Cea mai nouă băutură românească la limita legii: berea plată cu arome
agrointeligenta.ro -Băuturile alcoolice foarte ieftine au mare căutare pe piața din România, așa că nu este de mirare că se găsesc mereu întreprinzători care să exploateze în profit acest lucru. Așa a apărut pe rafturile magazinelor berea plată cu arome, o licoare bahică despre care există suspiciuni că ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Berea plată este produsă în Focșani, unde o fabrică locală a reușit să pună pe piață în 2013 nu mai puțin de 67.000 de hectolitri din această băutură controversată.
Conform normelor în vigoare, berea plată intră în categoria băuturilor fermentate liniștit (BFL) a căror singură reglementare impune doar plata unei accize de 10 euro/hectolitru. Deși legislația prevede ca aceste produse să treacă și testul unor analize de laborator, potrivit informațiilor deținute de Prefectura Vrancea, nu există în acest moment un laborator care să efectueze o astfel de procedură. Așa se face că berea plată, la fel ca și restul BFL-urilor, nu poate fi verificată ca și conținut.
Potrivit subprefectului județului Vrancea Cristian Misăilă, este evident că producătorii au găsit o portiță legislativă de care profită din plin, astfel că fenomenul berii plate ar trebui să intre în atenția organelor legislative întrucât un singur producător local a reușit să scoată pe rafturi o cantitate comparabilă cu 15% din producția județeană de vin nobil. Asta în ciuda faptului că din ingredientele înscrise pe etichetă nu reiese foarte clar ce conține. Astfel, ar avea malț, înlocuitor de malț, apă, hamei, aromă de soc, îndulcitor E951, antioxidant acid ascorbic. Mai mult, sticlele poartă inscripția că produsul are în compoziție și ”o sursă de fenilalanilă”, un aminoacid cunoscut în rândul culturiștilor.
Berea plată are o alcoolemie similară cu a berii normale.