• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prima tranșă din subvențiile APIA. Directorul Adrian Pintea – anunț de ultimă oră pentru fermieri!

    Roxana Dobre -

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a dat vestea așteptată de toți fermierii și crescătorii de animale beneficiari de subvenții directe și zootehnice.

    Conform șefului agenției, vineri, 30 septembrie, funcționarii APIA au finalizat controalele în teren și prin teledetecție iar pregătirile pentru avans au intrat în linie dreaptă.

    Avansul pentru subvențiile agricole și zootehnice, care urmează să demareze din 16 octombrie, a intra în linie dreaptă după ce APIA a reușit la timp să finalizeze toate controalele, în termenul anunțat de 30 septembrie. Agrointeligența-AGROINTEL.RO l-a întrebat direct pe șeful APIA care este stadiul pregătirilor pentru plățile derulate de agenție, subvenții așteptate de toți fermierii din 16 octombrie.

    ”Astăzi am finalizat controalele pentru subvențiile pe suprafață în întreaga țară, atât pentru verificările în teren cât și cele prin teledetecție. Sunt mulțumit să anunț că toate județele s-au încadrat în termenul pe care ni l-am asumat, cel de 30 septembrie, prin efortul funcționarilor. Acum putem spune că intrăm în linie dreaptă pentru demararea avansului pentru subvenții, din care fermierii vor primi de la 16 octombrie 70 la sută pentru plățile directe și 85 la sută în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Primele liste cu fermieri sunt deja pregătite iar plata avansului putem spune că a intra în linie dreaptă până la termenul de 16 octombrie”, a anunțat Adrian Pintea pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2022 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Plăţile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 01.01.2022.

    Citiți și: Subvențiile APIA la hectar: SAPS – 96,27 euro/ha, înverzire – 58,53 euro/ha, tineri fermieri – 48,13 euro/ha

    Fermieri care s-au aflat la control, pe listele APIA

    Fermierii și crescătorii de animale care s-au aflat în eșantionul de control vor intra la plata avansului fără vreo restricție de plată. APIA va achita de asemenea subvențiile și în conturile crescătorilor de vaci care au Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ), aceștia aflându-se în premieră la plată din 16 octombrie după ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a schimbat regulile privind retenția în fermă pentru acest an.

    Potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii, lansat în dezbatere publică, din plafonul de 1.919.363,000 euro alocat României pe anul 2022 crescătorii de animale vor primi 185.483.841 euro pentru schema de sprijin cuplat în sectorul zootehnic. MADR a anunțat deja care sunt plafoanele ce vor fi plătite fermierilor pentru campania de subvenții 2022 iar APIA va stabili cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, respectiv la kilogramele de gogoşi crude de mătase eligibile.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut și un calcul privind sumele estimate care ar urma să fie achitate în procent de 70 la sută, începând din 16 octombrie. Despre acest subiect, aici:

    Plata avansului se va încheia la 30 noiembrie urmând ca din 2 decembrie să demareze plata finală a subvențiilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români