• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Bursa de cereale. Ce se întâmplă cu prețul grâului și al porumbului

  Roxana Dobre -

  Creșteri la contractele pentru achiziția de grâu după ce din partea Moscovei s-a transmis intenția ca acordul referitor la cerealele ucrainene, care tranzitează Marea Neagră, să nu mai fie prelungit din luna noiembrie. În cazul în care intenția Rusiei se va concretiza, exporturile din Ucraina pe ruta stabilită în iulie de Organizația Națiunilor Unite (ONU) ar putea fi reduse în mod semnificativ.

  Grâul a înregistrat pentru contractele futures, cu livrare în luna decembrie, creșteri de preț pe 13 octombrie, cu 1% la 8,97 dolari un bushel la Bursa Mercantilă din Chicago, ca răspuns la rapoartele conform cărora Rusia nu va reînnoi acordul de export de cereale din Marea Neagră până când cererile sale nu vor fi luate în considerare de ONU, potrivit Latifundist.com.

  Primele creșteri se văd și la prețul porumbului pentru livrare în decembrie, care a crescut cu 0,7%, până la 6,98 dolari per bushel. În schimb, soia pentru livrare în noiembrie a scăzut cu 0,1%, la 13,96 dolari pe bushel.

  În SUA, prețurile grâului au crescut și la începutul acestei săptămâni, luni – 17 octombrie, pe fondul temerilor că intensificarea luptei dintre Rusia și Ucraina ar putea perturba exporturile de cereale ale Ucrainei prin porturile Mării Negre. Prețul principal al grâului pe piața futures din SUA CBOT a crescut luni cu 8 cenți, până la 868 USD per bushel.

  „Comercianții de cereale se tem de perspectiva reînnoirii acordului din cauza temerilor că Rusia ar putea folosi acordul ca armă pentru a permite transporturile de cereale, la fel cum a oprit fluxul de gaze naturale prin conducta Nord Stream”, scrie sursa citată.

  Prețurile la cereale în Europa se mișcă în direcția opusă: prețurile principale ale grâului au scăzut cu 4,50 euro în tranzacțiile în curs de luni, până la 346,25 euro pe tonă. Prețurile europene ale porumbului au scăzut și ele ieri cu 7,50 de euro pe tonă, la 332,75 de euro pe tonă.

  Rusia reclamă că acordul nu a fost respectat în forma agreată

  Anunțul privind retragerea din acordul privind transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost făcut de ambasadorul Rusiei la ONU, Ghennadi Gatilov, care a declarat că Rusia a formulat o scrisoare adresată Națiunilor Unite, în care acuză partea din acord ce stipula facilitarea exportului de cereale și îngrășăminte dinspre Federația Rusă nu a fost respectată. Dacă ONU nu va dori să respecte cerințele Rusiei, acordul încheiat în luna iulie pe o perioadă de patru luni și care prevede ca Ucraina să poată exporta cereale prin porturile din proximitatea Odessei nu va mai fi respectat.

  Centrul Comun de Coordonare al ONU transmisese că până pe 12 octombrie au fost exportate mai mult de șapte milioane de tone de cereale ucrainene prin rutele protejate de acord.

  Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut tuturor statelor și organizațiilor să explice Moscova: șantajul trebuie să înceteze, iar Rusia nu are voie să pună în pericol milioane de oameni. Mai ales țărilor care se bazează pe exportul de cereale din Ucraina.

  Reamintim că organizația Națiunilor Unite (ONU) a cerut luni, 14 octombrie, prelungirea cu un an a acordului privind exportul de cereale ucrainene, termenul la care expiră documentul fiind de 19 noiembrie, după patru luni de la intrarea în vigoare. Martin Griffiths, unul din responsabilii ONU care au participat la negocieri, s-a declarat ”rezonabil de încrezător” că acordul va fi înnoit, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Geneva. ”Am dori să fie înnoit şi poate chiar extins pentru a include mai multe îngrăşăminte”, a declarat el, întrebat despre negocieri, potrivit Agerpres care citează AFP.

  Mai multe despre acest subiect aici: ONU cere ca acordul privind exportul de cereale din Ucraina să fie prelungit și extins și la îngrăşăminte


  Te-ar mai putea interesa

  Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”