• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fabrica Azoty din Polonia își suspendă producția de îngrășăminte cu azot din cauza scumpirii gazului

  Mircea Olteanu -

  Producătorul polonez Grupa Azoty a redus producția anumitor substanțe chimice și a oprit unele instalații din cauza scumpirii gazelor naturale. Potrivit companiei, măsurile vizează producția de amoniac, îngrășăminte cu azot și materiale plastice. Grupa Azoty a subliniat că situația de pe piața gazelor naturale este imprevizibilă și în afara controlului companiei.

  Producătorul polonez de substanțe chimice a anunțat că ”din cauza creșterii extraordinare și fără precedent a prețului gazelor naturale”, conducerea a decis să închidă temporar o parte a uzinei și să reducă producția. Unitatea Zakłady Azotowe Puławy, deținută de Grupa Azoty, își va reduce producția de amoniac la aproximativ 10% din capacitate. Totodată, producția în segmentul materialelor plastice și segmentul agro va fi suspendată, cu excepția producerii de sulfat de amoniu; NOXy, adică fluid catalitic AdBlue; soluție de amoniac Likam și soluție de uree sub denumirea comercială PULNOx, a precizat compania.

  Producția de îngrășăminte cu azot și amoniac, suspendată

  Azoty a suspendat marți și linia de producție îngrășăminte cu azot, caprolactamă și poliamidă 6. Compania continuă producția de catalizatori, membrane de poliamidă, acizi humici, amidon termoplastic și acid azotic concentrat.

  Pe durata suspendării activității instalațiilor de producție vor fi efectuate procese de investiții și renovare, inclusiv renovarea majoră a instalației de producție poliamidă, a mai anunțat Grupa Azoty.

  Situația actuală pe piața gazelor naturale, care determină profitabilitatea producției, este unică, complet independentă de companie și nu era previzibilă, a precizat Grupa Azoty.

  La începutul lunii august, din cauza prețurilor ridicate la gaz, unitatea Zakłady Azotowe Puławy și-a suspendat complet producția de melamină.

  Prețurile gazelor a ajuns luni pe piața de tranzacționare TTF la 270-280 euro per MWh, adică o creștere de aproximativ 15 la sută într-o singură zi. În ultima săptămână, prețurile gazelor pe piața europeană au crescut cu aproximativ 25 la sută. Vineri, gigantul rus Gazprom a anunțat că gazoductul Nord Stream 1 va fi închis în perioada 31 august-2 septembrie din cauza lucrărilor de mentenanță la ultima turbină funcțională de la stația de compresoare Portowa. După repornire, transferul urmează să revină la nivelul de 33 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, sau aproximativ o cincime din capacitatea maximă.

  Îngrășămintele cu azot sunt tot mai greu de obținut?

  Pe 11 august, Agrochem, distribuitorul îngrășămintelor produse de Azoty Puławy, a publicat o nouă listă de prețuri. Potrivit acesteia, pentru o tonă de azotat de amoniu, fermierii ar trebui să plătească aproximativ 4.300 de zloți (4.400 de lei), plus costuri de transport. Agrochem a mai precizat că lista de prețuri are doar scop informativ.

  Cu toate acestea, îngrășămintele nu sunt doar scumpe, ci și mai greu de obținut – produsele apar în ofertă și dispar imediat, ceea ce indică o cantitate mică de îngrășământ disponibilă pe piață.

  Recolta s-a încheiat în mare parte din Polonia, așa că fermierii se pregătesc să înceapă sezonul următor și să semene culturile de iarnă. Cu toate acestea, probabil că niciodată nu s-au confruntat cu situație atât de pesimistă din cauza realității economice, relatează portalul Farmer.pl.


  Te-ar mai putea interesa

  Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar