Fermierii din Ungaria organizează un protest cu tractoare în Budapesta
Mircea Olteanu -Un reprezentant al fermierilor din Ungaria a anunțat că va organiza la Budapesta un miting național până la finele lunii august.
După anunțul oficial al fermierilor, poliția a indicat că demonstrația se va putea organiza doar în anumite locații din capitala Ungariei pentru a nu interfera cu ceremoniile prilejuite de Ziua Sfântului Ștefan, una dintre cele mai importante sărbători naționale. Astfel, fermierii nu vor putea protesta cu tractoarele pe cheile Dunării, spre exemplu.
Luna trecută, într-o postare pe Facebook, Bálint Szabó, reprezentant independent al guvernului local din Szeged și președintele Asociației Maghiare a Crescătorilor de Rațe și Gâște, a anunțat o demonstrație națională a fermierilor. În câteva ore de la postarea anunțului, mii de oameni au distribuit știrea și 1.500 de persoane au indicat că vor participa la mișcare.
Potrivit poliției ungare, mitingul ar fi afectat și locațiile ceremoniilor de Sfântul Ștefan, precum podurile peste Dunării, astfel că autoritățile au informat organizatorul că evenimentul va putea fi organizat în alte locații.
Organizatorul a luat act de decizie, se arată într-un comunicat emis de Poliția din Ungaria, potrivit portalului agroinform.hu.
Unde va avea loc protestul fermierilor din Ungaria
Autoritățile au emis o hotărâre obligatorie din punct de vedere juridic, care prevede că manifestația se poate desfășura în zona pieței Dózsa György út din Ungaria, iar participanții la adunare pot defila către și dinspre locație cu respectarea regulilor de circulație.
Poliția din Budapesta a atras atenția asupra faptului că va lua măsuri legale, proporționale și decisive împotriva participanților care încalcă prevederile hotărârii.
Potrivit presei din țara vecină, Bálint Szabó, inițiatorul manifestației, dorește să atragă atenția asupra condițiilor grave cu care se confruntă sectorul agricol maghiar. Potrivit acestuia, nemulțumirile sunt legate printre altele, de lipsa protecției împotriva secetei, problemele din funcționarea camerelor agricole și impactul noilor regulamente din sectorul agricol.
După anunțul lui Bálint Szabó, mulți oameni au menționat protestul fermierilor olandezi drept un exemplu de urmat.
Olanda a fost vara aceasta scena unor ample proteste ale fermierilor față de planurile Guvernului de a reduce la jumătate emisiile poluante provenite din sectorul agricol, cel mai mare generator de azot în Țara Lalelelor.