• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Primele informații despre producția de porumb. Petre Daea: Vom fi mai puțin prezenți la export!

  Roxana Dobre -

  Fermierii au început să recolteze porumbul iar producția din acest an va acoperi cererea internă, dar ”va fi mai puțin prezentă la export”, a arătat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la începutul ședinței de Guvern, într-un ”bilanț” pe care l-a prezentat premierului Nicolae Ciucă.

  ”Sigur suntem la început la recoltatul porumbului, suntem la numai 7%, producțiile sunt diferite de la un județ la altul. Aici, la această cultură a fost mai puternic afectată și vom putea trage o concluzie atunci când vom trece de 50 la sută, vis-a-vis de producția pe care o prognozăm. Cu toatea acestea avem posibilitatea să ne asigurăm consumul intern dar vom fi mai puțin prezenți cu această cereală, porumbul, la export știindu-se că România fiind una din țările cu potențial de producție la cereale în general, și evident cu un aport substanțial pe export în bazinul acesta al Mării Negre unde concurăm cu cele două țări fanion, Rusia și Ucraina, care creează (concurență n.r) și din acest punct de vedere atât a producției dar mai ales al contextului actual, o serie întreagă de probleme privind fluxurile comerciale”, a spus ministrul la începutul ședinței de Guvern de miercuri, 7 septembrie.

  9 milioane de tone de grâu – stocate pentru consumul intern și export

  Petre Daea a mai subliniat că în cazul grâului au fost stocate 9 milioane de tone, cantitate ce va acoperi atât consumul intern cât și exporturile.

  ”La această dată culturile de cereale păioase sunt la adăpost și spun asta pentru că am înmagazinat până la această dată 9 milioane de tone de grâu ceea ce asigură consumul intern și disponibilitățile pentru export”, a arătat ministrul.

  Acesta a raportat și situația pentru floarea-soarelui, cultură pe car fermierii au recoltat-o în procent de 45 la sută. ”Fermierii au trecut și la recoltatul culturilor prășitoare, în primul rând la floarea-soarelui care la această dată este în procent de 45 la sută adunată din teren și și înmagazinată. Până la această dată pe situațiile pe care noi le avem, culese de la față locului, rezultă faptul că vom avea cantitatea necesară se sămânță de floarea-soarelui pentru a asigura prin procesare necesarul de consum pentru țară și disponibilități pentru export”, a mai spus ministrul.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis astăzi, miercuri – 7 septembrie, că suprafața totală afectată de secetă este de 504.018 ha, comunicată până la această dată de 37 județe.

  Principalele culturi de toamnă afectate:
  · orz, orzoaică, ovăz, secară 29.518 ha
  · grâu, triticale: 189.265 ha
  · rapiță: 26.719 ha

  Principalele culturi de primăvară afectate:
  · porumb 149.101 ha
  · floarea soarelui: 73.124 ha
  · soia 11.629 ha
  · plante furajere 11.613 ha


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii polonezi cer introducerea unui preț de referință pentru cerealele importate din Ucraina România vrea să înființeze o nouă companie feroviară care va transporta și cereale România a importat în 2023 peste 700.000 to de grâu din R. Moldova. Cerealele erau din Ucraina? Ucraina cere ajutorul României în exportul de cereale. S-a propus o nouă rută pe Dunăre Raport USDA în februarie: Producția mondială de grâu, la aproape 800 milioane de tone

  Ultimele știri

  Ministerul Agriculturii: APIA a început plata subvențiilor ANT! Primele sume care intră în conturi Fermierii fotbaliști așteaptă următoarea ediție a Campionatului Național de Fotbal Fertillia Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import