• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MADR – anunț urgent privind îngrășămintele comercializate fermierilor români

  Roxana Dobre -

  Noi reguli pentru operatorii din piața fertilizanților. Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că pentru importul de produse fertilizante aceștia trebuie să obțină o autorizație – RO-FERTILIZANT. 

  Ministerul Agriculturii a anunțat printr-un comunicat că operatorii economici vor putea depune cereri pentru obţinerea autorizaţiei RO – FERTILIZANT, începând cu data intrării în vigoare a normelor metodologice prevăzute la articolul 15 din OUG 121/ 08.09.2022, privind stabilirea unor măsuri de punere la dispoziţie pe piaţă a unor produse fertilizante şi pentru modificarea Legii nr. 232/2010 privind regimul de import al mostrelor de îngrășăminte și al îngrășămintelor.

  Articolul citat de MADR prevede că Normele metodologice privind autorizarea produselor fertilizante cu RO-FERTILIZANT și modelul autorizațiilor se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului mediului, apelor și pădurilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitor a OUG 121/ 08.09.2022.

  Ordonanța 121/ 08.09.2022 mai prevede că autorizația RO-FERTILIZANT se eliberează în urma testărilor și cu respectarea regimului juridic al produselor fertilizante autorizate în condițiile pedoclimatice din România.

  Produse fertilizante – comercializare în acord cu noua legislație europeană în vigoare

  Ministerul menționează că adoptarea măsurilor legislative prevăzute în actul normativ va contribui la comercializarea produselor fertilizante pe teritoriul României în acord cu noua legislație europeană în vigoare.

  ”Măsurile propuse vor asigura, de asemenea, trasabilitatea produselor fertilizante comercializate în România și, totodată, vor proteja producătorii agricoli în vederea folosirii de produse de calitate și cu eficiență maximă pentru utilizarea în agricultură. Totodată, actul normativ reglementează și modalitatea de recunoaștere reciprocă a produselor fertilizante testate în alte state membre UE și asigură cadrul legal referitor la introducerea în țară a acestora”, se mai arată în textul citat.

  MADR face precizarea că, potrivit prevederilor art. 26 alin. (1) din OUG nr. 121/2022, cererile pentru obţinerea autorizaţiei RO-ÎNGRĂŞĂMÂNT depuse înainte de data publicării Ordonanței de urgență în Monitorul Oficial al României se soluționează potrivit legislaţiei în vigoare la data depunerii.

  ”În consecință, începând cu data de 8 septembrie 2022, doar operatorii economici care au obţinut după primul an de testare autorizaţia provizorie, pot depune cereri pentru continuarea testării în anul II, în vederea obținerii autorizaţiei definitive RO­ ÎNGRĂŞĂMÂNT”, se mai menționează în comunicat.

  Conform sursei citate, cererile se depun de către operatorii economici la Biroul unic din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

  Reamintim că pe 7 septembrie, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind stabilirea unor măsuri aplicabile managementului produselor fertilizante, precum și pentru modificarea Legii nr. 232/2010 privind regimul de import al mostrelor de îngrășăminte și al îngrășămintelor.

  Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat o prevedere importantă OUG 121/2022 vizează aplicarea unor amenzi de pînă la 50.000 de lei pentru nereguli la comercializare.


  Te-ar mai putea interesa

  Anunț important pentru fermieri: Derogările pentru neonicotinoide sunt în vigoare. Protejați-vă culturile! AIPROM: SUR nu ar trebui să restricționeze capacitatea fermierilor de a utiliza soluții vitale de protecție a culturilor Fermierii din trei regiuni ale Ucrainei vor primi îngrășăminte gratis

  Ultimele știri

  Suma alocată pentru despăgubirile la secetă – majorată de patru ori pentru fermierii din Ungaria Comisia Europeană: Fermele de viermi și insecte vor primi subvenții mai mari decât crescătorii de animale GroPlan A Plus, un biostimulator eficient, care complează schema de nutriție