• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AFIR, cu motoarele turate la maxim. Dorin Opreanu: Am primit 28.000 de cereri de finanțare

    Roxana Dobre -

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR a lucrat cu motoarele turate la maxim tot timpul anului, a anunțat directorul general al agenției, Dorin Opreanu, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1. În plus, aglomerarea sarcinilor continuă și în toamnă.

    Anul acesta, la AFIR au fost depus 28.000 de cereri, ceea ce a presupus un efort extraordinar din partea funcționarilor instituției.

    ”Gândiți-vă că am avut 28.000 de cereri de finanțare. 28.000 de cereri. Suntem un efectiv în toată țara de 1.600 de oameni. Efectiv tehnic, 1.000 de oameni. Cam așa s-a lucrat și până în luna iunie n-au avut concedii, s-a lucrat și în weekend, presiunea a fost foarte mare. Toți beneficiarii au fost nemulțumiți de întârzieri, bineînțeles, pe bună dreptate. Ei erau obișnuiți cu o eficiență a AFIR-ului foarte bună. Depuneai evaluarea, se deschidea sesiunea, depuneai, în 2-3 luni de zile veneai la semnarea contractului. Acum au așteptat chiar și 6 luni de zile dar omenește, nu s-a putut mai mult sau nu s-a putut mai repede. Încă o dată vreau să le mulțumesc (colegilor din cadrul AFIR – n.r.). Nici nu au apucat să se relaxeze, am terminat evaluările, am intrat pe plată – că normal, în astea 6-7 luni în care s-a făcut evaluare intensiv nu prea s-a făcut plata”, a menționat Dorin Opreanu, în cadrul emisiunii Agrostrategia care se difuzează de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR 1.

    500 de milioane de euro – target de plată pentru anul 2022

    Directorul general al  AFIR a subliniat că targetul instituției care gestionează fondurile europene este de 500 de milioane de euro, pentru anul 2022. Din această sumă, AFIR mai are de plată 122 de milioane de euro.

    ”În 2022 cifrele le cam știm și reușim să le și respectăm, ca să zic așa. Aceste cifre se regăsesc în target-ul nostru. Pe 2022 target-ul a fost sau este la o valoare de 500 de milioane de euro din care noi mai avem de plată 122 de milioane de euro pe care vrem să îi plătim. Dacă beneficiarii pe care îi așteptam ar fi venit în cele 2 luni acum probabil mai rămâneau de plată vreo 30 de milioane. Vă dați seama, noi avem evidența la fiecare tranșă de plată pentru că ei când depun dosarul după contractare, ei ne spun etapele efective când vor să vină sau când preconizează că vin și atunci, în funcție de acele programări – ca să zic așa, ale lor și noi știm să ne organizăm în așa fel încât să nu întârziem. De aceea e foarte important respectarea acelui calendar. Noi ni-l asumăm și ne organizăm în așa fel încât să putem să nu pierdem timp și să fim eficienți pentru beneficiari. Să nu existe – cum s-a întâmplat – a fost un an foarte greu, vreau pe această cale să și mulțumesc colegilor din AFIR – nu știu, sunt supra-oameni, super oameni, nu știu cum să le spun!”, a mai spus șeful AFIR în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența.

    Funcționarii AFIR au lucrat în permanență pentru fermieri

    Șeful AFIR a dat asigurări că funcționarii agenției au lucrat în permanență astfel încât banii să ajungă la timp în conturile beneficiarilor de fonduri europene. ”Noi, orice s-ar spune, punem mâna pe telefon și anunțăm fermierul –” Domnule X, aveți tranșă de plată, vă așteptăm să vă dăm bani!”. Dacă îi miști, vin. Dacă-i lași că vin ei, au treabă – mai ales fermierii. Gândiți-vă că vara sunt în campanie, începând din iunie, ei sunt pe câmp. N-au timp de hârtii, de foi, uită și de consultant, dar pe mine mă interesează să-i dau banii. Că îi trebuie pe utilaj, pe ce îi trebuie. Tot ei erau supărați și au dreptate, spunându-ne ”domne, pe până-mi aprobi tu, eu am un plan de afaceri gândit cu o combină sau un tractor sau un utilaj la prețul din octombrie 2021 și tu vii să-ți semnez contractul în iunie 2022 sau în iulie 2022. Păi eu mai găsesc utilajul cu banii ăia?” Acum creșterea prețurilor nu ține de noi. Cât s-a putut, colegii mei au lucrat efectiv – vă spun, n-au avut concediu”, a mai explicat Dorin Opreanu.

    AgroStrategia. Invitat: Dorin Opreanu, Director General AFIR (12.09.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale