• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ONU se așteaptă la ”o creștere masivă” a numărului navelor care doresc să exporte cereale din Ucraina

  Mircea Olteanu -

  Organizația Națiunilor Unite se așteaptă la o ”creștere masivă” a numărului navelor care doresc să exporte cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, după ce semnatarii acordului de la Istanbul au ajuns la un consens privind procedurile de tranzit, a declarat recent un oficial de rang înalt al organizației internaționale.

  Rusia, Ucraina, Turcia și Organizația Națiunilor Unite au ajuns luni la un consens privind procedurile de tranzit pentru acordul, încheiat în luna iulie, privind reluarea exporturilor de cereale și îngrășăminte ucrainene pe calea mării. Procedurile includ o zonă de protecție de 10 mile marine pentru nave.

  ”Ne așteptăm să vedem o creștere semnificativă a cererilor de tranzit”, a declarat Frederick Kenney, coordonator interimar ONU în cadrul Centrului Comun de Coordonare de la Istanbul – organismul care supraveghează îndeplinirea condițiilor acordului.

  ”Obiectivul de a obține între două și cinci (milioane) de tone metrice este realizabil”, a declarat oficialul, referindu-se la volumul exporturilor lunare.

  Până în prezent, 12 nave blocate în Ucraina încă de la începutul invaziei ruse, din 24 februarie, au fost autorizate să plece, iar alte patru nave au primit aprobarea să acosteze în Ucraina. Numărul vaselor care se îndreaptă spre Ucraina este de așteptat să crească pe măsură ce vânzările de cereale sunt convenite, a declarat oficialul ONU.

  Organizația internațională a subliniat că acordul privind exporturile este o operațiune comercială – nu umanitară, astfel că va fi ghidată de principiile pieței. Toate navele trebuie să fie inspectate pentru a atenua îngrijorările Rusiei că astfel ar putea fi transportate ilegal arme în Ucraina.

  ”Vom face o revizuire cuprinzătoare a procedurilor la începutul săptămânii viitoare, pentru a vedea ce trebuie să fie optimizat și îmbunătățit”, a adăugat Kenney.

  Scopul acordului este de a contribui la atenuarea crizei alimentare globale despre care ONU spune că a fost agravată de războiul Rusiei în Ucraina și a împins alte zeci de milioane de oameni în pragul foametei. Ucraina și Rusia sunt doi dintre cei mari exportatori mondiali de grâu.

  Kenney a spus că prioritatea actuală este eliberarea docurilor în cele trei porturi vizate de acord – Odesa, Chornomorsk și Yuzhny – astfel încât noi nave să poată intra și încărca mărfuri. Nu au existat încă transporturi de grâu, navele care au plecat până în prezent din Ucraina au transportat porumb, soia și ulei și făină de floarea-soarelui.

  ”A venit o nouă recoltă, a fost în primul rând porumb. Silozurile sunt pline cu porumb”, a afirmat oficialul ONU.

  Ucraina mai are aproximativ 20 de milioane de tone de cereale rămase din recolta de anul trecut, la care se adaugă și recolta de grâu de anul acesta, care este estimată la alte 20 de milioane de tone.

  ”Acum este imperios necesar pentru noi să scoatem acele nave, astfel încât să putem aduce nave pentru a încărca mărfuri ce vor fi destinate porturilor care vor contribui la reducerea insecurității alimentare globale. Dar de fapt orice navă care iese cu cereale ucrainene va ajuta”, a adăugat Kenney, citat de agenția de știri Reuters.

  Oficialul ONU a spus că proprietarii de nave au arătat ”un interes extraordinar” și că există o serie de nave de cereale goale care sunt ancorate în Turcia, așteptând ca vânzările să fie aranjate astfel încât să poată naviga spre Ucraina pentru a încărca marfa.


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar!

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț