• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețul cerealelor, creștere puternică înainte de noul raport USDA

  agrointeligenta.ro -

  Prețurile cerealelor au crescut săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni pe fondul scepticismului traderilor și analiștilor privind menținerea acordului pentru exportul de cereale din Ucraina. În această seară este așteptată publicarea unui nou raport USDA care poate schimba complet perspectivele de pe piața cerelelor.

  Prețurile cerealelor au început luni sesiunea de piață în ușoară scăadere după ce ministrul francez al transporturilor a anunțat că va semna un acord cu România pentru a stimula exporturile de cereale ucrainene către țările în curs de dezvoltare.

  Scăderea prețurilor la grâu a fost plafonată înainte de publicarea de către Departamentul Agriculturii SUA a noilor date privind aprovizionarea globală cu cereale (raportul USDA) care urmează să fie publicate în această seară. Cotațiile grâului de pe piața futures au crescut cu aproximativ 20 de euro pe tonă săptămâna trecută, marcând cel mai înalt nivel de la începutul lunii iulie – cu alte cuvinte, timp de două luni bune.

  Vineri (9 septembrie), contractul de grâu cu livrare în luna decembrie s-a închis pe piața europeană futures la 338 de euro pe tonă, ceea ce este cu 11 euro mai mult decât în ​​ziua precedentă și cu aproape 20 de euro mai mult decât în săptămâna anterioară.
  Pentru contractele cu livrare în martie contractele s-au încheiat la 336 de euro pe tonă.

  Pe piața futures din Chicago, contractul de grâu din față a crescut cu 40 de cenți vineri, până la 840 de cenți per bușel.

  La piața angro și portul de export din Hamburg, grâul a fost cotat vineri la 346 de euro pe tonă – cu 5 euro mai mult decât cu o săptămână mai devreme. Pentru date ulterioare s-au oferit chiar și 352 de euro.

  Vineri, furnizorii din Hamburg au primit 296 euro pe tonă pentru orz furajer – adică 4 euro pe tonă cu mai puțin de o săptămână mai devreme. Prețurile pentru pâine de secară în Hamburg au fost vineri de 305 de euro pe tonă și, prin urmare, la fel de mari ca acum o săptămână.

  Exportul de cereale din Ucraina: nave noi către Turcia și Spania

  Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut de la începutul războiului, deoarece porturile de la Marea Neagră, principala rută de transport maritim, au fost închise, ceea ce a condus la creșterea prețurilor la cereale la nivel mondial și a stârnit teama de penurie în Africa și Orientul Mijlociu. România, al doilea cel mai mare exportator de grâu către ţări non-UE după Franţa şi cel mai mare exportator de porumb al UE, oferă una dintre rutele alternative de export de cereale ucrainene.

  Potrivit datelor Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, de la începutul anului 2022/23 (1 iulie) până pe 9 septembrie, Ucraina a exportat 5,291 milioane de tone de cereale și leguminoase, din care 993.000 de tone până în prezent în septembrie, conform datelor Ministerul Politicii Agricole. În același timp, anul trecut, exportul a fost de 10,29 milioane de tone, inclusiv 1,666 milioane de tone în septembrie.

  Exporturile totale până în prezent includ 1,651 milioane tone de grâu (5,922 milioane tone în 2021/22), 447 mii tone orz (2,992 milioane tone), 3,174 milioane tone porumb (1,338 milioane tone).

  Începând cu 6 septembrie, autorizațiile pentru trecerea a peste 200 de nave (intrarea și ieșirea) fuseseră deja emise în cadrul „inițiativei cerealelor ”, relatează Interfax-Ucraina, citând date ONU. Pe 6 septembrie, Centrul Comun de Coordonare (JCC) a dat permisiunea ca încă 5 nave să părăsească porturile.

  Navele Dignity (8,2 mii de tone de semințe de floarea soarelui), Eliana (5,2 mii de tone de ulei de floarea soarelui) și Kaptan Cevdet (2,472 mii de tone de boabe de soia) vor naviga către Turcia. Seaguardian va livra 62,266 mii tone de orz, grâu, floarea soarelui și semințe în Spania, iar Super Henry va livra 51,4 mii tone de grâu în Kenya, potrivit datelor ONU.


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Egiptul a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc. Prețul oferit la licitație Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina

  Ultimele știri

  Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ