• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O nouă serie de fermieri campioni la rapiță cu hibrizi Pioneer

    Roxana Dobre -

    Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță. Cei doi hibrizi PT298 și PT303 au oferit fermierilor din toată țara producții ridicate, astfel că din Giurgiu în Constanța, ori din Ialomița în Olt, ori Timiș, fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au avut motive de bucurie.

    Fermierul Mihai Tudor din județul Giurgiu a obținut o producție de 5.100 kg/ha, cu hibridul PT303

    Unul dintre cele mai bune rezultate la rapiță din acest an a fost obținut de Mihai Tudor din județul Giurgiu. Fermierul a ales hibridul PT303 și a obținut o producție de 5.100 kg/ha.

    “Lucrez 1.000 ha, iar campania trecută am avut 250 ha cu rapiță. Dintre acesta, 50 ha au fost semănate cu hibridul PT303, după cultură de grâu. Terenul a fost scarificat, apoi pregătit cu discul și combinatorul. Înainte de semănat am fertilizat cu 18.46.0 – 200 kg/ha, iar semănatul a avut loc începând cu finalul lunii august. În toamnă, în stadiul de 4-5 frunze, am mai fertilizat cu 150 kg/ha nitrocalcar, am aplicat și un fungicid, precum și 2 tratamente cu insecticid. În primăvară, în stadiul de 6 frunze, am mai administrat 150 kg/ha de nitrocalcar și două insecticide, prima trecere a avut loc în jur de 20 februarie, iar a doua la începutul lunii martie. În luna aprilie am fertilizat din nou cu nitrocalcar – 150 kg/ha. În ceea ce privește insecticidele, pot spune că am avut în jur de 4 treceri în primăvară, iar fungicide am aplicat 3. Am fost mulțumit de rezultatele obținute, de aceea în această toamnă am ales hibrizii PT303 și PT298 pentru 80% din suprafața destinată acestei culturi”, a precizat fermierul Mihai Tudor.

    Și fermierul Theodor Ichim din județul Constanța a ales hibridul PT303 și a obținut o producție foarte bună, respectiv 4.980 kg/ha.

    Același hibrid, PT303, a oferit producții ridicate și fermierilor din vestul țării. Unul dintre aceștia este Flavius Uza din cadrul societății Prod Magi, județul Timiș, care a recoltat 4.750 kg/ha.

    În județul Argeș își desfășoară activitatea fermierul campion Ionuț Sora. Acesta a cultivat hibridul PT298 și a obținut 4.500 kg/ha.

    “Lucrăm 1.700 ha, iar rapiță am avut anul trecut pe 225 ha. Am semănat 30 ha cu hibridul PT298, după grâu, și am obținut o producție foarte bună, respectiv 4.500 kg/ha. Am arat și pregătit terenul în două treceri cu discul și una cu combinatorul și tot la pregătirea patului germinativ am administrat îngrășământ triplu 15 – 250 kg/ha. Am semănat începând cu 1 septembrie și nu am mai aplicat nimic altceva în toamnă. Apoi, în primăvară, am fertilizat în două treceri cu câte 250 kg/ha de azot, am dat un fungicid la apariția butonului floral, iar pe cel de-al doilea, Capartis, l-am administrat la înflorirea deplină a plantelor. Tot în primăvară am aplicat și un erbicid și am avut în jur de 4 treceri cu insecticide. Am administrat și îngrășăminte foliare, tot 4 treceri, și am ales produse pe bază de sulf și bor”, a specificat fermierul campion. Mulțumit de producția obținută, dar și de modul în care a evoluat hibridul, acesta a ales să semene în această toamnă 80 ha cu hibrizi PT303 și PT298.

    Fermierul Relu Bărbulescu își desfășoară activitatea în județul Ialomița, lucrează 1.500 ha, iar cu rapiță a avut 450 ha. Hibridul PT303 i-a oferit o producție de 4.120 kg/ha. “Rapița a fost semănată după grâu, iar terenul a fost pregătit cu Tigerul. La pregătirea patului germinativ am administrat îngrășământ 18.46.0  – 200 kg/ha și am semănat la sfârșitul lunii august. În toamnă am erbicidat, apoi în primăvară am fertilizat cu azot în două tranșe, prima de 200 kg/ha iar cea de-a doua de 150 kg/ha. Am aplicat în două treceri insecticidul Inazuma, și două fungicide. Aceasta a fost toată tehnologia pe care am aplicat-o și am recoltat la începutul lunii iulie. Pentru toamna aceasta am ales PT303 pentru 50 ha, deoarece am fost mulțumit de rezultatele obținute”, a declarat fermierul campion.

    Un alt fermier campion este Gelu Mustățea din localitatea Radomirești, județul Olt. Acesta a ales hibridul PT298 și a obținut o producție de 3.650 kg/ha.

    „Lucrăm 2.300 ha, dintre care rapiță am avut 904 ha. Rapița a fost semănată după grâu, astfel că terenul a fost arat, apoi discuit în două treceri și am efectuat o lucrare cu tăvălugul. Am fertilizat cu 150 kg/ha, substanță brută, de complex 18.46.0, după care am semănat în perioada optimă. În primăvară am administrat nitrocalcar 250 kg/ha, imediat cum am putut intra pe teren, după care am erbicidat și am aplicat pe parcurs 4 tratamente cu insecticide și fungicide. În luna aprilie am mai fertilizat cu 100 kg/ha de uree. Recoltatul l-am început la finalul lunii iunie, iar în această campanie am ales hibridul PT298 pentru cca. 300 ha”, a precizat fermierul campion. Mai mult, acesta se declară mulțumit de producția obținută și a renunțat în a semăna o paletă largă de hibrizi, de aceea a ales în această toamnă să semene doar 3 hibrizi.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor