• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANI: Pășuni comunale atribuite de consilieri locali unor membri de familie

  Roxana Dobre -

  Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală şi fiscală în cazul unor aleși locali care au atribuit pășunile comunale unor persoane apropiate sau din familiei, pentru a încasa subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

  Conform unui comunicat al ANI, remis luni, 8 august, în conflict de interese administrativ a fost găsit Paul Vlad Matei, consilier local al comunei Hălchiu, judeţul Braşov.

  ”În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a participat la data de 10 mai 2019 la deliberarea şi adoptarea Hotărârii C.L. al comunei Hălchiu, privind aprobarea încheierii contractelor de închiriere prin atribuire directă a unor suprafeţe de păşune proprietatea privată a comunei, pentru păşunatul animalelor, în baza căreia la data de 14 mai 2019 a fost încheiat contractul de închiriere între asociaţia reprezentată de tatăl persoanei evaluate şi Primăria comunei Hălchiu”, arată ANI.

  Prin închirierea pajiştilor, spune Agenţia, asociaţia a încasat de la APIA – Centrul judeţean Braşov subvenţii în sumă totală de 971.722 lei. ”Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 din Legea 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, art. 75, lit a) şi art. 77 din Legea 393/2004 (acte normative în vigoare în perioada evaluată). Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Paul Vlad Matei a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de consilier local, a luat o decizie care a produs un folos patrimonial pentru asociaţia în cadrul căreia tatăl său deţine calitatea de membru şi funcţia de preşedinte, dovadă fiind încasarea de către tatăl său, în baza contractului de închiriere încheiat, de subvenţii plătite de APIA – Centrul judeţean Braşov”, mai arată sursa citată.

  Pășuni atribuite ”în familie”

  Conflict de interese administrativ a fost descoperit şi în cazul lui Emil Feier, consilier local în comuna Hodac, judeţul Mureş. Inspectorii de integritate spun că, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a luat parte la emiterea, respectiv la adoptarea unor acte administrative care puteau produce folos material pentru sine (membru fondator al unei asociaţii de crescători de ovine) şi fiul său (preşedintele asociaţiei).

  Şi în cazul acestuia, Agenţia Naţională de Integritate transmite că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de consilier local, a luat parte la emiterea şi adoptarea unor acte administrative care au produs un folos patrimonial pentru asociaţia din care face parte împreună cu fiul său, respectiv Asociaţia a încasat de la APIA – Centrul judeţean Mureş subvenţii în sumă totală de 319.745,82 lei, înregistrând profit în sumă totală de 14.574 lei.

  ”Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, menţionează ANI.


  Te-ar mai putea interesa

  O primărie a decis să mărească despăgubirile pentru crescătorii de porci din comună Amendă uriașă încasată de un fermier de la Garda de Mediu pentru că avea prea mulți porci Acord politic: Fermele de vaci scapă de Directiva poluării, dar nu și cele de porci și de păsări

  Ultimele știri

  Start plăți integrale APIA! Sumele pe hectar și animale care intră acum în conturi A început tăiatul porcului de Crăciun. Decebal, un Pietrain de 423 kg, printre primii porci sacrificați Comisia Europeană vrea să înăsprească cerințele pentru transportul animalelor vii