• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermier: Hoții mi-au furat porumbul de pe 5 hectare. Au venit cu căruța și au ales cei mai mari știuleți

  Angelica Lefter -

  Furturile de porumb direct din câmp sunt din ce în ce mai frecvente, fermierii reclamând că fenomenul este unul extins, iar hoții acționează noaptea, cu saci și căruțe. Știuleții sunt culeși de pe plantă înainte ca fermierii să apuce să recolteze, iar de cele mai multe ori făptuitorii rămân nepedepsiți.

  Este și cazul fermierului Liviu Grama, din comuna Târgușor, județul Constanța, care a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că fenomenul este din ce în ce mai prezent în localitate, iar hoții rămân de fiecare dată neprinși.

  Porumbul furat cu căruța, cules de hoți numai din zonele în care știuleții erau mari

  Situația în care se află acum fermierul constănțean Liviu Grama este similară cu multe altele petrecute în zonă: porumbul care trebuia să-i ajungă în hambar a ajuns în căruțele hoților, care acum sunt ”negustori cinstiți”.

  ”Am 13 hectare de teren arabil și aproximativ 5 hectare au fost cultivate cu porumb, împărțite în 3 parcele, pe categorii. Acum vreo câteva zile, după ce nu mai trecuse nimeni pe la terenul arabil să verifice starea culturilor, când am ajuns, am constatat că o parte din porumb era cules. Duminică seara sau luni seara s-a produs hoția, au rupt știuletele cu totul, 5 rânduri de vreo 200 și ceva de metri au fost culese de la cap la cap, se vedeau urme de cal cu căruță. În rest, au luat pe sărite, căci fiind un an mai slab au fost locuri unde știuleții erau mai mari, acolo au acționat”, a relatat fermierul, care a specificat că se ocupă și cu creșterea animalelor, mai exact a vacilor de lapte, iar acum deține împreună cu fratele său un efectiv de 60 de capete cu tot cu tineret.

  La șeful de post intră mesageria vocală

  Fermierul Liviu Grama spune că a încercat să anunțe poliția, dar în zadar. Seara, când a ajuns la postul de Poliție era deja închis, iar la numerele afișate pentru contact nu a răspuns nimeni. Deoarece nu a ajuns să depună plângere, speră ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, iar oamenii legii din localitate să-și facă treaba.

  ”Am ajuns seara, ușa Poliției era închisă. Am încercat să dau câteva telefoane. Am sunat la șeful de post, a intrat căsuța vocală, am presupus că are telefonul defect după ce suna și apoi intra robotul care îmi spunea că apelul este oprit la primire. Nu am reușit să dau telefonic nici de ajutorul șefului de post, dar să presupunem că era seara și poate am greșit când am format apelul, însă voi merge astăzi sau mâine să depun plângere. Eu nu am avut timp deloc, nu am dormit măcar o oră. De când mi s-a furat porumbul din câmp, am stat numai de pază acolo și când am plecat, a trebuit să scot animalele la pășune, efectiv nu am dormit deloc pentru că nu vreau să risc să-mi culeagă tot porumbul”, a spus agricultorul constănțean.

  Agricultorul este convins că hoții pot fi găsiți în câteva zile de oamenii legii

  Fermierul a adăugat că asemenea acte de hoție se petrec de mai multă vreme în zonă, iar oamenii legii nu au reușit nici până acum să depisteze hoții, deși cam întreaga mica comunitate în care trăiește ar ști care sunt persoanele capabile de asemenea furturi.

  ”Mi s-au mai întâmplat asemenea lucruri, și furat și stricatul culturilor….Am avut dosar deschis și se pare că nimic nu s-a rezolvat, am primit răspuns că s-a închis dosarul, că este încetată urmărirea penală din lipsă de probe. Sunt câțiva care fură în sat, dacă s-ar vrea de către poliție să-i prindă s-ar rezolva în 3 zile asemenea fapte. Sunt doar câțiva care dețin atelaje, câțiva care au animale și cei care fură sunt greu de prins că tot ce fură dau hrană la animale pe câmp, fiind un an cu secetă și neavând hrană suficientă pentru animalele lor”, a punctat fermierul păgubit.

  Într-un mesaj a postat pe grupul de Facebook ”Grupul Văcarilor din România”, Liviu Grama povestește întreaga pățanie și menționează acolo că intenționează să intre în greva foamei, lucru pe care nu l-a făcut până în prezent, după cum a mărturisit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  ”Da, spun acolo că intenționez să intru în greva foamei pentru că așa nu se mai poate. Cu toate acestea, dacă nu există cineva care să aibă grijă de animale și de culturi, nu pot face acest lucru, trebuie cineva care să-mi suplinească lipsa. Ce pot face cu animalele? În primul rând și că-mi băteam eu joc de mine, după ce că este situația care este!”, a spus dezamăgit fermierul constănțean Liviu Grama, care a adăugat că a început între timp și recoltatul la porumb, pentru a putea scăpa de grija hoților.

  Te-ar mai putea interesa

  Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Apelul unui șef APIA către fermierii care vor subvenții Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere

  Ultimele știri

  Hibridul de porumb Olt, potrivit pentru toate regiunile României AgroChatGPT – oportunitate pentru Universități și Companii din agricultură de a inova și a colabora Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate