Producție generoasă cu soiul de grâu PG 102
Adrian Radu -6 tone de grâu la hectar într-un an secetos, dar cu o irigare, este o producție pe care mulți fermieri și-o doresc. Poate fi obținută folosind două ingrediente cheie: soiul PG 102 și tehnologia Rodbun. Acest mix a dat roade la un fermier din Brăila, care folosește produse de la Rodbun de ani de zile.
Pe sola din Brăila, vizitată de directorul tehnic Florin Migdan, Rodbun a folosit o tehnologie proprie. „A primit ca starter îngrășământ complex cu azot, fosfor și potasiu, iar în primăvară a primit uree și la fertilizarea a doua a primit azotat de amoniu. În afară de îngrășămintele de bază și cele pe vegetație complexe, am aplicat fertilizant Fertilland Azot 3 l / ha și BioHumusSol cu Etamin 3 l + 2 l / ha. În afară de asta, este și în regim irigat, a primit o irigare de 60 l / mp în luna aprilie, la începutul lunii aprilie”, a explicat Migdan.
Condițiile climatice au fost dificile în Brăila, acolo unde cantitatea de precipitații din perioada de vegetație abia a atins 20 de litri. Astfel, genetica superioară a ajutat grâul să ajungă la 6 tone la hectar. Calitatea culturii a fost cea așteptată de Florin Migdan. „Nu avem boabe șiștave, sunt boabe de culoare închisă, cu un conținut ridicat de gluten, adică proprietăți panificabile foarte bune, sunt foarte rotunde și pline boabele, adică au și un hectolitru foarte, foarte bun. Sunt foarte mulțumit de cum s-a comportat soiul PG 102 în această zonă, și nu numai în această zonă, ci în toată țara unde l-am avut semănat, deoarece rezistă foarte bine la condiții de secetă”, a completat directorul tehnic Rodbun.
PG 102 este un soi de grâu autohton, cu caracteristici foarte bune de panificație, foarte tolerant la secetă și recomandat pentru culturi intensive. Aflat în portofoliul Rodbun, acest soi se recomandă a fi semănat cu o normă de 350-420 de boabe germinabile pe metru pătrat, adică 200-220 kg / ha.
Semitimpuriu, cu spic aristat și talie medie a plantelor, soiul PG 102 are toleranță foarte mare și la iernat și cădere. În plus, fermierii pot lăsa grijile deoparte, fiind foarte tolerant la făinare, rugină galbenă, rugină brună și septorioză. Glutenul poate ajunge la 28-30, proteina se duce peste 12%, iar masa hectolitrică se situează între 78-81.
Florin Migdan a fost mulțumit de recolta de grâu de pe sola din Brăila. În aproape 3 ani de când lucrează la Rodbun a vizitat mulți fermieri și a văzut multe culturi frumoase de grâu. „Am o dragoste pentru plante și pentru procesele care au loc în perioada de vegetație, modul în care decurg lucrurile, cum răsare o cultură, ce se întâmplă și așa mai departe. Să fac ceva asupra culturii respective și să văd dacă influența mea a fost pozitivă sau nu și să învăț din acțiunea respectivă. Un inginer agronom învață continuu. Important este să vrei și să fii deschis spre a învăța și totul decurge de la sine”, a concluzionat Migdan.
Mai multe detalii despre PG 102 și despre celelalte soiuri de grâu din portofoliul Rodbun se găsesc pe site-ul www.rodbun.ro.