• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noua subvenție APIA pentru vaca de lapte: 440 euro/bovină. Condiții

    Roxana Dobre -

    Fermierii care cresc vaci din rasele de lapte pot afla care vor fi condițiile pentru subvenția ”mare” pe cap de animal din 2023, după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat documentul final care va aduce plățile către fermieri, Planul Național Strategic (PNS).

    Condițiile pentru Sprjinul cuplat pentru venit – vaci de lapte sunt cuprinse în Planul Național Strategic (PNS) documentul care va aduce subvențiile fermierilor în perioada 2023-2027, ce a fost trimis în forma sa finală la Comisia Europeană (CE), miercuri, 19 octombrie. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune cine poate beneficia de plata pe cap de animal, care sunt condițiile de eligibilitate și ce cuantumuri sunt estimate până în 2027.

    Sprjinul cuplat pentru venit – vaci de lapte se va acord din 2023 sub forma unei intervenții care presupune acordarea unei plăți cuplate de producție unice pe cap de animal eligibil. Sectorul de crește a vacilor se află în dificultate, important din punct de vedere economic, social și de mediu, se precizează în documentul care a fost transmis Comisiei Europene.

    Subvenția pentru vaci de lapte în PNS. Condiții pentru toate fermele

    Sprijinul pe cap de animal se va acorda fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, care desfășoară o activitate agricolă, pe teritoriul României, şi care îndeplinesc următoarele condiții de eligibilitate:

    – să dețină un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte sau minimum 10 capete vaci de lapte, în funcţie de zonă, şi maximum 250 de capete vaci de lapte, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;
    – animalele trebuie să aibă vârsta de maximum 10 ani;
    – să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
    – efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
    – să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un prim-cumpărător recunoscut de autoritatea competentă şi cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui sau, în cazul în care producătorul deţine unitate proprie de procesare a laptelui,
    – să deţină copie de pe cel puţin un aviz de însoţire a mărfii şi de pe o notă de intrare-recepţie care atestă livrarea laptelui la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte;
    – în cazul vânzărilor valorificării laptelui către consumatorul final, să deţină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, precum și documentele specifice prevăzute de legislația sanitar-veterinară în vigoare, care reglementează activităţile de obţinere a produselor alimentare de origine animală.
    – să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 429/2016 cu modificările si completările ulterioare;
    – vacile de lapte pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară.

    Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 250 de capete vaci de lapte beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete vaci de lapte.

    Subvenția APIA pentru vaci de lapte. Cuantumuri estimate pe cap de animal, până în 2027

    Pentru perioada 2023-2027 efectivul planificat pentru care se acordă sprijinul este 300.000 capete, cu un cuantum indicativ planificabil de 338 euro/cap. La stabilirea efectivului s-a avut în vedere analiza efectivelor de animale plătite în perioada de programare 2015-2020.

    Cuantumul indicativ maxim estimat de 440,10 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul ipoteza scăderii efectivelor din cauza volatilității prețurilor de comercializare și a creșterii cheltuielilor de producție.

    Cuantumul indicativ minim estimat de 296,12 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a efectivelor.

    La stabilirea cuantumurilor posibile, s-a avut în vedere raționamentul prevăzut la art.102 (2) din Regulamentul nr. 2021/2115 privind flexibilitatea necesară pentru realocare în vederea evitării neutilizării fondurilor.

    Plată anuală rezultată ca raport între plafonul anual al intervenției şi numărul de animale eligibile determinate de APIA, pentru fiecare măsura de sprijin cuplat.

    Pentru campania 2022, Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic categoria vaci de lapte are un cuantum stabilit de 346,8965 euro/cap de animal.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte