Primele înghețuri de toamnă – culturi care trebuie recoltate urgent
Angelica Lefter -Primele înghețuri amenință legumele și fructele ce nu au fost culese până acum din grădină, din câmp sua din livadă. Nu amânați recoltarea până la venirea iernii, mai ales în cazul unor legume și fructe ușor perisabile la temperaturi scăzute. Dacă nu aveți spații de depozitare, o soluție este conservarea lor cu o procesare minimă.
Temperaturile pe timp de toamnă pot fi imprevizibile, astfel că de la valori ridicate ziua, noaptea pot apărea brusc înghețuri. Chiar dacă gospodarii încearcă să recolteze tot din grădini, există posibilitatea ca înghețurile nocturne de toamnă să afecteze culturile care nu au putut fi strânse în întregime la timp.
Nu toate legumele, fructele sau rădăcinoasele sunt rezistente la îngheț, iar fermierii ar trebui să știe care au prioritate în a fi culese și depozitate.
Dacă valorile temperaturilor se apropie de 0 grade Celsius, indicat este ca fermierii să recolteze din grădina de legume acele culturi care nu au rezistență la îngheț.
Recoltatul zmeurei toamna
Fructele de zmeură care au înghețat devin apoase și își pierd gustul și aroma, de aceea ele trebuie culese înainte ca temperaturile să scadă până la îngheț. Zmeura poate fi consumată și imediat ce a înghețat, însă cea mai bună metodă este ca fructele ușor înghețate să fie transformate în dulceață.
Recoltarea perelor se face cât încă este cald
Perele înghețate nu sunt potrivite pentru a fi consumate, de aceea grădinarii cu experiență recomandă recoltarea fructelor de pere înainte ca temperatura aerului să scadă sub 8 grade Celsius. În caz contrar, pomicultorii pot rămâne fără fructe proaspete și suculente. Perele nu se păstrează congelate, ele pot fi transformate în gemuri și dulcețuri.
Merele înghețate își pierd gustul și aroma
Merele nu pot fi congelate pentru mult timp. În momentul înghețării ele își pierd gustul și aroma. Pomicultorii sunt sfătuiți să colecteze fructele care au înghețat și să le proceseze, pentru a nu pierde o parte semnificativă din recoltă.
Sfecla nu este rezistentă la îngheț
Sfecla acumulează cantitatea maximă de vitamine abia până în toamnă, prin urmare, mulți grădinari așteaptă până târziu pentru a o recolta. Dacă s-a întâmplat ca temperatura să scadă brusc noaptea, sfecla trebuie culeasă urgent deoarece chiar și cel mai mic frig poate să dăuneze sfeclei. Dacă totuși sfecla a ajuns să înghețe în pământ, ea poate fi pusă la murat sau gătită, de preferat se poate folosi la borș și vinegretă.
Dovleacul poate rezista la frig dacă este acoperit
Dovleacul poate rămâne până mai târziu în grădină, totuși nu este indicat să îl prindă vreun îngheț. El poate fi păstrat pe vrej fără să înghețe dacă este acoperit cu spunbond, cuverturi vechi sau orice alt material care este la îndemână.
Dacă o parte din recoltă a înghețat, aceasta se poate transforma în dulceață de dovleac. Totodată, din dovleac se mai pot obține și alte preparate precum salatele deliciose ori supe.
Morcovii pot rezista mai mult timp la temperaturi scăzute
Unii grădinari lasă culturile rădăcinoase în grădină până la debutul vremii reci sau la prima zăpadă. Aceștia chiar spun că vremea rece întărește morcovii. Astfel, dacă morcovii au căzut sub primele înghețuri de toamnă, grădinarii trebuie să știe că recolta nu va suferi de acest lucru.
Varza albă este rezistentă la îngheț
Varza albă poate fi tăiată chiar după primele înghețuri de toamnă. Este indicată această practică deoarece varza trebuie să fie puțin rece înainte de depozitare, altfel se poate ofili rapid.
Micile înghețuri sunt utile pentru varză, dar dacă temperatura scade sub – 8 grade Celsius, atunci frunzele interioare ale verzei vor începe să moară. O astfel de varză nu mai poate fi păstrată mult timp. Cel mai bine este ca aceasta să fie gătită rapid.