• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Secretar de stat în MADR – anunț despre bani noi ”prinși” pentru fermieri în PNS

    agrointeligenta.ro -

    Noi măsuri de finanțare pentru fermieri au fost incluse în cadrul Planului Național Strategic (PNS). După ultimele discuții cu Comisia Europeană, dar și cu asociațiile de fermieri, în documentul oficial au apărut alocări și direcții noi de finanțare nerambursabilă cu bani de la UE.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointelingența, secretarul de stat din cadrul MADR, Sorin Moise a vorbit despre măsurile de finanțare nou introduse.

    O modificare importantă vizează finanțările pentru procesare, la care plafonul inițial de 15 milioane de euro per proiect a fost apreciat de la Bruxelles ca fiind prea mare.

    ”Acum am convenit să rămânem la o sumă de maxim 10 milioane euro cu toate că ei au inițial ne-au spus 5 milioane de euro maxim per proiect. Eu personal am discutat în videoconferință cu ei și le-am spus că până în exercițiul financiar antecedent, plafonul a fost de 2,5 milioane suma per proiect. Știm cu toții cât au crescut prețurile materialelor – au crescut de minim 3 ori. Ce făceam cu 2,5 milioane, nu mai pot să fac acum nici cu 7 sau cu 7,5 milioane”, a explicat Sorin Moise.

    O altă majorare pentru fermierii români o reprezintă ridicarea plafonului de finanțare pentru irigații până la 1,5 milioane de euro pe proiect.

    ”Avem prevăzute sumele pentru investiții în infrastructura secundară de irigații – continuăm fosta măsură 4.3 – 400 de milioane de euro – s-a majorat suma per proiect la 1,5 milioane de euro pentru că am văzut cu toții, cu 1 milion de euro nu mai putem să facem un proiect. La nivel de fermă vor fi acele sisteme de irigații autonome cu o finanțare de 100 de milioane de euro – destul de bună, zicem noi. Aici, partea de la Uniunea Europeană va fi de 65%, partea fermierului, diferența de 35%. (…) Pe prima e 100% – deci la cea de infrastructura secundară e 100% cum a fost și până acum”, a mai precizat secretarul de stat din MADR.

    Oficialul MADR a menționat că o alocare de 10 milioane de euro a fost asigurată pentru măsura dedicată combaterii pestei porcine în ferme, iar alte 5 milioane de euro vor fi direcționate către proiecte din sectorul de flori și plante ornamentale. ”E o măsură cu alocare de 5 milioane de euro, mai mică, dar a fost venită la cererea sectorului pentru investiții în sectorul de flori și plante ornamentale”, a precizat Moise.

    Cele mai așteptat măsuri de finanțare vor fi cea pentru fermele mici, dar și cea pentru achiziția de utilaje, de asemenea inclusă ca o noutate față de forma PNS transmisă inițial Comisiei Europene.

    ”Va fi o alocare și de 100 de milioane de euro pentru achiziții de utilaje. De ce ne-am gândit la această alocare care inițial nu a fost prinsă? Pentru că vedeți că foarte mulți fermieri se îndreaptă către minimum-till sau no-till și trebuie să aibă echipamente adecvate. Majoritatea au echipamentele clasice. Aceste lucrări minimum-till sau no-till se fac cu echipamente speciale cu semănători, costă mai mult, iar oamenii nu au acces la finanțare”, a explicat secretarul de stat în cadrul emisiunii Agrostrategia (TVR 1).

    AgroStrategia. Invitat: Sorin Moise, Secretar de stat MADR (31.08.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”