• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA bovine 2022: Suma maximă și minimă ce intră în conturile fermierilor

    Roxana Dobre -

    Avans APIA 2022 pentru bovine – plata minimă și maximă care intră în conturile crescătorilor de vaci din rase de lapte și taurine de carne de la 16 octombrie. Fermierii se află pentru prima dată în acest an pe lista avansului pentru subvenții iar schema care va intra la plată este Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), subvenția ”mare” din zootehnie.

    Crescătorii de vaci vor primi în acest an subvenții în avans după ce data de retenție a animalelor a fost redusă, astfel că de la 16 octombrie fermierii care cresc animale din rase de lapte sau taurine de carne pot primi 70 la sută din cuantumul stabilit pentru anul 2022. Restul banilor, în procent de 30 la sută, vor intra în conturi după 2 decembrie când va debuta plata finală pentru bovine.

    Fermierii vor primi în conturi subvențiile în lei, la cursul valutar de 4,9490 de lei pentru un euro. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut un calcul privind plățile ce vor intra direct în conturile crescătorilor, atât pentru rasele de lapte cât și taurinele de carne.

    Subvenția APIA pentru vaci de lapte în 2022 – cuantum mai mic

    Vacile din rase de lapte vor primi pentru campania 2022 un cuantum total pe cap de animal de 347 euro adică 1.717,30 lei, după cum a anunțat directorul general al APIA, Adrian Pintea. 

    În campania 2021, fermierii care cresc vaci de lapte au primit o subvenție de 360,3490 euro pe cap de animal, adică 1.782,826 lei, calculat la cursul valabil în campania trecută, stabilit la 4,9475 pentru un euro. Crescătorii pierd astfel circa 65,526 de lei pe fiecare cap de vacă, din cauza scăderii cuantumului pentru subvenție.

    Avans APIA 2022 vaci de lapte: Plata minimă pe fermă care va intra la prima tranșă 

    Crescătorii de vaci din rasele de lapte primesc Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru un efectiv de minimum 10 capete/fermă. Astfel suma minimă ce va intra direct în conturile crescătorilor pentru campania 2022 este următoare:

    Avans APIA 2022 vaci de lapte: Plata pentru zona montană

    Fermierii din zonele montane au putut cere prin excepție subvenția pentru minim 5 capete vaci de lapte, care nu au beneficiat de sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora, în anii anteriori, pe beneficiar/solicitant, în exploataţii cu cod ANSVSA.

    Astfel pentru această categorie de beneficiari subvenția minimă care va intra în conturi la avans și plata finală este:

    Avans APIA 2022 vaci de lapte: Plata maximă pe fermă care va intra la prima tranșă 

    Avans APIA bovine 2022 – plata maximă pe fermă pentru vaca de lapte. Crescătorii de animale primesc fără excepție subvenție pentru un efectiv maxim de 250 de capete, animale care respectă regulile de eligibilitate pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Astfel subvențiile care vor intra direct în conturile fermierilor pentru campania 2022 sunt:

    Subvenția APIA pentru vaci de carne în 2022 – cuantum mai mic

    Subvenția APIA pentru vacile de carne are un cuantum mai mic în 2022. Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic la taurinele de carne va avea un cuantum 209,33 euro/cap de animal adică 1.035,97 lei/cap de animal, în campania 2022, după cum a anunțat directorul general al APIA, Adrian Pintea. În campania 2021 crescătorii au încasat în conturi o subvenție anuală de 256,4077 euro/cap de animal adică 1.268,577 lei/cap de animal, calculat la cursul de 4,9475 pentru un euro, aplicabil pentru subvențiile de anul trecut.

    Astfel, crescătorii de taurine din rase de carne pierd pentru acest an circa 233,169 de lei pe cap de animal, ca diferență între cele două cuantumuri.

    Avans APIA 2022 vaci de carne: Plata minimă pe fermă care va intra la prima tranșă 

    Plata pentru SCZ taurine de carne se efectuează pentru minim 10 capete animale determinate pe fermă. Astfel pentru această categorie de beneficiari subvenția minimă care va intra în conturi la avans și plata finală este:

    De precizat că taurinele din rase de carne nu beneficiază de derogare privind eligibilitatea unui efectiv mai mic în cazul zonei montane, astfel că numărul minim de animale eligibile la plată este de 10 capete în toate cazurile.

    Avans APIA 2022 vaci de lapte: Plata maximă pe fermă care va intra la prima tranșă 

    Efectivele maxime pentru care crescătorii de taurine au putut cere subvenție pentru campania 2022 sunt de 250 de capete animale, atât în zonele de câmpie cât și cele montane. Pentru campania 2022 calculul pentru plata maximă pe care o primesc fermierii este:

    De precizat că fermierii care sunt eligibili pentru SCZ vaci de lapte sau taurine de carne vor primi din ianuarie 2023 și plata pentru Ajutorul Naționale Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ), subvenție care se achită în fiecare campania de plată în anul viitor celui în care s-a depus cererea unică, după aprobarea Bugetului de stat, aceasta fiind o subvenție suportată din bani naționali.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere