Analize de piaţă

Fermierii din Ilfov avertizează: Ploile care se anunță și în această săptămână vor afecta calitatea grâului

Agricultorii din județul Ilfov sunt printre cei mai afectați de fenomenele meteo din ultima perioadă. Ploile, grindina, vântul și diferențele mari de temperatură de la zi la noapte se simt atât în cantitatea mai mică de cereale recoltate, cât și în dimensiunea mică a boabelor ajunse în silozuri.

”Au rămas boabe foarte mici și așa scade și producția și greutatea hectolitrică. Am pierdut din punctul acesta de vedere și cantitativ și calitativ”, a declarat ieri Ilie Dan, președintele Asociației Fermierilor din județul Ilfov, organizație care acoperă 25.000 de hectare din județul Ilfov.

Fermierii aveau așteptări mai mari în 2014 la producția grâu, mai ales că au investit mai mult în culturile acestui an, odată cu scumpirea inputurilor.

“Sperăm să închidem anul acesta la peste 4.000 kg/ha, poate 5.000 kg/ha, deși aveam așteptări mult mai mari, undeva la 7.000 de kg/ha, așa cum arăta recolta la începutul lunii iunie și raportat la cheltuielile pe care le-am făcut și la costul inputurilor, mult mai mare anul acesta. Cam toată țara a fost devastată de vânt și ploi anul acesta, iar ploile care se anunță și în această săptămână în zonă vor duce la deprecierea calitativă a grâului”, a adăugat Ilie Dan.

Nici la porumb și floarea soarelui “nu este chiar așa roză treaba” pentru că există zone cu băltiri, chiar dacă culturile sunt bine dezvoltate.

“Vremea a fost rea cu noi, am avut grindină, ploi, vânt și la porumb și floarea soarelui s-au făcut băltiri. Nu este chiar așa roză treaba, chiar dacă plantele sunt bine dezvoltate, avem pierderi din cauza acestor ploi. Vine o cantitate mare într-un timp foarte scurt”, a adăugat reprezentantul agricultorilor, citat de Agerpres.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu