții ca autorizările la plată să se facă de la termenul stabilit, în week-endul din 15-16 octombrie. Ulterior banii vor putea intra în conturi din 17 octombrie când Trezoreria va funcționa cu program normal iar sumele să plece mai departe spre bănci.

  Reamintim că în 2021, fermierii au primit în primă fază 70% din schemele pe suprafață stabilite astfel:

  -Plata unică pe suprafață: 95,4751 euro/ha

  -Plata redistributivă: primul interval (1-5 ha, inclusiv) – 5 euro/ha, al doilea interval (peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv) – 48,1457 euro/ha

  -Plata pe înverzire – 57,8931 euro/ha

  Plata pentru tinerii fermieri – 40,4514 euro/ha.

  La plata avansului APIA au intrat și crescătorii de ovine și de caprine care au încasat 70% din cuantumul sprijinului cuplat stabilit la 16,55 euro pe cap de animal eligibil la plată. Din acest an MADR intenționează să introducă pe lista beneficiarilor de plăți în avans și crescătorii de vaci, cei care trebuiau să aștepte subvențiile până la plata finală, din 2 decembrie.

  În acest sens, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că fermierii vor putea lua avansul APIA și pentru efectivele de animale pe care le-au declarat în cererea unică. Este vorba despre o plată de până la 70% din cuantumul sprijinului cuplat zootehnic, cel mai probabil, care se achită din fonduri europene. Pentru ajutorul național tranzitoriu, sumele necesare se regăsesc în bugetul național de anul viitor.

  Pe larg despre acest subiect aici: Avans APIA 2022. Crescătorii de animale vor intra la plata primei tranșe din subvențiile APIA


  Te-ar mai putea interesa

  Șeful APIA – anunț pentru fermierii care așteaptă plata finală a subvențiilor Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Cele mai ieftin sistem de irigare prin picurare. Confecționarea pas cu pas

  Ultimele știri

  Ucraina se angajează să limiteze exporturile în UE pentru a evita închiderea graniței cu Polonia Polonia: Luăm în calcul închiderea graniței cu Ucraina. Oficial ucrainean: Nu s-a negociat așa ceva! Irigaţiile tradiţionale – cunoştinţe, tehnică şi organizare. Dosar pentru UNESCO