• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ungaria a obținut o cantitate record de miere de salcâm

  Mircea Olteanu -

  Ungaria a produs o cantitate de miere de salcâm cum nu s-a mai văzut de zece ani, dar seceta a avut un efect devastator asupra producției de miere de floarea-soarelui.

  Péter Bross, președintele Asociației Maghiare a Apiculturii (OMME), a amintit că anul promitea să fie un sezon plin de speranță pentru apicultori, cu rezultate deosebite obținute la sfârșitul primăverii și începutul verii. Apicultorii au reușit să obțină cea mai bună recoltă de miere de salcâm din ultimii zece ani, iar producțiile de miere de rapiță și tei argintiu au fost, de asemenea, ridicate.

  Pe de altă parte, în unele regiuni maghiare, seceta a creat probleme serioase în a doua jumătate a verii.

  ”Societatea apicolă a țării s-a împărțit cu adevărat în două anul acesta: în timp ce apicultorii de la vest de Dunăre pot încheia cel mai bun an al vieții lor, fermierii de la est de Dunăre s-au confruntat cu probleme serioase”, a afirmat Péter Bross.

  El a adăugat că, deși apicultorii se temeau că lipsa precipitațiilor de iarnă va afecta înflorirea salcâmului, în cele din urmă au reușit să obțină o recoltă record de miere de salcâm.

  Cu toate acestea, pe măsură ce canicula de vară și seceta s-au intensificat, perspectivele s-au înrăutățit.

  În general, floarea-soarelui are o pondere importantă în producția totală de miere a Ungariei, dar din cauza secetei severe, producția de miere din această sursă aproape a încetat. Cea mai gravă situație este în acele comitate în care apicultorii obțineau anterior cele mai bune randamente.

  În comitatele Békés și Hajdú-Bihar, precum și în Jászság, situația este deplorabilă. Floarea-soarelui se ofilește, astfel că nu mai există nectar pentru albine, a punctat președintele OMME, care a explicat că producția de miere de floarea-soarelui din acest an s-ar putea ridica la doar treizeci până la patruzeci la sută din media anilor trecuți.

  De asemenea, seceta a făcut viața extrem de grea apicultorilor, fermierii fiind nevoiți să ude constant culturile, afectând astfel și activitatea albinelor. O problemă și mai mare este că, pe lângă floarea-soarelui, flora pajiștilor, pășunilor și malurilor se află și ea într-o stare foarte proastă.

  Din cauza secetei, zone întinse au fost pârjolite, nivelurile râurilor s-au redus, iar din cauza lipsei plantelor înflorite, albinele nu pot colecta nectarul de care au nevoie pentru iernare.

  Potrivit lui Péter Bross, din acest motiv, apicultorii încearcă să înlocuiască nectarul cu surse artificiale de carbohidrați și proteine, dar în multe cazuri nu pot înlocui mineralele, oligoelementele și vitaminele care sunt prezente doar în sursele naturale de hrană.

  ”Toate acestea vor avea consecințe dezastruoase pentru sezonul de anul viitor, deoarece durata de viață a albinelor va scădea din cauza lipsei oligoelementelor adecvate”, a avertizat el.

  Cu toate acestea, Ungaria nu va duce lipsă de miere, deoarece, chiar și în cel mai rău an, țara vecină produce o cantitate care depășește consumul intern. Fiind un sector orientat spre export, apicultorii vând cantități semnificative de miere pe piețele externe; cele mai importante destinații fiind Franța, Germania, Italia și Austria.

  Nu este de așteptat o creștere a prețului mierii deoarece oferta a crescut

  Péter Bross nu se așteaptă la o creștere a prețurilor, chiar dacă aproape toți factorii de cost – materiale de ambalare, energie, combustibil – au crescut în acest an, ceea ce ar justifica o creștere a prețului mierii. Bross a afirmat că nu este indicat ca apicultorii să crească prețul, pentru că, în pofida așteptărilor, anul acesta a adus o recoltă bună în Ucraina, astfel că există un surplus de miere ucraineană, care sosește intermitent, dar totuși constant în UE. Creșterea ofertei poate duce chiar la o scădere temporară a prețurilor.

  Cu toate acestea, cererea este încă semnificativă și există șanse mari ca mierea maghiară să fie exportată și în acest an în UE. Totodată, președintele asociației i-a sfătuit pe apicultori să aibă răbdare. Péter Bross a subliniat că este imposibil vânzarea cantității record de miere de salcâm într-un singur an la prețuri acceptabile, relatează 24.hu pe baza unui articol  publicat de Magyar Nemzet.


  Te-ar mai putea interesa

  Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha

  Ultimele știri

  Plăți subvenții APIA! Fermierii care au încasat banii în conturi în ultimele zile Vremea în următoarea lună – unde vor fi cele mai mari temperaturi, dar și ploi însemnate România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial