• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Abatoarele, luate cu asalt de fermieri. Administrator: Cererea pentru sacrificări s-a triplat față de anul trecut!

    Roxana Dobre -

    Prețul carcasei de vită la abator a ajuns la circa 20 de lei iar piața este asaltată de cererea tot mai mare a fermierilor de a sacrifica efectivele. Scumpirile în lanț din ultima perioadă dar și seceta prelungită care efectiv a ars și ultimul fir de iarbă îi determină pe crescătorii de animale să își reevalueze planurile de intrare în iarnă și să sacrifice o bună parte din efectivele. Abatoarele vorbesc deja de un blocaj în piață din cauza fluxului mare de cereri venite din partea fermierilor și a cererii mici sau cel puțin constante a consumatorilor.

    Administratorii de abatoare spun că fac cu greu față cererii de sacrificare a animalelor, care vine din partea crescătorilor.

    ”Nu putem face față ofertei care este la carnea de vită iar pe partea cealaltă a scăzut consumul. Comparativ cu anul trecut din partea pieței la noi putem spune că cumva s-a păstrat aceeași cerere pentru că avem magazine proprii iar din partea fermierilor cererea de abatorizare s-a triplat. Față de anul trecut prețurile au urcat cam cu 40 la sută, adică de la 14-15 lei/carcasa la 18-19-20 de lei/carcasa. Noi dăm încă aceste prețuri”, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO administratorul unui abator din județul Alba.

    Potrivit acestuia, piața va suferi schimbări importante în perioada următoare, perioada septembrie-octombrie fiind intervalul când crescătorii decid cu ce efective merg mai departe și ce dau la sacrificat.

    ”Sunt multe cereri în prezent. Dar piața nu este atât de stabilă pentru că acum există o ofertă mare iar după aceea va fi o criză pentru că mulți fermieri din cauza secetei, care știți ce probleme a adus, oamenii nu au nutreț și sunt obligați să vândă din animale dau dacă nu tot. Nu au efectiv ce face cei care nu pot asigura furajarea”, a mai spus administratorul abatorului Montana Popa din Blaj, județul Alba.

    Un alt administrator de abator din județul Botoșani ne-a spus că în ultimii 10 ani nu a întâlnit o situație similară celei din 2022. ”Eu nu am mai văzut așa ceva, efectiv angajații nu fac față, sună telefonul mereu iar oamenii încearcă să vândă din toate zonele. Nu doar la noi din zona Moldovei unde a fost secetă, ci ne sună și din Muntenia, Oltenia, ne întreabă dacă nu suntem interesați. Deci asta înseamnă că sunt disperați dar vor să aducă animalele la o așa distanță mare. De 10 ani de când sunt în domeniul acesta nu am văzut așa ceva. La noi prețul este de circa 19 lei/carcasă dar sigur că avem niște criterii, scade suma dacă sunt taurine mai bătrâne sau cu diverse probleme. Din câte am văzut nici nu mai țin cont, că sunt vaci de lapte, că sunt de carne vin cu toții, spun că nu mai pot să le țină. Dar cu prioritate noi căutăm taurine tinere, din rase de carne”, a explicat șeful abatorului din Botoșani.

    Soluția fermierilor pentru obținerea unui preț mai bun: vânzarea directă către cumpărători

    Fermierii care nu au găsit loc la abatoare sau sunt nemulțumiți de prețul dat de acestea încearcă să vândă direct animalele pentru sacrificat, fie prin site-urile specializate cu anunțurile, fie pe diverse grupuri de Facebook. În acest caz prețul este calculat în viu și pleacă chiar și cu 8 lei pe kilogram de la fermieri. ”Vând vacă pentru sacrificat. Prețul este de 5.000 lei”, este unul dintre anunțurile postate pe Olx.

    Un alt fermier vinde 4 vaci din efectivul pe care îl deține. Contactat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, acesta spune însă că absolut nimeni nu l-a contactat de circa 5 zile de când a postat anunțul pe grupurile de Facebook și site-urile de profil. ”Am de vânzare 4 vaci din rasa Bălțată Românească pentru abatorizare. Prețul este de 7,5 lei/kg, sunt vacile tinere dar nimeni nu m-a întrebat nimic de când am publicat anunțul. Este foarte greu anul acesta. La abator mi-au zis că deocamdată au animale de sacrificat pentru următoarele două săptămâni și să mai încerc. Noi le ținem dar de abia avem ce să le dăm de mâncare, este foarte greu”, ne-a precizat Ionel Dumitrescu, fermierul din Salonta, județul Bihor.

    Tăurașii se vând și cu 4.000-5.000 lei/în viu

    Prețul cărnii de vită crește odată cu calitatea. Dacă în cazul vacilor prețul cerut de fermieri este mai mic, cel al tăurașilor de carne sau al taurinelor de rasă, acesta crește pe măsură. Dar nici în acest caz fermierii nu au mare succes cu numărul de cumpărători.

    ”Vând 5 tăurași de sacrificat. Au peste 300 de kg în viu, prețul este de 4.000 de lei/cap de animal”, anunță un crescător pe site-ul de vânzări Olx. Contactat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO acesta a precizat că în zona Constanței, unde are mica fermă de îngrășare, seceta a afectat grav pășunile astfel că fermierii au fost nevoiți să cumpere furaje încă din luna august când trebuia să le recolteze pe ale lor. ”Avem la vânzare, până acum am vândut 3 din 5 tăurași dar mai mult prin cunoștințe. Este o cheltuială enormă, am ales să vindem în viu pentru că altfel trebuia să plătim și abatorul, ce zice de medicul veterinar, etc. Mai pierdem la preț în viu dar cumva tot acolo ajungem. Cu banii luăm furaje pentru restul efectivelor poate ne ajută Dumnezeu să ieșim din iarnă”, a spus fermierul din Topraisar, Constanța.

    Tot 4.000 de lei cere pentru carnea de vită și un fermier din Domnești, Bistrița-Năsăud. ”Vând vițea Angus pentru sacrificat cu greutate de 300 kg. Prețul este de 4.000 lei/în viu”, este anunțul publicat de fermier.

    Tăurașii de carne, din rase recunoscute, ajung și la 5.000 de lei bucata iar fermierii exclud din start vânzare prin intermediari. Este și cazul unui crescător de animale din  Ciocănești, județul Suceava. ”Vând 4 tauri. Un Brun de 1 an și 8 luni are vreo 600 de kg în viu, cu prețul de 5.000 de lei. Un Albastru Belgian de 2 ani are tot vreo 600 de kg în viu. Un Angus de 1 an și jumătate de vreo 400 de kg în viu. Și un Bălțat de un an și 2 luni de vreo 300 de kg în viu. Nu doresc să îi dau la bișnițari”, a precizat crescătorul sucevean.

    Fermierii au putut sacrifica animalele mai devreme în acest an 

    Crescătorii de animale au avut în acest an o perioadă mai scurtă de reținere a animalelor purtătoare de subvenții, în ferme. Pe 19 august a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 45/2022 emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin care perioada de retenție în fermă a efectivelor de bovine este redusă de la 6 luni la 100 de zile de la data-limită de depunere fără penalizări a cererilor unice de plată.

    Astfel după 15 august fermierii au putut vinde din animalele exploatații, fără să fie penalizați la subvenții. Plata avansului APIA urmează să fie demarată din 16 octombrie în cuantum de 70% din valoarea schemelor de plăți directe și 85% din valoarea plăților compensatorii. În cazul zootehniei, se va acorda avans din sprijinul cuplat pentru speciile ovine, caprine, bovine și bubaline.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații