• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții agricultură 2022: Termenele APIA pentru plata pe suprafață și cap de animal

    Roxana Dobre -

    Calendar cu termene fixe pentru plata subvențiilor APIA pe suprafață și cap de animal. În Monitorul Oficial de miercuri, 21 septembrie, a fost publicată o hotărâre de Guvern care prevede care sunt termenele la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va derula cele două campanii de plăți, avansul și plata regulară.

    Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul de cerere 2022 a fost aprobată miercuri, 21 septembrie de Guvern și ulterior publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi. Pe lângă plafoanele pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), schemă care va intra la plata avansului în premieră și pentru crescătorii de bovine, documentul prevede și calendarul oficial care trebuie respectat de APIA pentru campania de plăți 2022.

    Avansul se va derula în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie

    Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial prevede că începând cu data de 16 octombrie 2022, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans cu încadrarea în procentul de maximum 70%, prevăzut la art. 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1352 al Comisiei din 3 august 2022 de derogare, pentru anul 2022, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale.

    Plata avansului se va derula până la 30 noiembrie iar APIA are în plan să achite în conturile fermierilor peste un miliard de euro, așa cum a anunțat șeful instituției, Adrian Pintea, în cadrul emisiunii Agrostrategia care se difuzează de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR 1.

    Schemele care vor intra la plata avansului sunt următoarele:

    – Schema de plată unică pe suprafață (SAPS),
    – Plata redistributivă,
    – Plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire),
    – Tineri Fermieri.

    ZOOTEHNIE: 

    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Taurine de carne,
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Vaci de lapte;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Bivolițe de lapte;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Viermi de mătase;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Ovine;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic – Caprine.

    Măsurile de mediu şi climă, procent de 85 la sută din cuantumuri: 

    – Măsura 10 – Agromediu și climă,
    – Măsura 11 – Agricultură ecologică,
    – Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale).

    Plata finală va debuta la 2 decembrie

    Hotărârea de Guvern publicată miercuri în Monitorul Oficial mai prevede că începând cu data de 2 decembrie 2022, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie 2022 ca plăţi în avans.

    Plăţile pentru campania 2022 se fac în lei, utilizând cel mai recent curs stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2022 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu