Prețurile cerealelor – la cheremul geopoliticii. Tendințele din piață
agrointeligenta.ro -Prețurile grâului continuă să fluctueze puternic, scăzând din nou înainte de tranzacțiile de comercializare din această săptămână. Vineri, cel mai important contract de grâu de pe piața europeană futures a fost listat la puțin sub 334 de euro pe tonă. Adică cu 4 euro mai puțin decât cu o săptămână înainte. Prețurile porumbului pe piața europeană futures pentru noua recoltă au fost de 328 de euro pe tonă – exact la fel ca cu o săptămână mai devreme. Prețurile pentru orz furajer la portul de export și piața angro din Hamburg au fost vineri de 302 euro pe tonă, potrivit unei analize Agrarheute.com.
Exporturile din Marea Neagră și prognozele de recoltă ridicate din Rusia continuă să pună sub presiune prețurile cerealelor. Îngrijorările că cererea de cereale s-ar putea deteriora considerabil ca urmare a unei recesiuni globale severe scad și prețurile cerealelor.
Pe de altă parte, condițiile nefavorabile de semănat din SUA și Argentina susțin prețurile cerealelor. Potrivit Bursei de Mărfuri din Buenos Aires, aproape jumătate din suprafața cultivată a Argentinei suferă de lipsă de apă și se confruntă cu cele mai secetoase condiții din ultimii 30 de ani. Condițiile meteorologice nefavorabile pentru semănat în SUA susțin și prețurile grâului.
Nesiguranță privind exporturile din Ucraina
Discuțiile în curs despre exporturile Mării Negre ridică în mod repetat îngrijorări pe piață cu privire la menținerea Coridorului Mării Negre. Un total de 165 de nave cu un total de 3,7 milioane de tone de produse agricole la bord au părăsit până acum Ucraina în cadrul acordului intermediat de Națiunile Unite pentru a elibera porturile maritime ucrainene, a anunțat duminică Ministerul Infrastructurii din Ucraina.
Organizația Națiunilor Unite face acum eforturi pentru ca îngrășămintele rusești să fie incluse în acord, iar Putin a declarat vineri că Moscova este gata să ofere gratuit țărilor în curs de dezvoltare peste 300.000 de tone de îngrășăminte rusești, dacă Europa este de acord să relaxeze sancțiunile asupra exporturilor rusești.
Franța recoltează, dar recoltează puțin
În Franța, între timp, recolta de porumb progresează rapid. Aproximativ 14% din suprafață a fost recoltată săptămâna trecută, dar recoltele sunt îngrijorătoare . FranceAgriMer și-a menținut ratingul de porumb din cereale de „bun spre foarte bun” la 43%, în scădere cu 46 de puncte față de anul trecut.
Asociația europeană a comerțului cu cereale Coceral și-a redus prognoza pentru recolta de porumb din UE la 51,9 milioane de tone de la 66,0 milioane de tone vineri, invocând vremea caldă și uscată.
Țările Uniunii Europene au exportat aproximativ 7,8 milioane de tone de grâu între 1 iulie și 11 septembrie . Adică cu 375.000 de tone mai mult decât anul trecut, când 7,4 milioane de tone de grâu au fost vândute către țări terțe la acea dată.
Cel mai mare exportator este în continuare Franța, cu exporturi de grâu de peste 3,01 milioane de tone. România, pe litoralul Mării Negre, ocupă locul al doilea cu exporturi de 1,2 milioane de tone de grâu. Exportatorii polonezi au vândut deja 804.000 de tone de grâu către țări terțe, iar 825.000 de tone de grâu din Bulgaria au ajuns pe piața mondială.
Până în prezent, în porturile de export germane au fost încărcate 588.000 de tone de grâu. Până atunci, principalii cumpărători de grâu european fuseseră Algeria și Marocul – precum și Egiptul, Pakistanul și Nigeria la distanță clară.
În ceea ce privește exporturile europene de orz furajer, din 11 septembrie au fost expediate în țări terțe aproximativ 1,95 milioane de tone – față de 3,0 milioane de tone anul trecut. Aceasta este o scădere a exporturilor de peste 35%. Germania exportă 507.000 de tone, Franța a vândut 732.000 de tone și România 596.000 de tone. Până acum, principalii clienți au fost Arabia Saudită, China, Iran, Iordania și Tunisia.
Importurile europene de porumb până acum sunt de 5,1 milioane de tone, comparativ cu 3,1 milioane de tone anul trecut – și au fost în mare parte în Spania, Olanda, Polonia, Portugalia și Italia . Principalii furnizori de până acum au fost aproape Brazilia și Ucraina cu 1,7 milioane de tone sau 35% din toate livrările.