• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețul cerealelor, în scădere. Ucraina vinde cel mai ieftin, sub prețurile din Rusia

  agrointeligenta.ro -

  Prețul cerealelor din Uniunea Europeană, inclusiv din UE, sunt sub presiune în urma cantităților noi care intră pe piață din Ucraina și Rusia. Cerealele din cele două state aflate în conflict sunt ofertate la prețuri mai mici, ceea ce impactează cu minus bursele și contractele semnate în UE și mai ales în zona Mării Negre.

  În ciuda prețurilor mai mici, exporturile Rusiei scad, însă Federația are o recoltă record care îi permite să împingă în jos oferta de preț. Totuși, Ucraina este în prezent cel mai ieftin furnizor. Prognozele ridicate de recoltă din Australia pun, de asemenea, presiune asupra prețurilor, potrivit unei analize publicate de dr. Olaf Zinke în Agrarheute.

  Prețurile grâului și porumbului continuă să fie sub presiune din cauza exporturilor în creștere din zona Mării Neagre. Prețurile cerealelor scad, de asemenea, în Rusia și Ucraina, sub presiunea noilor culturi care inundă piața, trăgând odată cu ei prețurile globale la cereale.

  Prețurile cerealelor de pe piața europeană futures s-au putut stabiliza luni, când bursa de la Chicago a fost închisă (SUA a celebrat Ziua Muncii). Cotațiile cerealelor de pe piața futures din SUA au crescut ușor la tranzacționarea înainte de piață, marți, ceea ce ar fi trebuit să asigure, de asemenea, prețuri ceva mai ferme în Europa la începutul tranzacționării.

  În schimb, prețurile din Europa au fost susținute recent de perspectivele catastrofale pentru noua recoltă de porumb. Prognozele foarte pesimiste ale randamentelor din Franța întăresc temerile legate de producție și limitează tendința de scădere a prețurilor cerealelor. În plus, scăderea continuă a parității euro-dolar susține cotațiile europene și îmbunătățește competitivitatea la export.

  Autoritatea agricolă australiană ABARES, pe de altă parte, a prognozat o nouă recoltă de grâu de 32,2 milioane de tone, o producție excelentă, chiar dacă sub cea de anul trecut, care a fost un record. Producția de orz australian este de așteptată să fie de 12,3 milioane de tone, a patra cea mai mare înregistrată vreodată. „Perspectivele pentru recolta de cereale din Australia arată foarte promițătoare – prognozăm o recoltă de 55,5 milioane de tone”, a declarat Jared Greenville, directorul executiv al ABARES, într-un comunicat.

  Rusia cu probleme de export – prețurile scad

  Exporturile rusești de grâu ar putea crește la 4 milioane de tone în septembrie, de la 3,5 milioane de tone în august, estimează analiştii, pe măsură ce noua recoltă excepțională intră pe piață. Aceasta înseamnă că exporturile celui mai mare exportator de grâu din lume sunt încă semnificativ mai mici comparativ cu septembrie anul trecut.

  Exporturile din Rusia în iulie-august au scăzut cu aproximativ 27% față de anul trecut, a declarat pentru Reuters firma de consultanță Sovecon. Nivelul pentru aceste luni este cel mai scăzut din 2017/18, potrivit aceleiași surse.

  Principalii cumpărători de cereale rusești sunt statele din Orientul Mijlociu și din nordul Africii. Cu o recoltă atât de mare și cu o capacitatea funcțională a infrastructurii portuare, putem să exportăm în jur de 6 milioane de tone de grâu pe lună, spun comercianții de cereale din Federația Rusă. Dar în acest moment discuția se poarte privind găsirea piețelor și a cumpărătorilor.

  Reluarea livrărilor de cereale din cele trei porturi ale Ucrainei la Marea Neagră în iulie a redus considerabil cererea de exporturi rusești, raportează analiştii – deoarece grâul ucrainean este semnificativ mai ieftin decât mărfurile rusești.

  Cu toate acestea, exporturile rusești ar putea lua din nou avânt dacă prețul intern al Rusiei va mai scădea, cred alți observatori ai pieței.

  În orice caz, prețurile de export pentru grâul rusesc au scăzut săptămâna trecută sub presiunea noii culturi. În orice caz, cumpărătorii de cereale de stat din Egipt și Algeria au cumpărat săptămâna trecută grâu rusesc, relatează Reuters. Prețurile rusești pentru transporturile din porturile Mării Negre au scăzut cu încă 5 USD până la 310 USD pe tonă FOB la sfârșitul săptămânii trecute.


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Egiptul a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc. Prețul oferit la licitație Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina

  Ultimele știri

  Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ Termen la APIA pentru crescătorii de animale care primesc plăți compensatorii: 24 martie