Ministrul Agriculturii din Ucraina: ”În septembrie au fost exportate 6,9 milioane de tone de cereale”
agrointeligenta.ro -În luna septembrie au fost exportate 6,9 milioane de tone de cereale provenind din recoltele fermierilor ucrainieni, a anunțat ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, Mykola Solskyi, în cadrul celui de-al cincilea forum politic agricol pe tema „Sectorul agricol 2022-2023: Strategia de supraviețuire”.
„Scopul principal este ca sectorul agricol și fermierii să exporte cât mai mult cereale. Aceasta este principala sursă de fonduri pentru producători. Cea mai mare parte a efoturilor se desfășoară în această direcție. Există și o simplificare a procedurii de export de cereale la toate frontierele și o modificare a procedurilor de lucru”, a spus ministrul despre frontul principal al activității Ministerului Politicii Agrare în timpul războiului.
Potrivit lui Mykola Solskyi, sectorul agricol ucrainean a exportat o cantitate semnificativă de cereale în septembrie.
„În septembrie au fost exportate 6,9 milioane de tone de cereale. Alți participanți sunt angajați în continuarea coridorului de cereale. La granițele de vest cu UE se lucrează la dotarea cu camioane de cereale și transportoare auto. Se implementează împreună cu vecinii polonezi un proiect privind construcția de „țevi” pentru pomparea uleiului în UE. Au fost lansate granturi pentru cei care vor să facă grădini și sere. Există ajutor pentru micii fermieri”, a spus Solsky.
Ucraina a trimis 1 milion de tone de produse agricole în țările africane
Structura exporturilor agricole este în prezent dominată de cereale, iar aceste cantități sunt transportate în afara țării prin acordul privind coridorul sigur de export care funcționează de două luni prin care s-au putut trimite până acum 6,2 milioane de tone de produse agricole din Ucraina, ceea ce reprezintă 48% din totalul exportului. În special, aproximativ 1 milion de tone de produse agricole au fost trimise în țările africane, a fost declarat prim-viceministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, Taras Vysotskyi, în cadrul webinarului „Agrologistică între Ucraina și UE: o perioadă de dezamăgire”. Evenimentul a fost organizat de asociația „Clubul Ucrainean al Afacerilor Agrare” împreună cu agenția UCABevent, transmite serviciul de presă al Ministerului Politicii Agrare.
„Înainte de invazia rusă a Ucrainei, 80-90% din toate exporturile de produse agricole se făceau prin porturi maritime. Din cauza blocajului lor, a trebuit să redistribuim fluxurile de export către feroviar, mașini, feriboturi și porturi fluviale. Până în prezent, datorită Coridorului, peste 270 de nave cu 6,2 milioane de tone de marfă, ceea ce reprezintă 48% din exportul total de produse agricole, au putut pleca din Ucraina”, a spus Taras Vysotskyi.
El a subliniat că Ucraina, împreună cu partenerii săi din UE, au reușit să stabilească buna funcționare a coridorului.
Taras Vysotsky a subliniat că, la cererea Guvernului ucrainean, UE a anulat cotele și taxele vamale la produsele interne în perioada 4 iunie 2022 – 5 iunie 2023.
”Împreună cu țările partenere ale UE, am dezvoltat un plan comun de îmbunătățire a securității alimentare în întreaga lume. Și le suntem recunoscători pentru inițiativele lor. La rândul său, Ucraina a adoptat legislația necesară pentru implementarea acestui plan. De exemplu, în ceea ce privește fumigația încărcăturii. Guvernul a adoptat deja rezoluția relevantă și modificările necesare la aceasta”, a menționat Taras Vysotskyi.
Lista procedurilor simplificate de export pentru Ucraina din UE include, de asemenea:
– anularea inspecției furajelor de origine vegetală și cerealelor dacă acestea traversează teritoriul UE în regim de tranzit;
– anularea controlului produselor zootehnice exportate în tranzit;
– instituirea unui regim special de control la frontieră şi vamal.