• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Petre Daea, optimist în legătură cu producția de floarea-soarelui: ”România va avea și ulei!”

    Angelica Lefter -

    A început recoltarea la floarea-soarelui în anumite zone din țară, iar ministrul Agriculturii Petre Daea rămâne optimist în ceea ce privește producția, deși seceta a pus mari probleme atât culturilor de porumb cât şi floarea-soarelui.

    Cu toate acestea, șeful de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a afirmat miercuri – 10 august, că situaţia este diferită de la o zonă la alta.

    În legătură cu ”abordările apocaliptice” din spațiul public, care anunțau o penurie de ulei de floarea-soarelui, ministrul de resort îndeamnă la liniște.

    Întrebat de jurnaliști, după ședința de Guvern, dacă este mai importantă liniştea pe care a transmis-o în legătură cu faptul că România va avea suficientă producţie agricolă în acest an, Petre Daea a subliniat că România ”va avea şi ulei”.

    ”Şi va avea şi ulei. Linişte, linişte, linişte. Am văzut abordările acestea apocaliptice uneori, iertaţi-mă, pentru că sunt ministrul Agriculturii şi trebuie să introduc liniştea şi încrederea. Am văzut o serie întreagă de abordări din astea apocaliptice: când începe pe ecranele de televizor că ia foc lanul, că auzi sirenele. Şi copiii în pântece se sperie”, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.ro.

    Petre Daea a mai adăugat că, așa cum s-a întâmplat și la grâu, când prognozele erau dramatice, însă producția a fost bună, este posibil să se întâmple și la floarea-soarelui. Oficialul a subliniat că pe teritoriul României situaţia este diferită de la o zonă la alta.

    ”Aţi văzut ce s-a întâmplat şi ce prognoze erau la cultura grâului. Avem trei judeţe. Din toate celelalte, la cultura grâului, care au probleme din acest punct din vedere, s-au înregistrat aceste situaţii deosebit de grele. (…). E adevărat, pentru că aş ieşi din spaţiul realităţi dacă n-aş spune acest lucru: această secetă a pus mari probleme celor două culturi, mari probleme culturilor de prăşitoare de primăvară, înţelegând aici porumbul şi floarea-soarelui. Le inventariem, comisiile inventariază această situaţie. Ce înseamnă această inventariere? Se duce Comisia cu specialiştii respectivi la faţa locului, vede suprafaţa – se cunoaşte de la APIA şi au metode suficiente tehnice şi rapide în aşa fel încât să cunoască suprafaţa, fac evaluările la fata locului”, a menționat ministrul Petre Daea.

    În ceea ce privește calitatea culturilor, fermierii s-au întâlnit cu 3 situații distincte, a mai explicat ministrul Agriculturii.

    ”Avem situaţia suprafeţelor care au fost definitiv compromise – şi acestea sunt de regulă în zonele unde nu au căzut precipitaţii în afara perimetrelor irigabile şi pe terenurile cu drenaj puternic şi, a doua situaţie este aceea: (suprafaţa, n.r.) a fost afectată, dar nu distrus în totalitate, mai există producţie, vom vedea cât – şi a treia situaţie: sunt culturile care nu au fost afectate, fie că sunt în perimetrul irigabil şi unde am putut iriga – şi să ştiţi că acolo avem producţie peste 10 tone la hectar – şi în suprafeţele unde, insular, e adevărat, în anumite zone au căzut precipitaţii. Mă uitam pe datele pe care le-am avut azi dimineaţă în tabloul meu de informare la Ministerul Agriculturii că numai în 8 judeţe nu au căzut ploi. Iată o satisfacţie pentru noi şi în primul rând pentru fermieri şi o stare de confort pentru pentru cei care au animale”, a transmis ministrul Agriculturii, spus Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații