• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Afacerile cu ciuperci intră în epoca Pleurotus. Consultant: Sunt mai ușor de cultivat decât ciupercile Champignon. Bussines-ul poate fi pornit cu doar 500 de euro

  agrointeligenta.ro -

  Despre înființarea unei ciupercării s-au scris multe. De la cărți până la CD-uri, toate care promit să îți dezvoluie tot ce trebuie să știi pentru a face profit dintr-o afacere cu ciuperci. Lucrurile nu sunt însă atât de simple, apreciază însă Răzvan Tinca, ciupercar cu experiență și, în prezent, consultant pentru cei care vor să înceapă un astfel de business în agricultură.

  Răzvan Tinca spune că o mică afacere cu ciuperci poate fi înființată de orice familie din România și este o oportunitate de afaceri în agricultură chiar și pentru persoanele care nu dețin teren agricol. Cu o investiție inițială de 500 de euro și deținând spațiul adecvat (o mică clădire în curte, un beci spațios, etc.), ciupercăria poate aduce un venit lunar de 1.000 – 1.500 de lei.

  Contează însă să reușești să îți vinzi marfa pentru că, spre deosebire de legume sau pepeni, la ciuperci, intermediarii nu vin să ia marfa din curtea producătorului.

  ”Costurile cu transportul ciupercilor până la en-grosiști nu este mic, mai ales dacă stai la țară. Mai mult, trebuie investit în spații de depozitare pentru că ciupercile sunt perisabile”, explică Tinca o parte din capcanele afacerii cu ciuperci.

  Procesarea ciupercilor crește profitul

  Ideal ar fi, potrivit specialistului, ca producătorul să facă și procesarea ciupercilor pentru a-și asigura un venit mai bun: zacusca de ciuperci, ciupercile murate, ciupercile uscate la soare, sunt câteva idei în acest sens.

  ”Ceea ce trebuie să știe un viitor ciupercar este că va fi în ciupercărie în fiecare zi pentru a monitoriza totul. Eu Revelionul și Crăciunul l-am petrecut printre ciuperci pentru că nu puteam să îmi asum nici un risc”, ne-a mărturisit Tinca.

  Pentru cei care se gândesc să investească într-o afacere cu ciuperci, Răzvan Tinca spune că cel mai sigur ar fi să nu riște cu soiul champignon – la care concurența pe piață este mare, ci să se apuce de cultivat ciuperci pleurotus. Acestea au început să fie tot mai căutate și sunt chiar mai scumpe decât ”suratele” albe. ”La tarabe am văzut pleurotus cu 9 lei kilogramul, în timp ce pentru champignon se cereau doar șase lei„, explică Tinca pentru Agrointeligența.

  Un alt avantaj al ciupercii pleurotus sunt condițiile mai accesibile de cultivare.

  ”Nu sunt așa pretențioase. Dacă la champignon, în ciupercărie trebuie să fie constantă temperatura de 17 grade Celsius, la pleurotus, ea poate să varieze de la 13-14 grade Celsius, până la 20 de grade Celsius. Acest lucru este foarte important, având în vedere variațiile de temperatură de la noi din țară, dar și costurile mari pe care le implică un sistem perfomant de climatizare”, spune consultantul.

  Toamna, cel mai bun anotimp pentru a începe o afacere cu ciuperci

  Toamna este cel mai bun anotimp în care să începi o afacere cu ciuperci. Vara și iarna aduc temperaturi extreme, care nu sunt favorabile producției de ciuperci în regim gospodăresc.

  ”Alt avantaj al culturii de toamnă este cererea mare de ciuperci în postul Crăciunului. La fel și primăvara, înainte de Paști. Sunt câteva luni în care producția se poate face cu costuri minime și este mai ușor de vândut”, spune Răzvan Tinca.

  Compost preparat în regim gospodăresc

  Deloc de neglijat, compostul pentru pleurotus poate fi produs direct de ciupercar, nemaifiind nevoie ca acesta să depindă de importuri, așa cum se întâmplă cu ciupercăriile de champignon din România.

  ”Deocamdată, la noi în țară nu există nici un producător de compost de champignon, dar s-a deschis o fabrică de compost de pleurotus lângă Focșani. Totuși, pentru ciupercarii cu experiență sau cei care vor să fie independenți, există posibilitatea preparării propriului compost. Materia primă principală sunt paiele, care trebuie să fie de foarte bună calitate”, a mai spus Tinca.

  Pe site-urile de anunțuri, costul unui sac de 10 kilograme de compost cu miceliu de ciupercu pleurotus pornește de la 15 lei și poate ajunge până la 35 de lei.

  În opinia consultantulu Răzvan  Tinca (foto), cei care speră să cumpere cu câteva zeci de lei un CD sau o carte care să conțină toate secretele unei afaceri cu ciuperci vor fi dezamăgiți. ”Cel mai bine este să înveți meserie într-o ciupercărie, să iei contactul cu o persoană care are experiență. Ca în orice business, se poate apela la un consultant, care să vă ajute să puneți ciupercăria pe roate și să obțineți o producție bună și profit din vânzări”, explică specialistul.Razvan Tinca consultant ciuperci

  Tinca apreciază că, deși teoretic există oportunități de finanțare din fonduri europene, la nivelul ciupercăriilor de familie, un astfel de sprijin este greu de accesat. Costurile mici ale înființării afacerii cu ciuperci sunt, mai totdeauna, acoperite din resursele antreprenorilor, urmând ca abia pentru extinderea și mărirea capacității de producție să devină rentabilă și constituirea unui proiect de finanțare cu bani de la Bruxelles.


  Te-ar mai putea interesa

  Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

  Ultimele știri

  ANSVSA – decizie pentru crescătorii de animale. Produse interzise în farmaciile veterinare! Analiști: Prețul rapiței ar putea ajunge din nou la peste 500 euro/tonă Prețul grâului românesc a sărit de 1.100 de lei tona. Traderii își fac ”rezerve”