• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Erbicidarea preemergentă sau postemergentă timpurie la rapiță: cultură bine pregătită pentru iarnă și dezvoltare armonioasă

    Adrian Radu -

    Rapița este o cultură foarte iubită în România datorită faptului că aduce primii bani în fermă la începutul campaniei de recoltat, iar fermierii obțin profituri frumoase la final de an agricol dacă aplică și o tehnologie adecvată.

    Combaterea buruienilor este unul dintre primii pași care trebuie parcurși cu deosebită atenție, pentru obținerea unor recolte bogate cantitativ și calitativ. Plantele de cultură sunt foarte sensibile la îmburuienare în primele stadii de vegetație, iar erbicidarea preemergentă a rapiței este lucrarea care le poate asigura fermierilor o cultură fără buruieni, care se poate dezvolta în mod corespunzător de la semănat până la intrarea în iarnă. Buruienile pot provoca pierderi de recoltă ce pot ajunge foarte ușor până la 40% din potențialul de producție a culturii de rapiță. Din acest motiv, fermierii care intervin în timp util și controlează eficient buruienile din cultura de rapiță, au parte de o recoltă mai bogată, dar și de o calitate mai bună a acesteia, întrucât semințele buruienilor crucifere pot afecta considerabil calitatea producției de ulei.

    Pentru fermierii care aleg varianta erbicicidării în preemergență, compania FMC recomandă erbicidele COMAND® și NERO®, iar pentru acei fermieri care doresc să aibă și alternativa erbicidării în preemergență timpurie, vă recomandăm erbicidele SUCCESSOR® PRO și GAJUS®. La Dulcești, în județul Neamț, domnul inginer Alexu Molodoi a folosit produsele FMC la platforma de loturi demonstrative organizată de grupul de ferme Almos, în colaborare cu compania FMC, iar la recoltare s-a obtinut o producție de 4500 kg/ha.

    Erbicidul NERO® conține două substanțe active (clomazonă 24g/ha + petoxamid 400 g/ha) și controlează buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anuale. Efectul sinergic al celor 2 substanțe active asigură controlul eficient a unui spectru foarte larg de buruieni cu frunză lată și peste 60 de buruieni graminee, inclusiv samulastra de cereale păioase, rapița venind de obicei după cultura de cereale. Erbicidul NERO® acționează inclusiv asupra speciilor de crucifere foarte dificil de combătut, cum ar fi sinapis arvensis – muștarul sălbatic, thlaspi arvense – pungulița, capsella bursa pastoris – traista ciobanului sau stellaria media – rocoină.

     

    Având în vedere faptul că erbicidele preemergente au acțiune peliculară, acestea trebuie aplicate pe un sol bine lucrat, mărunțit și nivelat, pentru a permite realizarea unei pelicule compacte și omogene. Erbicidul NERO® oferă culturii de rapiță un start puternic prin eliminarea competiției buruienilor în toamnă si mai mult decât atât, în condiții bune de umiditate, asigură controlul buruienilor pe toată perioada de vegetație din toamnă, cultura având posibilitatea unei dezvoltări normale, pregătindu-se foarte bine pentru intrarea în iarnă. Erbicidul NERO® are o selectivitate foarte bună pentru cultura de rapiță, se aplică înainte de răsărirea culturii și nu influențează rotația normală a culturii.

    Un alt erbicid cu aplicare preemergentă este erbicidul COMAND®, ce contine substanța activă clomazonă 480 g/l. Acesta este un erbicid selectiv pentru cultura de rapiță, cu efect pelicular și acțiune sistemică, care controlează buruienile cu frunză lată și unele graminee anuale.

    Pentru combaterea unui spectru mai larg de buruieni cu frunză lată și graminee, se recomandă amestecul în rezervor cu erbicidul SUCCESSOR® PRO (petoxamid 600 g/l). Erbicidul SUCCESSOR® PRO se poate aplica preemergent, imediat după semănat șau postemergent timpuriu la cultura de rapiță, în doză de 1,5-2 l/ha. Mihai Stoian, fermier și distribuitor din Gura Șuții, județul Dâmbovița, a aplicat erbicidul SUCCESSOR® PRO anul trecut în toamnă, pe o solă de 120 de hectare de rapiță, în doză de 2 L/ha: “În fiecare an ne lovim de 3 probleme care tind să fie majore. Una ar putea să fie Veronica. A doua mușețelul. Și a treia, care deja a început să se extindă peste tot, turița. Buruieni pe care am putea să zicem să le combatem și în primăvară, dar e foarte dificil și foarte scump”, a declarat Mihai Stoian.

    Erbicidul SUCCESSOR® PRO a fost aplicat in toamnă, datorită faptului că buruienile au răsărit încă din toamnă, iar primăvara apar foarte frecvent băltiri în aceasta zonă, erbicidul SUCCESSOR® PRO fiind alegerea ideală în această situație.

    În portofoliul FMC se află și erbicidul GAJUS®, ce conține 2 substanțe active (petoxamid 400g/l + picloram 8 g/l). GAJUS® este flexibil în aplicare și poate fi de asemenea aplicat atât preemergent cât și postemergent timpuriu (BBCH00-13), în doză de 2,25-3 l/ha, pentru combaterea buruienilor graminee și a unor buruieni cu frunză lată. Printre buruienile combătute de erbicidul GAJUS® se numară: apera spica-venti (iarba vântului), chenopodium album (lobodă), capsela bursa-pastoris (traista ciobanului), galium aparine (turița), matricaria chamomilla (mușețel), poa annua (firuta), papaver rhoeas (mac), stellaria media (rocoina), thlaspi arvense (pungulita), veronica persica (ventrilica) sau viola arvensis (viorele de ogoare).

    Întregul portofoliu de produse de protecție și nutriție a plantelor dezvoltat de FMC poate fi găsit pe site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiti și datele de contact ale tuturor reprezentanților de vânzări ai FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Când se plantează roșiile în grădină – calendar Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar