• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Politico: România, obligată să reducă utilizarea pesticidelor cu 35%, Italia cu 62%, Germania cu 55%

    Mircea Olteanu -

    Procent diferit pentru reducerea utilizării pesticidilor la nivel național în cadrul Uniunii Europene. Conform informațiilor făcute publice de către publicația Politico, până în 2030, România are de pus în practică o reducere mult mai mică a cantităților de pesticide în raport cu alte state.

    Comisia Europeană a propus ca fiecare stat membru să aibă propriul său obiectiv de reducere a utilizării pesticidelor. Fermierii italieni ar trebui să folosească cu 62% mai puține pesticide până în 2030, în timp ce la polul opus, România trebuie să-și reducă consumul de astfel de substanțe cu 35%.

    Potrivit informațiilor publicate de Politico, pe data de 19 iulie, Comisia Europeană a comunicat statelor membre obiectivele privind reducerea utilizării de pesticide. Propunerea a fost însă primită cu critici din partea miniștrilor Agriculturii din țările membre.

    Comisia Europeană a prezentat lunile trecute o propunere de regulament ce prevedea reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor cu 50% până în 2030.

    Însă jurnaliștii de la Politico au confirmat că ținta de 50% nu se aplică în mod egal tuturor țărilor, ci va fi luată în considerare situația curentă din fiecare stat membru.

    Pentru Comisie Europeană, obiectivul de 50 la sută nu este suficient pentru mai bine de jumătate din statele membre, printre care și unii dintre cei mai mari producători agricoli europeni (Italia, Germania, Franța, Spania, Olanda), potrivit unor liste neoficiale care a fost analizată de jurnaliștii de la Politico.

    Țintele se bazează pe cantitatea medie de pesticide utilizată în perioada 2015-2017.

    Italia se află în fruntea listei privind nivelul de reducere a utilizării pesticidelor chimice. Până în 2030, fermierii italieni ar trebui să utilizeze cu 62% mai puține substanțe de acest tip. Dintre marii producători agricoli, Germania va trebui să-și diminueze consumul de pesticide cu 55%; Franța și Spania, fiecare cu 54%; Olanda, cu 53%.

    Pe de altă parte, o serie de țări membre vor trebui să-și reducă consumul de pesticide cu mai puțin de 50%. De exemplu, pentru fermierii din Ungaria este planificată o reducere de 48%, iar pentru polonezi, de 45%.

    România, alături de Suedia, Bulgaria, Slovacia, Grecia, Croația și Cheia, vor avea de îndeplinit cea mai mică țintă de reducere – de 35%.

    O listă suplimentară stabilește și obiective de reducere a utilizării pesticidelor mai periculoase. Cel mai strict obiectiv, de 68%, trebuie îndeplinit de Portugalia, în timp ce la coada acestei liste se află Olanda, Suedia și Grecia, cu câte 35 la sută fiecare.

    De notat că Danemarca și Luxemburg nu apăreau în listele analizate de jurnaliștii de la Politico.

    Ministerul german al Agriculturii este în favoarea unei ținte de 50 la sută

    O purtătoare de cuvânt a Ministerului Federal al Agriculturii a explicat, pentru agrarheute, că Germania salută în mod expres eforturile Comisiei Europene de a armoniza utilizarea pesticidelor în statele membre. Coaliția de guvernământ de la Berlin este de acord cu obiectivul de reducere cu 50%, cuprins în Strategia ”De la fermă la furculiță”.

    Propunerea Comisiei Europene urmează să fie examinată intens. ”Prevederile individuale ale acestei propuneri, inclusiv metodele de calcul pentru obiectivele naționale de reducere pentru statele membre, vor fi discutate în detaliu în lunile următoare în organismele Consiliului și în Parlamentul UE”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului.

    Un purtător de cuvânt al Direcției Generale pentru Mediu a Comisiei UE a anunțat că aceste calcule preliminare pentru țintele de reducere au fost efectuate în conformitate cu metodologia din regulamentul propus. Comisia Europeană așteaptă acum opiniile statelor membre.

    Potrivit Politico, președinția cehă nu se așteaptă ca anul acesta la un rezultat final pe această temă.

    Fermierii din Germania protestează față de politicile UE de reducere a utilizării pesticidelor

    Organizația ”Agricultura Conectează Germania” din Renania de Nord-Westfalia (LsV NRW) plănuiește o manifestație la Bonn, la sediul Ministerului Federal al Agriculturii, pe data 15 august. De asemenea, Asociația Fermierilor din Westphalia-Lippe (WLV) cere producătorilor agricoli să opună o ”rezistență masivă și fermă” față de noile cerințe ale Executivului UE.

    În raportul său anual privind vânzările de pesticide în Germania, Oficiul Federal pentru Protecția Consumatorului și Siguranța Alimentelor (BVL) a anunțat marți, 9 august, că anul trecut s-au vândut cu 4% mai multe substanțe active față de anul 2020.

    Bulgaria trebuie să reducă utilizarea pesticidelor cu 35%

    ”Regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor este o propunere a CE, adoptată la 22 iunie a acestui an”,  a subliniat Lyudmila Donkova, reprezentanta Direcției Produse de protecție a plantelor, îngrășăminte și control din cadrul Agenției Bulgare pentru Siguranța Alimentelor (BABH)

    Donkova, care este membră a Grupului de lucru din CE, a explicat că oficiali europeni vor avea discuții cu reprezentanți ai fiecărui stat membru, iar, atunci când regulamentul va intra în vigoare, acesta va avea un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

    ”Am primit o scrisoare de la CE, care definește angajamentul pentru Bulgaria – o reducere cu 35% a utilizării pesticidelor. Conform Regulamentului, acesta este procentul minim. Să sperăm că rămâne, pentru că țări precum Spania, Franța, Austria au obligația de 65% și pledează pentru schimbarea metodologiei”, a precizat Ludmila Donkova, citată de portalul agri.bg.

    Conform Regulamentului, toate pesticidele sunt interzise în zonele sensibile, precum parcuri publice, grădinițe, terenuri de sport, arii protejate NATURA 2000. Vor fi impuse noi reguli de combatere a dăunătorilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!