• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Premierul Ciucă le-a cerut miniștrilor Daea și Popescu un plan pentru salvarea porcului românesc!

    Roxana Dobre -

    Focarele de Pestă Porcină Africană (PPA) s-au înmulțit în ultima perioadă, pe teritoriul țării, noastre a atenționat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la începutul ședinței de Guvern. Potrivit șefului de la agricultură, în ultimii doi ani de zile, peste un 1.200.000 de capete de porci au dispărut din România.

    ”Am discutat zilele acestea cu președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor despre situația pe care o avem privind pesta porcină africană. În colaborarea instituțională avem în vedere, pe de o parte, stoparea focarelor de pestă porcină, care, din nefericire, sunt în România și în ultima perioadă s-au înmulțit. Pe de altă parte, în portofoliul Ministerului Agriculturii, există această preocupare pentru creșterea efectivelor de bază a materialului-matcă pentru a putea realiza efectivele de porci, practic, purcei în România, în așa fel încât să reluăm ce procesul de repopulare a complexelor și nu numai a complexelor. Avem actul normativ pe care dumneavoastră l-ați aprobat, cele două acte normative, atât pentru suine, cât și în domeniul agriculturii. Ele sunt în aplicare, lucrăm efectiv, direct cu cei interesați, în așa fel încât să eliminăm orice neînțelegere, pentru că este un program la început și trebuie pregătit, încălzit și aplicat în așa fel încât să putem să refacem efectivele de suine în România, pentru că am pierdut, din nefericire, în ultima perioadă de timp, în ultimii doi ani de zile, peste un 1.200.000 de capete de porci și sigur că asta își pune amprenta pe procesul de prelucrare, de sacrificare și, de aici, balanța pe care o avem din punct de vedere al produselor agro-alimentare”, a declarat ministrul la începutul ședinței de Guvern de miercuri, 7 septembrie.

    Importurile de carne de carne – luate în vizor de MADR

    Petre Daea a completat că MADR are în vedere, printr-o analiză atentă, ce înseamnă structura importurilor în România. ”Pe programele pe care noi le-am instituit, socotim că suntem pe un drum bun și putem să contracarăm această situație pe care o avem, e adevărat, într-un context mai nepotrivit, în condițiile în care balanța de export sau, mai bine zis, cantitățile de export la cereale vor fi mai mici decât anul viitor. Într-o analiză directă și într-o cifră care ne dă de gândit, rezultă faptul că la ora actuală noi exportăm producție fizică în jur de 8 milioane de tone și importăm în jur de 4 milioane și ceva tone”, a mai spus ministrul.

    La rândul său, premierul Nicolae-Ionel Ciucă i-a cerut ministrului Agriculturii, ca în maxim două săptămâni de zile, împreună cu Ministerul Economiei, să vină cu un plan de măsuri privind carnea de porc și importurile.

    ”Nu întâmplător am ridicat acest subiect, pentru că partea aceasta de balanță comercială este cât se poate de defavorabilă nouă, cetățeanului român, și, desigur, bugetului de stat, în condițiile în care avem materie primă, avem tot ce ne trebuie, doar că trebuie să vedem cum le punem în procesul acesta de prelucrare. Iar pentru aceasta, vă rog foarte mult ca, în maxim două săptămâni de zile, să veniți, împreună cu Ministerul Economiei, cu un plan de măsuri în care să stabilim foarte clar direcțiile pe care trebuie să acționăm, iar, împreună cu ANSVSA, cu un plan prin care să concretizăm, eventual să readaptăm măsurile de combatere a pestei porcine și de stimulare a creșterii suinelor în ferme sau în complexe, așa cum ați spus mai devreme”, a transmis șeful Guvernului.


    Te-ar mai putea interesa

    Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Șeful APIA – anunț despre plata avansului! Peste 100 de milioane de euro au plecat azi către fermieri! APIA – ultima oră despre plata avansului din subvenții! Fermierii cu banii în conturi!

    Ultimele știri

    Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi Micii fermieri care vând și conserve, obligați să se înregistreze sanitar-veterinar. Producțiile, limitate de ANSVSA Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice