• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Bursa de cereale la final de septembrie. Grâul și porumbul sunt în creștere. Rapița urcă și ea!

  agrointeligenta.ro -

  Prețul grâului a crescut pe fondul instabilității din Ucraina. Actual nivel al prețului la cereale este cel mai ridicat din ultimele trei luni.

  Creșterea prețului la grâu este o urmare a escaladării conflictului Ucraina-Rusia. Comercianții și importatorii de cereale devin din ce în ce mai îngrijorați de posibile pierderi de export din cele două țări de la Marea Neagră. Rusia se așteaptă de fapt la o recoltă record, iar Ucraina trimite cantități substanțiale de cereale prin Marea Neagră și Dunăre, arată o analiză Agrarheute.

  Miercuri, 28 septembrie, prețurile la grâu din Europa au crescut peste pragul de 350 de euro pe tonă pentru prima dată din iulie, la puțin sub 354 de euro pe tonă. În cursul săptămânii, prețurile grâului au crescut cu aproximativ 10 euro sau în jur de 3%.

  Prețurile porumbului au urmat cele ale grâului în sus și au fost listate la puțin sub 340 de euro pe tonă. Prețurile rapiței continuă să crească până la 607 de euro pe tonă, după ce temporar au scăzut cu mult sub 600 de euro (odată cu prețul petrolului).

  Rusia pare gata să anexeze o parte a Ucrainei după ce au avut loc referendumuri simulate în teritoriile ocupate.

  Ucraina a cerut luni Uniunii Europene să-și susțină planurile de a face rute de urgență pentru exporturile de cereale prin UE permanente, cu investiții în cel puțin cinci terminale de frontieră.

  Ucraina exportă în principal porumb. În Europa

  Un total de 231 de nave care transportau 5,3 milioane de tone de produse agricole au părăsit Ucraina până acum în baza unui acord negociat de Națiunile Unite și Turcia, a anunțat marți Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

  Potrivit datelor Serviciului Vamal de Stat , de la începutul anului 2022-23 (1 iulie) și până pe 28 septembrie, Ucraina a transportat 7,97 milioane de tone de cereale și leguminoase prin Marea Neagră, Dunăre și rutele feroviare ale vecinătății.

  Din acestea, 3,67 milioane de tone au fost exportate în septembrie, spune Ministerul Politicii Agricole. În același timp, anul trecut, exportul a fost de 13,6 milioane de tone, din care 4,85 mii de tone în septembrie.

  Până în prezent, suma totală a cuprins 2,8 milioane tone grâu (anul precedent: 8,42 milioane tone), 669 mii tone orz (anul precedent: 3,596 milioane tone) și 4,49 milioane tone porumb (anul precedent: 1,4 milioane tone).

  De asemenea, analiştii ucraineni de la APK-Inform raportează că preţurile cerute la porumb în porturile dunărene şi în Odesa au crescut în ultimele două săptămâni. Ulterior, cererea puternică a determinat creșterea prețurilor la porumb față de alte cereale. Un motiv este scăderea bruscă a recoltei europene de porumb și cerințele ridicate de import ale UE.

  Prețurile de ofertă pentru porumb ucrainean pentru livrare în porturile dunărene și Odesa au crescut la 190-215 de dolari pe tonă față de 180-200 de dolari pe tonă în urmă cu două săptămâni, potrivit AKP-Inform.

  În același timp , stocurile mari rămase din recolta anterioară și presiunea de aprovizionare din noua campanie de recoltare, precum și lipsa acută de spații de depozitare limitează creșterea prețului, spun analiștii.

  Rusia confirmă o recoltă record

  Agenția europeană de monitorizare a culturilor MARS a ridicat luni prognozele pentru recolta de grâu din Rusia din 2022 la 95,0 milioane de tone, de la 88,8 milioane de tone prognozate în iunie. Estimarea este acum cu 25% peste nivelul anului precedent.

  MARS a estimat, de asemenea, recolta de orz din Rusia la 21,7 milioane de tone, cu 2 milioane de tone în creștere față de iunie și cu 18% mai mult decât în ​​2021. Cu toate acestea, analiștii au redus prognoza pentru recolta de porumb din Rusia la 16,4 milioane de tone – de la 16,7 milioane de tone anterior. Chiar și așa, recolta va fi cu 6% mai mare decât cea de anul trecut.


  Te-ar mai putea interesa

  Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

  Ultimele știri

  MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”