• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministerul Mediului finanțează achiziția a 1.140 de garduri electrice. Fermierii – beneficiari!

  Angelica Lefter -

  Proiect finanțat din bani europeni de peste 53 de milioane de lei pentru investiții în peste 1.100 de garduri electrice, sisteme de protecție a culturilor, gospodăriilor și stânelor.

  Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat Campania media de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la conservarea populației de urs brun din România. Aceasta se derulează în cadrul proiectului ”Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de Urs Brun din România”, Cod SMIS 136899, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), după cum a informat ministerul.

  Cu acest prilej, joi – 29 septembrie, în cadrul conferinței de lansare care a avut loc la Sinaia, a fost prezentat și stadiul la zi al etapelor proiectului.

  Garduri electrice împotriva urșilor (foto: magazinsalajean.ro)

  Printre altele, proiectul prevede achiziționarea și instalarea de sisteme de protecție a animalelor domestice, a culturilor și a bunurilor populației, a stânelor, respectiv 1.140 de garduri electrice de diverse tipuri, de diverse tehnologii și montarea camerelor de supraveghere pentru a urmări eficiența fiecărui tip de gard electric.

  Totodată, va fi construit un complex de îngrijire a urșilor care sunt răniți sau au nevoie de îngrijiri, a transmis Ministerul Mediului într-un comunicat.

  Ministrul Mediului, Tánzos Barna

  În cadrul evenimentului, ministrul Mediului, Apelor și pădurilor, Tánzos Barna, a transmis participanților un mesaj video, că rolul campaniei este de a informa publicul în vederea evitării conflictelor între oameni și urși.

  ”Lansăm astăzi această campanie de comunicare, de conștientizare, de informare a publicului în ceea ce privește comportamentul și măsurile care pot preveni conflictele om-urs. Dincolo de măsurile ministerului, dincolo de măsurile de prevenție, dincolo de măsurile care au fost aprobate anul acesta, de derogare, de exemplu, sau de cotă de prevenție, este nevoie și de această campanie de conștientizare, de informare, de punere la dispoziția turiștilor, a cetățenilor, a fermierilor a tuturor informațiilor în ceea ce privește conflictele om-urs, modalitățile prin care aceste conflicte pot fi prevenite, modul în care ne comportăm într-o situație dificilă limită, delicată, în cazul în care ne întâlnim cu un astfel de animal sălbatic în pădure. Felicit colegii pentru munca depusă, sper ca această campanie de informare să aducă rezultate concrete în planul reducerii conflictelor om-urs”, a spus ministrul de resort.

  Proiectul privind estimarea genetică a populației de urs din România are o valoare de 53.598.950,71 de lei 

  Proiectul „Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România” are o valoare totală de 53.598.950,71 de lei și are ca obiectiv principal estimarea genetică a populației de urs brun din Carpații României.

  ”La nivel național, anul trecut am aprobat Ordonanța 81 care permite intervenție imediată în cazul urșilor care generează probleme în intravilan. Această posibilitate a fost extinsă prin legea de aprobare și în extravilan. În baza acestui act normativ au fost aproape 300 de intervenții în ultimul an și jumătate; majoritatea sunt alungări, sunt intervenții graduale; avem și extrageri de exemplare, acolo unde situația impune sau a impus acest lucru. Pe 22 septembrie am publicat pe site-ul ministerului un nou proiect de ordin de ministru prin care propunem eliminarea imediată a exemplarelor de urs brun care atacă omul. Pentru că este de nepermis ca în cazul în care viața umană este pusă în pericol în momentul în care s-a produs deja un incident din acesta să se mai aștepte săptămâni întregi până la aprobarea derogării. Acolo unde s-a produs un atac la adresa unei persoane, asociația de vânătoare poate interveni imediat să elimine acel exemplar periculos. Trebuie să ajungem într-o situație de echilibru și MMAP lucrează la acest lucru. Suntem convinși că vom găsi soluții prin care vom putea reduce efectele, vom reduce numărul de atacuri, vom reduce numărul de conflicte dintre om și urs”, a adăugat ministrul Tánzos Barna.

  400 de specialiști Romsilva vor preleva probe în cadrul acestui proiect

  Prelevarea probelor genetice este realizată cu sprijinul a peste 400 de specialiști din cadrul Romsilva, cu ajutorul câinilor specializați în depistarea excrementelor de urs, dar și al gestionarilor fondurilor cinegetice.

  La conferință au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de Lider de proiect, și partenerii acestuia: Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A. Brașov, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, se mai arată în informarea Ministerului Mediului.


  Te-ar mai putea interesa

  VTol Agrobee 200, cea mai mare dronă agricolă poate pulveriza 380 de hectare pe zi Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

  Ultimele știri

  Floarea-soarelui din Siliștea Crucii, județul Dolj, se dezvoltă viguros cu îngrășămintele Fertilland de la Rodbun Semănătorile no-till de la KINZE – în fermele din România prin Dicor Land Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă