• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Primăriile, solicitate să se implice! Șef DAJ: Fermierii au cheltuieli în plus pentru suprafața de 5% care trebuie lăsată nerecoltată!

  Roxana Dobre -

  Apel al unei direcții agricole către primării! Se cere urgentarea ritmului în care se fac verificărilor în teren a pagubelor produse de seceta pedologică asupra culturilor de primăvară.

  Conducerea Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Bihor a solicitat primăriilor să se implice mai mult în precompletarea datelor din dosarele pentru acordarea de despăgubiri pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică.

  Directorul DAJ Bihor, Nicolae Hodişan, a declarat, luni, 19 septembrie, că a cerut săptămâna trecută şi prefectului Dumitru Ţiplea o întâlnire video cu toţi primarii din judeţ pentru a le solicita să urgenteze ritmul verificărilor în teren a pagubelor produse de seceta pedologică asupra culturilor de primăvară.

  ”Astfel am vorbit cu toţi şi le-am transmis rugămintea ca să ne sprijine, prin reprezentantul UAT-ului, cu precompletarea datelor din procesele verbale de constatare a pagubelor, cu datele de identificare a UAT-urilor, a solicitantului şi a parcelelor afectate. Iar când ajunge comisia în localitatea respectivă – unde noi anunţăm din timp – aceasta să verifice numai gradul de calamitare şi să completăm procentul de afectare al parcelelor respective. Până acum le făceam noi pe toate. Dacă avem datele cu caracter general precompletate, putem verifica într-o zi trei UAT-uri, nu doar una”, a explicat luni, pentru Agerpres, Nicolae Hodişan.

  Verificările în teren trebuie urgentate

  El a explicat că verificările în teren trebuie accelerate în această perioadă, până la finalizarea recoltării culturilor respective – atâta cât a mai rămas, unde, înainte de a pregăti terenul pentru următorul an agricol, fermierul trebuie să păstreze pentru control 5% din suprafaţa calamitată.

  ”Oamenii ne aşteaptă şi trebuie să acţionăm în termen scurt. Nu putem ţine în loc fermierii mai ales că trebuie menţinut acest procent de 5% din suprafaţa solei până ajunge comisia. Sunt fermieri care îşi închiriază combină pentru recoltat de la o anumită distanţă. Vine şi îi lasă 5% nerecoltat şi apoi mai vine o dată şi pentru acea suprafaţă. Alte cheltuieli. Deci trebuie să verificăm cât mai repede ca să nu încurcăm eliberarea terenului în totalitate”, a spus Hodişan.

  Potrivit directorului DAJ, notificările venite până la sfârşitul săptămânii trecute de la agricultori arată că sunt calamitate circa 64.000 de hectare cu culturi agricole din totalul de circa 150.000 de hectare cu culturi de primăvară, fiind cele mai extinse suprafeţe calamitate în judeţ de când se face acest tip de monitorizare.

  Echipele mixte alcătuite din reprezentanţi de la Direcţia pentru Agricultură Bihor, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor şi din unităţile administrativ-teritoriale au verificat în teren, până în prezent, şi au încheiat procesele verbale de control pentru circa 15.000 de hectare. Cele mai păgubite sunt culturile de porumb şi floarea-soarelui, dar şi fâneţele şi culturile furajere. Cele mai afectate sunt localităţile de câmpie din nordul judeţului.

  Reamintim că fermierii care beneficiază de subvenții APIA pe suprafață au de respectat un termen urgent privind depunerea la Primăriile de care aparțin a unei înștiințări scrise. Documentul are dată-limită ziua de 15 noiembrie, inclusiv.

  Conform termenelor anunțate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru culturile de primăvară. Mai departe, rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru același tip de culturi.

  Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, fermierii din zonele afectate de secetă pot să își desființeze culturile calamitate și nu vor avea probleme în încasarea subvenției APIA pe suprafață. Legislația în vigoare a fost modificată pentru a permite agricultorilor să elibereze mai devreme terenurile și să le pregătească pentru înființarea culturii următoare.

  Despre acest subiect pe larg aici: Ordinul ”calamităților” – modificat pentru ca fermierii să nu piardă subvenția APIA dacă renunță la culturile afectate de secetă

  Citiți și: Documentul care trebuie depus urgent la Primării de fermierii beneficiari de subvenții


  Te-ar mai putea interesa

  Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință

  Ultimele știri

  AGIL, cel mai rapid graminicid, în acțiune la o fermă mare din vestul României ANM a actualizat prognoza! De miercuri încep ploile în aproape toată țara Fermierii – protest cu tractoarele la două stații de lansare rachete antigrindină (FOTO)