Controale majore în aceste ferme de animale!
Roxana Dobre -Experții Comisiei Europene vor efectua controale în fermele de animale, conform unui program multianual de verificări care trebuie efectuate aceștia în statele membre pentru a controla aplicarea legislației Uniunii privind lanțul agroalimentar pentru perioada 2021-2025. Transportul de animale vii, evaluările anuale ale planurilor naționale ale statelor membre de monitorizare a reziduurilor fac parte integrantă din controalele efectuate de Comisie în cadrul domeniului prioritar.
Până în 2025, Comisia a identificat anumite domenii prioritare în domeniul siguranței alimentelor și a hranei pentru animale, al calității alimentelor, al sănătății și bunăstării animalelor, al sănătății plantelor, al produselor de protecție a plantelor, al introducerii în Uniune a animalelor și a mărfurilor din țări terțe, al rezistenței la antimicrobiene și al aspectelor generale din cadrul lanțului agroalimentar (inclusiv funcționarea sistemelor naționale de control și a autorităților competente), se arată în Decizia de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/1550 prin actualizarea programului multianual de controale pentru perioada 2021-2025 și de stabilire a programului de controale pentru 2023.
Programul multianual de controale efectuate de Comisie în statele membre până în 2025 urmărește verificări în ferme privind fraudele și controalele importurilor. Nu toate domeniile prioritare sunt vizate de o serie specifică de controale. Unele dintre ele sunt abordate în cadrul unei serii mai generale de controale, cum ar fi, de exemplu, aspectele legate de bunăstarea animalelor la momentul sacrificării, cuprinse, dacă este relevant, în cadrul controalelor privind alimentele de origine animală și conformitatea posturilor de control la frontieră cuprinse în cadrul controalelor oficiale vizând animalele și mărfurile.
Controale privind transporturile de animale
Un sector care va face obiectul controalelor în ferme este cel al exploatațiilor care efectuează export cu animale vii. Astfel, specialiștii CE se vor asigura că fermierii respectă normele în vigoare, de exemplu, dacă animale care sunt apte pentru transport, nave de transport pentru animale vii sunt conforme, viței neînțărcați, posturi de control utilizate pentru tranzitul animalelor.
”Obiectivele Comisiei sunt să verifice respectarea de către statele membre a legislației aplicabile a Uniunii care reglementează bunăstarea animalelor în timpul transportului, cu un accent deosebit pe animalele care nu sunt apte pentru transport, navele de transport pentru animale vii, vițeii neînțărcați și posturile de control utilizate pentru tranzitul animalelor și punerea în aplicare a controalelor oficiale aferente”, se arată în document.
În plus Comisia, va avea sarcina să verifice respectarea de către statele membre a legislației aplicabile a Uniunii care reglementează combaterea principalelor boli active ale animalelor, cum ar fi pesta porcină africană și gripa aviară înalt patogenă, precum și punerea în aplicare a controalelor oficiale aferente.