• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cifre oficiale! România – importuri uriașe de produse agricole din Ucraina în ultimele 8 luni!

    agrointeligenta.ro -

    România, pe locul doi în topul țărilor care au important produse agricole din Ucraina în ultimele 8 luni. În special cereale, achizițiile au atins valoarea de 1,3 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale. Numai Polonia figurează cu importuri mai mari, de 1,6 miliarde de dolari.

    Exportul total de produse agroalimentare din Ucraina, în ianuarie-august 2022, s-a ridicat la 13,6 miliarde de dolari, adică cu 1,6 miliarde de dolari, adică cu 10%, mai puțin decât indicatorul corespunzător pentru 8 luni din 2021, informează Institutul de Economie Agrară de la Kiev, citând datele Serviciului Vamal de Stat din Ucraina.

    Potrivit directorului adjunct al institutului, academician al Academiei Naționale de Științe Mykola Pugachev, ponderea produselor agroalimentare în totalul exporturilor este de aproximativ 47%. „Pozițiile determinante în structura de mărfuri a exporturilor interne agroalimentare rămân cereale și oleaginoase, uleiuri și grăsimi, reziduuri și deșeuri din industria de prelucrare, precum și carnea și subprodusele. Ponderea lor combinată în exporturile agricole este de aproximativ 88%”, afirmă expertul.

    UE a depășit Asia la importurile din Ucraina

    În același timp, s-a înregistrat o creștere a valorii exportului de culturi oleaginoase și de carne, deși în termeni naturali doar volumul vânzărilor externe de semințe oleaginoase a crescut. „Principalele piețe de vânzare rămân patru regiuni — țările din Asia, Uniunea Europeană, Africa și CSI. În general, acestea reprezintă aproximativ 97% din valoarea exporturilor ucrainene de produse agricole. Mai mult, din 2022, exporturile interne agroalimentare vor crește doar către Uniunea Europeană”, a menționat Mykola Pugachev.

    Drept urmare, Uniunea Europeană a depășit Asia în structura geografică a achizițiilor, crescându-și ponderea de la 28% anul trecut la 52% anul acesta. În 8 luni din 2022, țările UE au achiziționat alimente ucrainene în valoare de 7 miliarde de dolari.

    „Țările asiatice, care dețin de mai bine de 10 ani poziția de principal importator de produse agricole autohtone, au achiziționat alimente ucrainene în valoare de 4,4 miliarde de dolari în ianuarie-august 2022. Ponderea Asiei în această perioadă a fost de aproximativ 33% din total. exportul de produse agricole”, a remarcat Mykola Pugachev.

    Volumul exporturilor către țările africane s-a ridicat la 1,1 miliarde de dolari – 8% din exportul total de produse agricole.

    Țările CSI au importat alimente ucrainene în valoare de 534 de milioane de dolari în 8 luni ale anului 2022, ceea ce a reprezentat 4% din exportul total de produse agricole.

    În 8 luni din 2022, lista principalilor cumpărători de produse agroalimentare din Ucraina s-a schimbat, vecinii neuropeni fiind în frunte. Astfel, dacă Polonia a avut importuri de 1,6 miliarde dolari, România este pe locul doi cu 1,3 miliarde dolari.

    Exportatorii ucraineni au primit venituri semnificative și din Turcia (1,25 miliarde dolari), China (1,1 miliarde dolari), Olanda (844 milioane dolari), Spania (558 milioane dolari), Bulgaria (527 milioane dolari), Egipt (466 milioane USD), India (448 milioane USD) și Ungaria (441 milioane USD). Aceste zece țări importatoare de produse agricole ucrainene au asigurat în ianuarie-august 2022 aproximativ 63% din veniturile din exportul de produse ale complexului agroindustrial.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!