Dorin Opreanu, director AFIR: Prevederile OUG 64/2022 nu se pot aplica retroactiv, chiar dacă cererile de plată se depun mai târziu
agrointeligenta.ro -Prevederile Ordonanței de Urgență nr. 64 din 2022 nu se pot aplica retroactiv în raport cu data intrării în vigoare, adică din momentul în care Comisia Europeană dă undă verde măsurii de sprijin. Este avertismentul directorului general al AFIR, Dorin Opreanu, care le transmite beneficiarilor de fonduri europene că majorările în proiect se vor aplica numai pentru lucrările care sunt încheiate după ce vine acordul de la Bruxelles.
Invitat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, Dorin Opreanu, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR, a făcut un apel important către benedficiarii de fonduri europene. El le-a transmis acestora că nu pot beneficia de prevederile OUG 64/2022 (privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile – n.r.) pentru lucrări finalizate, chiar dacă au amânat depunerea cererilor de plată la AFIR.
”OUG 64/2022 pe noi ne ajută să sprijinim autoritățile locale, publice locale și beneficiarii pe care îi avem privați și anume organizațiile udătorilor de apă – OUAI-urile, cum le știe toată lumea. Din cauza prețurilor mari, de fapt, cauzele sunt mai multe: războiul din Ucraina, criza energetică, toate au dus la creșterea prețurilor materialelor de construcții, mână de lucru și atunci proiectele care au fost evaluate și contractate în anii anteriori pe anumite sume nu se mai încadrează în prețurile actuale”, a explicat Dorin Opreanu, în cadrul emisiunii Agrostrategia care se difuzează de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR 1.
Valoarea proiectelor poate fi majorată până la 23%
Conform actului normativ aprobat încă din luna mai, prevederile pot fi aplicate numai după ce Comisia Europeană aprobă acest sprijin.
”Prin OUG 64/2022, noi cei de la AFIR putem să îi sprijinim pe beneficiari cu creșterea valorii proiectului până la 23% ca și procent. Majorarea se va aplica din momentul în care avem avizarea sau acceptul de la Comisia Europeană. Există și un articol în această ordonanță care specifică clar că pentru măsurile din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – n.r), adică cele care pe care le implementăm noi, alocarea începe sau ordonanța intră în vigoare și poate fi aplicată din momentul acceptării de către Comisia Europeană. Demersurile sunt începute, sunt deja spre final. Așteptăm chiar în această săptămână să primim avizul oficial de la Comisia Europeană. Noi nu am așteptat, recunosc, până ne vine acel aviz. Am făcut deja procedurile interne ca să putem să și aplicăm OUG, să nu pierdem vremea nici noi, nici beneficiarii”, a mai menționat Dorin Opreanu în cadrul emisiunii Agrostrategia de luni, 12 septembrie.
Mulți beneficiari au amânat depunerea cererii de plată
Mulți beneficiari nu au consultat textul legislativ și, din discuțiile avute în cadrul unor deplasări prin țară, șeful AFIR a constatat că mulți așteaptă majorări inclusiv pentru componentele din proiect ce au fost deja finalizate și recepționate. Din acest motiv, mulți au întârziat depunerea cererii de plată, considerând că dacă depun solicitarea după primirea avizului CE, vor beneficia de prevederile OUG 64/2022.
”În ultimele două săptămâni atât eu cât și alți colegi din cadrul AFIR, efectiv am străbătut țara, am mers în fiecare județ al țării și ne-am întâlnit cu beneficiarii, cu potențialii beneficiari ai acestei OUG 64/2022 pentru că am simțit o încetare a fluxului de depuneri a tranșelor de plată din partea beneficiarilor publici. Toată lumea știe că OUG 64/2022 a intrat în vigoare în luna mai și majoritatea beneficiarilor, că au fost constructori care au aflat de acest lucru sau alții, au așteptat efectiv, nu au venit la plată, până nu se primește avizul Comisiei. Totuși, în acest circuit în țară pe care l-am făcut, l-am făcut tocmai pentru a încerca să nu existe ulterior reproșuri sau dezamăgiri. Acum, discuțiile pe care le-am avut în țară, nu le-am avut cu absolut toți beneficiari. (..) am putut să ne dăm seama care sunt beneficiarii noștri care nu au venit la plată așteptând să se încadreze în această ordonanță. Nu toată lumea va intra sau nu toți în principiu sunt beneficiari ai OUG 64”, a mai punctat Dorin Opreanu.
Prevederile OUG 64/2022 se aplică numai după venirea răspunsului de la Comisia Europeană
Opreanu a subliniat că OUG 64/2022 va putea fi aplicată doar pentru proiectele la care lucrările nu sunt finalizate.
”Ea se va aplica și toată lumea trebuie să știe acest lucru – am vorbit inclusiv și cu primari și cu organizațiile de udători, din momentul acceptării de către Comisia Europeană și aici vorbim de săptămâna viitoare – asta înseamnă 12 septembrie, săptămâna 12-17 septembrie – nu se aplică retroactiv. Cu alte cuvinte, dacă lucrarea la primăria X, care are un drum de exploatații sau are un drum comunal finanțat de noi, lucrarea s-a terminat undeva în iulie și există un proces verbal de predare-primire a lucrării, de recepție a lucrării, acea tranșă de plată ori că s-a adus în august cum ar fi trebuit să o aducă ori că o aduce în septembrie, la acea tranșă de plată eu nu pot să-i aplic majorare. Deci doar la lucrările ce urmează a fi finalizate. E foarte important acest lucru”, a conchis șeful AFIR.
Majorarea nu se aplică lucărilor recepționate în lunile anterioare
”Dacă ei n-au venit în luna iulie, luna august, nu înseamnă că n-aveau tranșă de plată, înseamnă că au stat cu ele. Ce se va întâmpla? În luna septembrie se vor aglomera toate centrele noastre regionale cu dosare de plată, care normal, trebuiau să vină și ele în iunie, iulie, august – vor veni toate în septembrie, plus cele din septembrie. Înseamnă un volum foarte mare de muncă. Oamenii, personalul e același. O să înceapă evaluarea dosarelor – vizită în teren, verificări – nu se pot face peste noapte și există frustrarea beneficiarului să
afle în noiembrie – am zis noiembrie … poate fi sfârșitul lui octombrie – până la urmă nu știm să estimăm pentru că efectiv nu știu câte cereri de plată se vor depune. Din experiența noastră, se vor aglomera. Noi va trebui să lucrăm și nici noi n-o să putem să respectăm termenele pentru că avem un flux care nu se mai respectă și el primește înștiințare de la noi în luna noiembrie – ”da, se plătește fix dacă a fost în iulie cu sumele inițiale!” – în niciun caz cu suma mărită”, a subliniat Dorin Opreanu.
Conform acestuia, funcționarii AFIR lucrează la un îndrumar (ghid n.r) care să îi ajute pe beneficiari să pună în aplicare noile prevederi, în urma intrării în vigoare a Ordonanței privind ajustarea preţurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.
”Colegii mei lucrează și la un îndrumar pe care să-l punem la dispoziția beneficiarilor, care și ei la rândul lor, să-l pună la dispoziția celor cu care au contractat lucrările, constructorilor, în principiu, în așa fel încât atunci când vin la plată cu dosarul de plată, să fie totul în regulă și să nu existe sincope care să ne determine pe noi să trebuiască să întoarcem dosarul de plată, ei să revină. E o pierdere de timp, lucru pe care nu ni-l permitem nici noi. Avem și noi un target anul ăsta pe care trebuie să ni-l atingem, target de dat bani, nu de luat, și care se și închide la 15 octombrie și atunci suntem și noi presați de timp ca să putem să avizăm tranșele de plată, ulterior să facem plata către beneficiari”, a mai menționat directorul general al AFIR.
AgroStrategia. Invitat: Dorin Opreanu, Director General AFIR (12.09.2022)