• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce să erbicidăm în toamnă culturile de cereale păioase

    Adrian Radu -

    Dacă în restul Europei, erbicidarea culturilor de cereale în toamnă este o practică mai veche, în țara noastră, această practică a devenit o necesitate abia în ultimii ani. Fermierii români au ințeles că buruienile necombătute sau controlate ineficient reduc semnificativ din potențialul de producție, iar eliminarea acestora din cultură merită o atenție deosebită.

    Printre cauzele ce determină necesitatea erbicidării în toamnă a culturilor de cereale putem aminti:

    – Faptul că unele dintre buruienile problemă din culturile de cereale păioase (precum iarba vântului, firuța, veronica, turița etc.) răsar încă din toamnă și se dezvoltă suficient de mult încât să reziste peste iarnă (în anumite situatii vegeteaza si pe timpul iernii), dar si faptul că primăvara pornesc in vegetație înaintea culturilor. Astfel, buruienile devin mai rezistente la acțiunea erbicidelor și necesită o doză mai mare de erbicid pentru a fi controlate sau în anumite situații, în cel mai bun caz, pot fi stagnate din creștere.

    – Buruienile sunt mai sensibile și se combat cel mai ușor în stadiile de dezvoltare incipiente: adică înainte de infrățirea buruienilor graminee și până în stadiul de 2-4 frunze la cele cu frunză lată, iar buruienile amintite mai sus, se regăsesc în aceste stadii de dezvoltare de cele mai multe ori în perioada de toamnă.

    – Primăvara devreme, în multe situații se pot întâmpina dificultăți în combaterea buruienilor răsărite încă din toamnă, fie datorită faptului că de cele mai multe ori solul este ud și nu se poate intra în câmp la momentul optim, fie datorită diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte (sau de la o zi la altă), care poate ingreuna actiunea produsului în plantă și diminuează considerabil efectul erbicidului. În plus, la aplicarea tratamentelor primăvara devreme, (atunci când culturile nu și-au revenit complet după ieșirea din iarnă), dacă se folosește un amestec de prea multe produse (erbicid + fungicid + insecticid + regulator de creștere + biostimulator sau fertilizant foliar), în procesul de metabolizare a substanțelor active, plantele de cultură pot suferi anumite arsuri fiziologice (fenomene de fitotoxicitate) și să aibă o întârziere a stadiilor de vegetație următoare, fapt care se poate traduce într-un minus de recoltă la final.

    În portofoliul companiei FMC se regăsesc soluții pentru toate problemele sau nevoile pe care fermierii români le pot întâlni în culturile de cereale păioase, inclusiv pentru combaterea acestor buruieni problemă în perioada de toamnă. Erbicidul Battle® Delta este un erbicid cu aplicare în toamnă, în preemergență și postemergență timpurie, pentru controlul unor buruieni graminee precum iarba vântului, firuța, coada vulpii sau iarba de gazon și a unor buruieni cu frunză lată precum: samulastra de rapiță, turița, pălămida, muștar sălbatic, mușetel, mac, traista ciobanului, cornuți, specii de veronica (șopârlița, doritoare, ventrilica) și de polygonum (troscot, hrisca urcătoare, iarba roșie sau ardeiul broaștei).

    În platforma organizată de FMC împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, care este deja în al treilea an, cercetătorul Gheorghe Măturaru a aplicat erbicidul Battle® Delta în toamnă, în postemergență timpurie, deoarece în solele respective a fost o îmburuienare timpurie cu iarba vântului (Apera spica venti), care este mai dificil de controlat în vegetație:

    „Avantajele sunt evidente, se vede atât în platforma unde ne aflăm, dar și în alte platforme experimentale pe care împreună cu firma FMC le organizăm. Avantajele s-au văzut încă din toamnă, de la aplicarea tratamentelor pentru protecția plantelor, atunci când am aplicat erbicidul Battle® Delta, acesta asigurându-ne un bun start al culturii: pornire foarte bună în vegetație a culturii, dar și eliminarea unor specii de buruieni, care și-au făcut prezența odată cu răsărirea culturii sau chiar înainte. Este binecunoscut faptul că buruienile ar fi consumat din elementele nutritive ale plantelor în dezavantajul, bineînțeles, al acestora.”

    Erbicidul Battle® Delta conține 2 substanțe active, cu un spectru larg de combatere: flufenacet – care este o substanță activă peliculară, ce nu permite răsărirea buruienilor sensibile și cea de-a doua substanță activă – diflufenican, ce se absoarbe prin frunze și rădăcini, dar are și efect pelicular.

    Erbicidul Battle® Delta are eficacitate maximă atunci când este aplicat preemergent și are condiții de formare a peliculei (teren bine pregătit și umiditate în sol) sau atunci când este aplicat postemergent timpuriu si buruienile graminee nu ajung în faza de înfrățire, iar buruienile cu frunză lată sunt în stadiul de 2-4 frunze.


    Doza flexibilă, între 0,3 – 0,6 l/ha, le permite fermierilor să aplice doza necesară, în funcție de gradul de îmburuienare și stadiul de dezvoltare al buruienilor, eficientizând astfel costurile. În condiții normale de îmburuienare, doza de 0,5 l/ha asigură un control eficient al buruienilor, iar doza maximă este recomandată doar în cazuri excepționale de îmburuienare puternică cu buruieni graminee. Eficacitatea produsului nu este influențată de temperatura mai scăzută, erbicidul putând fi aplicat chiar și la temperaturi de la 5-6° C in crestere, fără să creeze probleme de fitotoxicitate și se poate aplica la toate soiurile de cereale: grâu, orz, secară și triticale.

    Erbicidul Battle® Delta asigură controlul buruienilor graminee și cu frunză lată sensibile din culturile de cereale păioase ce pot răsări în toamnă, oferind condiții optime pentru dezvoltarea culturilor și pregatirii acestora pentru perioada de iarnă.

    Aflați mai multe despre avantajele pe care le pot obtine fremierii folosind erbicidul Battle® Delta din clipul de mai jos:

    Cu o agrotehnică performantă, aplicarea produselor de protecția plantelor și respectarea unor verigi tehnologice specifice fiecărui an agricol, domnul Maturaru a reusit sa obtina rezultate bune și foarte bune la culturile de cereale paioase din loturile demonstrative organizate impreuna cu compania FMC in anul agricol 2021-2022:
    – spre exemplu, la soiul Pitar, care deține cele mai bune calități de panificație (proteină 14-15%), s-a obținut o producție de 8500 kg/ha, media ultimilor 3 ani fiind de 7500 kg/ha
    – la soiurile deja consacrate, precum Glosa sau Miranda, producțiile au fost peste 8200 kg/ha; iar soiurile noi precum Ursita, Voinic, Abund și Consecvent au depășit deja așteptările, cu producții între 8800 – 9600 kg/ha.

    Întregul portofoliu de produse de protecție și nutriție a plantelor dezvoltat de FMC poate fi găsit pe site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiti și datele de contact ale tuturor reprezentanților de vânzări ai FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA