• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PT303 – hibridul fermierilor campioni la rapiță

    Roxana Dobre -

    De pe câmpurile din județul Suceava și până la cele din județul Giurgiu, din Arad și până în Teleorman ori Giurgiu, hibridul PT303 a dovedit în acest an că poate oferi producții ridicate, iar agricultorii să fie mulțumiți de performanțele acestuia, deci să devină fermieri campioni. De aceea, compania Corteva Agriscience face cunoscute experiențele lor și continuă prezentarea tehnologiilor aplicate în ferme.

    “Putem spune că PT303 și PT298 reprezintă inovația de ultimă generație a companiei Corteva, iar acest lucru este dovedit de caracterele speciale pe care le au. Dacă ar fi să rezum, PT303 este un hibrid unic în Europa tocmai datorită toleranței deosebite pe care o are la agentul patogen Sclerotinia sclerotiorum. Prezintă o toleranță în proporție de 90% la putregaiul alb al rapiței, deci 90% din plante nu vor prezenta fenomenul de Sclerotinia, după cum și fermierii campioni au observat în lanuri. Diferența de 10%, în cazul în care va fi afectată de acest agent patogen, veți observa că infecția va fi atât de mică încât pagubele vor fi nesemnificative.

    De aceea spunem că a avea în cultură un hibrid cu o toleranță atât de mare reprezintă cartea câștigătoare. PT303 este un hibrid robust, înalt și vine la pachet cu tratamentul Lumiposa, care îi asigură o protecție ridicată la principalii dăunători de sol, până în faza de 4 frunze ale culturii. Practic, în acea perioadă fermierii pot supraveghea și alte lucrări ale câmpului și nu sunt presați de aplicarea tratamentelor de corecție în cultura de rapiță. Ce mai trebuie știut despre acest hibrid este că în primăvară va avea o creștere mai lentă, deci va fi mai puțin expus riscului care apare din cauza posibilelor etape de îngheț târziu. Însă are o înflorire mai timpurie ceea ce înseamnă că va evita perioadele cu temperaturi ridicate care nu sunt tocmai folositoare acestei faze de dezvoltare a culturii. Deci, alegeți acest hibrid pentru siguranță și productivitate mare”, a declarat Liliana Ciulu, director de vânzări Corteva Agriscience.

    În cadrul societății Nord Intermed Consulting, Dănuț Nichifor Savu, din localitatea Dornești, județul Suceava, lucrează 460 ha. A semănat rapiță pe 138 ha, iar pe cele 50 ha unde a avut hibridul PT303 a obținut o producție de 4.544 kg/ha.

    “Am semănat rapița după grâu, astfel că terenul a fost dezmiriștit, apoi am arat, am pregătit cu freza și am semănat. Campania de semănat a debutat în a doua jumătate a lunii august, atunci am fertilizat cu 350 kg/ha îngrășământ complex triplu 16. În toamnă am mai administrat un erbicid, dar și un tratament cu insecticid și foliar pe bază de bor. În primăvară au fost necesare mai multe intervenții, 4 la număr, ce au cuprins insecticide, fungicide, precum și foliare pe bază de sulf, azot și bor. Am mai fertilizat în două etape, prima trecere a avut loc la începutul lunii aprilie și am aplicat 300 kg/ha de sulfat de amoniu, iar la a doua trecere am mai aplicat 80 kg/ha de sulfat de amoniu.

    Recoltatul l-am început în data de 13 iulie și pot spune că am avut o producție bună, mai ales ținând cont de tot ceea ce s-a întâmplat în acest an agricol în zona noastră. Am fost mulțumit de producția recoltată cu hibridul PT303 și de aceea în aceasta toamnă voi semăna 70 ha cu acest hibrid, ceea ce înseamnă jumătate din suprafața dedicată rapiței”, a afirmat fermierul campion din județul Suceava.

    În cadrul societății Geo&Costi Agrar, fermierul Gheorghe Preda a obținut o producție medie 4.250 kg/ha cu hibridul PT303. Acesta își desfășoară activitatea în comuna Șindrilița, județul Ilfov, iar în acest an a avut rapiță pe 420 ha, dintre care 250 ha au fost semănate cu hibridul PT303, după grâu.

    “Am dezmiriștit și pregătit terenul corespunzător pentru semănat, a urmat un moment de pauză, după care am fertilizat cu îngrășământ complex 18.46.0 – 250 kg/ha, apoi am intervenit cu un disc mare și am semănat în perioada 5-7 septembrie, optând pentru norma de sămânță de 50-55 b.g/mp. Tot în toamnă am aplicat un erbicid preemergent, dar și un antigramineic.

    În primăvară am aplicat mai întâi un insecticid și un îngrășământ pe bază de sulf, apoi, la începutul lunii aprilie, am intervenit cu un tratament cu fungicid, insecticid și îngrășământ foliar pe bază de bor. Am fertilizat la începutul lunii martie cu 200 kg/ha de uree, iar după două săptămâni a mai urmat o administrare cu azotat de amoniu – 200 kg/ha. Am mai aplicat un insecticid de contact, un fungicid și încă un insecticid. Am recoltat în a doua jumătate a lunii iunie și pot spune că am fost mulțumit de producție”, a specificat fermierul campion.

    Client fidel al geneticii Corteva Agriscience, Gheorghe Preda a ales și pentru această toamnă hibrizii PT303 și PT298, pe care îi va semăna pe o suprafață de 300 ha, din totalul de 400 ha destinat culturii de rapiță.

    În județul Arad, localitatea Horia, își desfășoară activitatea fermierul Aurel Luca. În cadrul societății Terracult acesta lucrează 6.615 ha, iar anul acesta a avut 2.263 ha cu rapiță. Pe o suprafață de 90 ha a semănat hibridul PT303 și a obținut o producție de 4.000 kg/ha.

    “Planta premergătoare a fost grâul, de aceea am făcut o lucrare de bază cu un tigger, apoi am intervenit cu discul și am erbicidat unde a fost cazul și am administrat DAP 18.46.0 – 120 kg/ha, dar și o trecere cu sare potasică – 60 kg/ha, am încorporat cu discul și apoi am semănat începând cu data de 1 septembrie. Tot în toamnă am mai erbicidat și am efectuat un tratament cu fungicid, un insecticid piretroid și îngrășământ foliar pe bază de bor.

    În primăvară am fertilizat cu sulfat de amoniu 20.24 – 160 kg/ha, dar și cu îngrășământ lichid UAN 30% azot. A fost nevoie să aplicăm insecticide în două treceri, un îngrășământ foliar pe bază pe bor, iar la faza de îmbobocire a plantelor am aplicat un nou tratament cu fungicid pe bază de tebuconazol, plus un insecticid. Ultimul tratament, la înflorirea deplină, am aplicat un fungicid, dar și un insecticid sistemic prietenos cu albinele. Recoltatul l-am început la 1 iulie și l-am terminat pe 14 iulie, iar producția medie pe fermă a fost de 3.95 t/ha”, a precizat Aurel Luca.

    Un alt fermier campion este Silviu Tănase, administratorul societății Agroproject din județul Teleorman. Acesta a cultivat 75 de hectare cu rapiță, din totalul de 430 ha, și a ales pentru toată suprafața hibridul PT303. Producția obținută este de 3.860 kg/ha.

    “La rapiță, planta premergătoare a fost grâul. După recoltatul acestuia, terenul a fost scarificat, pregătit în două treceri cu discul și semănat la începutul lunii septembrie, atunci am aplicat și îngrășăminte DAP 18.46.0 – 150 kg/ha. Tot în toamnă am aplicat și ureea – 200 kg/ha. Aproximativ 80% din tehnologia aplicată a fost din portofoliul Corteva. Pe scurt, am aplicat două erbicide și trei tratamente cu fungicide și insecticide. Am avut grijă să aplic tratamentele în perioada optimă și să țin planta sănătoasă, de aceea pot spune că fertilizarea pe care am aplicat-o nu a fost cine știe ce, mai ales la solul argilos de care dispunem și care absoarbe imediat substanțele active, deci plantele au avut ceva de muncă pentru a ajunge la substanța activă.

    Hibridul s-a comportat foarte bine, chiar și în locurile unde a răsărit mai târziu, pentru că am semănat și un pic mai târziu deoarce credeam că trebuie să întorc suprafața de 15 ha, dar plantele au recuperat și producția obținută a fost una bună. Deci am fost mulțumit! L-am ales și pentru această toamnă, iar împreună cu hibridul PT298, vom semăna toată suprafața de 150 ha cu hibrizi Pioneer”, a declarat fermierul campion.

    Aceștia sunt doar o parte dintre fermierii campioni care au ales acest hibrid – PT303, de aceea vor urma și alte prezentări ale experiențelor agricultorilor și rezultatele pe care le-au obținut.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat