• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Gogoșarii, anul acesta: 8 lei/kg la poarta fermei și 19 lei/kg la piață!

  Angelica Lefter -

  Legumicultorii români au marfă bună, la prețuri acceptabile, dar o mare parte dintre aceștia nu ajung să o vândă direct consumatorilor, deoarece intră foarte greu în piețe. Ei sunt nevoiți să o dea direct din poarta fermei, samsarilor, care aproape că triplează prețurile legumelor, la tarabă.

  Ionel Cocoșilă, legumicultor din comuna Rusănești, județul Olt, deși se ocupă cu grădinăritul de ani buni deoarece este meserie moștenită din familie, de la părinți, nu a avut perioade în care marfa sa a zăcut pe câmp ori în solarii și nici momente în care a aruncat-o la groapa de gunoi.

  Este drept că prețul ardeilor, atât gogoșari cât și capia, vânduți din poarta fermei nu este unul foarte mare, legumicultorul spune că nu poate, momentan, să meargă cu marfa la piață, o dă spre vânzare samsarilor care ajung cu marfa sa la tarabele din toată țara.

  Gogoșarul pleacă de la poarta fermei cu 8 lei/kg și ajunge să coste la comercianți, în piață, 19 lei/kg

  Fermierul care lucrează 31 de ari de solar și 40 în câmp, adică aproape 1 hectar în total, spune că într-adevăr a reușit să vândă anul acesta cu 8 – 8,5 lei pe kilogram ardeiul gogoșar, dar în piețele din Mureș, spre exemplu, ardeiul său ajunge și la aproape 20 de lei.

  ”Am ieșit acum cu ardeii capia și gogoșari. Am scos până acum peste 2 tone de gogoșari. Îl culegem cam în 2 zile, iar într-o zi îl și vindem. Am avut în solarii varză, capia și gogoșarul protejat. La gogoșar cultivăm soiul Bihar. Piață de desfacere deocamdată avem la angrosiști, cum le zicem noi. Vin și de la Mureș, la stradă îi dăm. La piață nu prea avem loc de samsari. Acum, din poarta fermei, dăm ardeiul gogoșar cu 8 lei – 8,5 lei pe kilogram, angrosistul îl vinde cu 19 lei. Capia la fel, 7-8 lei pe kilogram”, a explicat legumicultorul oltean.

  Gogoșarii sunt copți la acest moment

  Acesta se declară mulțumit de prețul pe care îl au gogoșarii în prezent și spune că nu și-ar permite să meargă la piață momentan, având acasă 2 copii mici, însă în viitor se gândește să închirieze o masă în piață: ”Aștept să văd la anul, când mai cresc copii, să îmi caut un loc în piață pentru că am cu ce mă deplasa, am o dubă pe care o pot folosi.”

  Legumicultorul a dorit să acceseze fonduri europene și a reușit, însă dosarul său a fost eligibil, fără finanțare

  Ionel Cocoșilă spune că a încercat să acceseze fonduri europene, însă nu i-a fosta probat dosarul, așa că se mulțumește cu subvențiile pentru legume.

  ”Trebuia să iau și fonduri europene, dar parcă tot ăia cu bani obțin fondurile astea. Am dosarul făcut , sunt eligibil fără finanțare pe Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri . Nu știu de ce mi-au mai dat eligibil”, a menționat vizibil nemulțumit fermierul.

  Ardei capia cultivat în solariile lui Ionel Cocoșilă

  Ionel Cocoșilă a cumpărat albine pentru a-i poleniza cultura de ardei

  El spune că investiția în solarii a fost de aproximativ 40.000 de lei acum 4 ani, iar fondurile i-ar fi trebuit pentru modernizare și poate pentru încălzire, deoarece acum nu poate încălzi spațiile protejate.

  Legumicultorul din sudul țării nu dorește deocamdată să producă ecologic, dar recunoaște că încearcă să reducă substanțele folosite, mai ales că acum a ales polenizarea cu albine. Cu alte cuvinte a devenit și apicultor. Momentan deține 16 stupi.

  ”La ardeii capia cultivați în câmp, mi-am cumpărat albine pentru polenizare. Am 10.000 de fire, adică 20 și ceva de ari de ardei capia și mi-am luat albine pentru polenizare. Am luat 6 stupi și am ajuns la 16, le-am înmulțit. Acum le duc la solariile de la marginea câmpului”, a mai adăugat Ionel Cocoșilă.

  Legumicultorul Andrei Cocoșilă, alături de ardeii capia, producție 2022

  Fermierul a mai spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că nu ar permite ca marfa sa să se strice pe câmp ori în solarii. Dacă este prea multă sau la prețuri mici, o încarcă în dubă și merge personal cu ea la oraș spre a o vinde, în depozitele angro.

  ”S-au aruncat culturi de legume, fructe, anul trecut, eu nu arunc. Eu dau integral marfa. Când vine vorba de o situație similară ca aceea, îmi umplu duba și merg cu ea la București, Constanța Mureș, în angro-uri și o dau, dar deocamdată, în 2022, nu suntem în această fază”, a completat legumicultorul Ionel Cocoșilă, nepot al celebrului legumicultor Ilie Ursu.


  Te-ar mai putea interesa

  Mâncarea delicioasă – noul simbol turistic al Transilvaniei. Festivalul Gastronomic „Taste of Transylvania”: 7-9 octombrie, în județul Harghita Subvenții APIA 2022: Dată limită pentru fermierii care vor să ia prima tranșă de bani înainte de 16 octombrie Consultanță în legumicultură de la specialiștii Marcoser, în cadrul FFExpo 2022 (13-15 octombrie)

  Ultimele știri

  Cei mai buni consultanți în fonduri europene vin la FFExpo 2022, la standul Fabrica de Consultanță! Primii fermieri care vor avea avansul APIA în conturi! Plata APIA pe hectar 2022. Calcul oficial – suma care intră în conturi de săptămâna viitoare