• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: Cerealele de proastă calitate din Ucraina sunt amestecate cu ale noastre și apoi revândute

    agrointeligenta.ro -

    Cerealele care provin din Ucraina nu ar avea parametri de calitate pe care îi indică buletinele care însoțesc marfa, acuză fermierii din Bulgaria care au prelevat probe din camioanele ce ajung în țara lor. Agricultorii din țara vecină spun că au descoperit că grâul din Ucraina este din producția de anul trecut, un grâu slab, care nici nu a fost păstrat în condiții bune, așa că acum niciun morar nu îl cumpără. Pentru a scăpa de el, traderii l-ar amesteca cu grâu local, înalt calitativ, apoi ar revinde cantitățile.

    Fermierii bulgari reclamă că țara lor nu are un laborator omologat care să poată verifica reala calitate a grânelor care ajung din Ucraina. În urmă cu o lună, reprezentanții Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale (NAG) au avut o întrevedere cu ministrul interimar al Agriculturii, Yavor Gechev, iar după aceea a devenit clar că preocupările fermierilor erau legate de posibila amestecare a cerealelor bulgare cu cele aduse din Ucraina.

    „Au luat probe, dar s-a dovedit că Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor (BFSA) nu are un laborator acreditat care să raporteze aceste probe. Statul nu are un laborator acreditat care să monitorizeze ce intră în țară! Cât de departe l-am adus!?” a spus președintele NAZ Kostadin Kostadinov, citat de Agri.bg.

    Potrivit lui Kostadinov, controlul în Ucraina este efectuat de o companie internațională, iar neexistând un laborator acreditat în țara noastră, aceeași firmă efectuează și controlul din Ucraina.

    „Înțelegeți care vor fi rezultatele? Probele sunt amânate cu două luni. Raportăm constant. Camioane zboară în prezent către fostele ferme de oi și aruncă cereale acolo”, a spus Kostadinov și a adăugat că în cazul unei posibile amestecări a mărfurilor, dacă va fi o problemă, fermierii bulgari vor fi cei compromiși.

    Fermierii din Bulgaria au făcut propriile lor analize și spun că nu este nevoie de analize sofisticate pentru a vedea că grâul din Ucraina nu respectă parametrii calitativi din acte.

    „Pentru acești indicatori, nu aveți nevoie de un fel de laborator pentru a-i studia. Nu vorbim aici de pesticide reziduale, OMG-uri sau radiații. Aici vorbim despre cei mai comuni indicatori ai unui eșantion care este prelevat pe fiecare camion care intră într-un depozit mare de cereale. Toată procedura durează maxim o oră. Scopul acestei probe, care a fost luată în urmă cu o lună, nu a fost să nu compromită boabele ucrainene și nici să speculeze asupra acestora. Dacă am fi urmărit acest lucru, am fi raportat-o ​​presei cu mult timp în urmă. Scopul prelevării acestei probe este controlul, pentru informarea producătorilor de cereale din regiunea noastră”, a spus vicepreședintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale (NAZ) Iliya Prodanov, a cărei fermă familială se află în Burgas.

    Fermierul Iliya Prodanov (foto: agri.bg)

    Potrivit acestuia, datele din laborator au fost prezentate ministrului Agriculturii Yavor Gechev. „Scopul nostru este să ascuțim atenția statului, pentru ca BABH să preia încetul cu încetul”, a spus producătorul de cereale.

    „A fost luat dintr-un camion ucrainean parcat în fața unei baze din sud-estul Bulgariei. Suntem în Burgas – este plin de camioane. Știi ce înseamnă complet?! Colegii din Municipiul Kameno mă sună în fiecare zi că văd camioane. Ajung cu floarea-soarelui, rapiță, grâu”, a spus Iliya Prodanov.

    Potrivit acestuia, eșantionul prelevat din grânele ucrainiene arată clar că acesta este bob vechi, de anul trecut. „Nu a fost depozitat în condiții perfecte și este perfect normal să ajungă la asemenea indicatori. Recolta nu au fost rea anul trecut la momentul secerișului, dar depozitarea și timpul care a trecut de atunci l-au făcut să arate așa acum”, a explicat fermierul.

    Morarii nu vor să cumpere importurile din Ucraina

    El a adăugat că în ultimele luni, fermierii au primit informații de la mori despre produsele de proastă calitate care intră în țară.

    „Toate morile cu care avem contact spun că nu vor să ia boaba asta pentru că le este frică. Au spus: „Am încercat, boabele nu merg”. Problema momentan este că astfel de cereale intră în Bulgaria, trec prin baze bulgare – statul poate afla foarte ușor cine sunt, de acolo se urcă pe camioanele bulgărești, se amestecă cu ale noastre și se vinde ca bulgăresc. Acest cereale din Ucraina vin extrem de ieftin”, a spus Prodanov.

    ”Ceea ce ne enervează, ca producători, este că dacă suntem o singură comunitate – Uniunea Europeană (UE) și ne străduim pentru egalitate, în acest moment se întâmplă exact invers. Estul și mai ales partea de sud-est a UE au fost întotdeauna țările în care se aruncă gunoiul – cea mai proastă carne, știți ce fel de miere a apărut pe piața noastră la un moment dat. Același lucru se întâmplă în prezent cu grâul și floarea-soarelui. În special floarea-soarelui, care este veche și bogată în aciditate”, a mai precizat producătorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!