Cum să asigurați necesarul de calciu în sol: 7 tratamente eficiente
Angelica Lefter -Calciu în sol – tratamente. Cum asigurăm plantelor necesarul de calciu direct din sol. Fertilizanți cu calciu care au eficiență mare.
Plantele obțin în mod activ din sol apă și substanțe nutritive. Dar, în timp, chiar și cel mai fertil pământ este epuizat, devine mai acid, nepotrivit pentru cultivare. De ce? Pentru că nu există suficient calciu în sol! Cationii (ioni încărcați pozitiv) ai acestui macronutrient vital joacă un rol important în formarea solului, alături de magneziu, potasiu și sodiu.
- Calciu în sol – importanță, beneficii
- Cum aflăm cât calciu avem în sol
- Carență de calciu în sol – semne
- Necesar de calciu în sol. Când și cum aplicăm amendamentele de sol
- Tratament cu var pentru a crește nivelul de calciu din sol
- Var dolomitic nestins pentru a crește nivelul de calciu din sol
- Pudra de dolomită pentru calciu în sol
- Creta sau carbonatul de calciu pentru sol
- Cenușa pentru aportul de calciu din sol
- Coji de ouă pentru necesarul de calciu în sol
- Azotatul de calciu pentru a crește aportul de calciu din sol
Calciu în sol – importanță, beneficii
Importanța calciului în sol este esențială pentru a avea culturi sănătoase, mai ales dacă cultivați legume.
Mai jos găsiți câteva beneficii ale calciului în sol:
- reglează echilibrul apei din sol, leagă acizii;
- creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea microflorei benefice, accelerează descompunerea materiei organice și favorizează formarea humusului;
- reduce cantitatea de fier, mangan și aluminiu din sol, neutralizând efectele toxice ale acestora;
- crește solubilitatea nutrienților, făcându-i astfel la dispoziție plantelor;
- creează condiții optime pentru creșterea și funcționarea sistemului radicular;
- participă la metabolismul plantelor, întărește pereții celulari, ajută la transportul nutrienților, îmbunătățește imunitatea;
- datorită calciului, solul are o structură liberă, se caracterizează printr-o bună permeabilitate la aer și apă.
Lista avantajelor calciului pentru sol continuă, dar credem că v-am convins că fără calciu, atât solul, cât și plantele nu ar putea exista atât de armonios. Ce se întâmplă când scade cantitatea de calciu din sol? După cum vă amintiți, calciul reglează echilibrul acid, dar dacă macronutrientul nu este suficient, concentrația de acid din sol începe să crească, perturbând nutriția rădăcinilor.
Creșterea sistemului radicular se oprește, sinteza proteinelor și metabolismul sunt slăbite, imunitatea plantelor este redusă. Dar microorganismele patogene se bucură de acest context, pentru că începe reproducerea lor activă. Desigur, toate acestea nu se întâmplă instantaneu, așa că există întotdeauna posibilitatea de a adăuga calciu în sol și de a opri efectul distructiv al acizilor.
Cum aflăm cât calciu avem în sol
Conținutul de calciu din sol poate fi aflat cu ajutorul unei analize de sol. Aceasta nu poate însă să vă dea informații și despre consumul de calciu al plantelor pe care le cultivați. De aceea este important să măsurați aciditatea solului și să preveniți scăderea performanței. Cu cât pH-ul este mai mare, cu atât este mai mult calciu disponibil pentru plante în sol.
Excesul de calciu este de asemenea periculos, la fel ca și carența lui. Dacă aveți prea mult calciu în sol, acesta devine prea alcalin, rădăcinile mor, plantele se îngălbenesc și pier. Apa dură conține mult calciu, așa că solurile care sunt predispuse la alcalinizare ar trebui udate cu apă cu nu prezintă o duritate ridicată.
Carență de calciu în sol – semne
Semnele unei carențe de calciu în sol sunt vizibile la nivelul plantelor de cultură. Acestea vă indică suferința cauzată de lipsa calciului și când trebuie să interveniți pentru a scădea nivelul pH-ului solului atunci când acestuia i-a crescut mult aciditatea.
Principalele semne ale deficienței de calciu în plante:
– creștere întârziată sau slabă;
– răsucirea frunzelor și lăstarilor tineri;
– cloroză (îngălbenire);
– putrezirea capătului florii pe roșii;
– vârfuri maro ale frunzelor, pete;
– putrezirea rădăcinilor și a tulpinilor;
– pete necrotice pe fructe.
Vedeți cum se poate manifesta deficitul de calciu în căpșuni, roșii și grâu de grădină.
Atenție! Pentru a vă asigura că aportul de calciu este bine absorbit, plantele au nevoie de udare suficientă.
Ca intervenție urgentă, puteți asigura plantelor calciu cu tratamente foliare. Acest lucru va permite nutrienților să ajungă mai repede la plante. Dar pulverizarea nu are efect asupra compoziției solului, așa că mai trebuie să adăugați calciu și la nivelul substratului în care cresc culturile.
Necesar de calciu în sol. Când și cum aplicăm amendamentele de sol
Care este necesarul de calciu în sol, nivelul optim de calciu în sol? Din păcate, nu există un răspuns general valabil la această întrebare. Este necesar să se țină cont de starea solului, de tipul de cultură și de mijloacele folosite. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să neglijați introducerea unui macronutrient. Priviți în primul rând starea plantelor, observați modificările în compoziția solului.
Principala recomandare este aceasta – pe solurile sărace și acide, deficitul de calciu trebuie completat cu amendamente cel puțin o dată la 2-3 ani, în alte cazuri – o dată la 5 ani. Acest lucru se face cel mai bine în toamnă după recoltare sau la începutul primăverii.
Unele plante sunt clasificate ca așa-numite calcifile: sunt deosebit de sensibile de lipsa de calciu din sol. Acestea sunt, de exemplu, varza, roșiile, sfecla, morcovii, leguminoasele. Cel mai mult le place solul neutru sau ușor alcalin. Pe de altă parte, cartofii, dimpotrivă, iubesc solul ușor acid. Prin urmare, înainte de a adăuga calciu în sol, merită să luați în considerare ce plantă veți cultiva și necesarul său de calciu.
Tratament cu var pentru a crește nivelul de calciu din sol
Varul – oxidul de calciu reduce cu succes aciditatea solului. Nu este permisă aplicarea simultană de var și gunoi de grajd, deoarece ca urmare, valoarea nutritivă a solului este redusă.
Cel mai adesea, oxidul de calciu sau varul nestins, varul ars, este folosit pentru a crește nivelul de calciu: 250-300 g pe 1 mp pe solurile ușor acide și 500 g sau mai mult pe soluri foarte acide.
Var dolomitic nestins pentru a crește nivelul de calciu din sol
Varul dolomitic dezinfectează perfect solul și îl saturează cu calciu. Se absoarbe usor de plante și le creste imunitatea. Nu este recomandat pentru utilizare pe soluri cu exces de magneziu. Pe soluri ușor acide se aplică 200 g la 1 mp, pe soluri cu un nivel ridicat de aciditate – 500 g la 1 mp.
Pudra de dolomită pentru calciu în sol
Spre deosebire de var, este mai convenabil să introduceți dolomită în sol. Făina acționeaza ușor, nu arde rădăcinile, așa că se folosește în orice perioadă a anului. Promovează o mai bună absorbție a îngrășămintelor fosfatice de către plante.
Proporțiile de aplicare a dolomitei sunt următoarele: 300-400 g de făină la 1 mp se aplică pe soluri cu aciditate slabă, 500 g la 1 mp pe soluri acide.
Creta sau carbonatul de calciu pentru sol
Creta sau carbonatul de calciu nu se dizolvă imediat în sol, așa că va reduce treptat aciditatea pe parcursul mai multor ani. Dacă solul are o aciditate slabă, este suficient să-l umpleți cu 200-300 g de cretă la 1 mp, pe soluri foarte acide, vor fi necesare 500-700 g la 1 mp.
Cenușa pentru aportul de calciu din sol
Cenușa de lemn are o eficiență mult mai mică decât varul atunci când vrem să asigurăm necesarul de calciu în sol. pe de altă parte, fertilizarea cu cenunță are un efect mai blând și, atunci când este utilizată corect, este complet sigură pentru plante. Este important să folosiți numai cenușă de lemn de esență tare pentru a asigura calciul în sol. Pentru a adăuga calciu în sol folosind cenușă de lemn, aveți nevoie de 1-1,5 kg de substanță pe 1 mp.
Coji de ouă pentru necesarul de calciu în sol
Cojile de ouă nu sunt capabile să prevină putrezirea capătului florii – putregaiul apical, așa cum cred unii grădinari, dar vor aduce totuși beneficii mari legumelor.
Coaja de ou se descompune încet, astfel încât calciul va intra în sol pentru o lungă perioadă de timp.
Pentru dezoxidarea solului, este mai eficient să folosiți făină de coajă de ou. Se aplică în timpul săpăturii în doză de 500 g la 1 mp.
Azotatul de calciu pentru a crește aportul de calciu din sol
Azotatul de calciu este un fertilizator solubil în apă care asigură plantelor aportul de calciu și de azot, elemente de bază pentru ca acestea să aibă o imunitate puternică în fața bolilor și să de dezvolte corect.
Azotatul de calciu pentru legume se aplică în soluție. Se pun patru linguri de azotat de calciu la 4 litri de apă și se amestecă bine. Se pulverizează soluția pe frunze sau pe fructe.
Azotatul de calciu se aplică și la nivelul solului. Se presară un strat în jurul plantei, însă mare atenție să nu fie pe tulpină. La plantele pe rând se pune fertilizantul pe mijlocul rândului, la 7-8 cm de plante. Se face apoi o udare bună pentru ca azotatul de calciu să intre în sol.