• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa de cereale la zi: Prețuri din nou în scădere pentru grâu și porumb

    agrointeligenta.ro -

    Prețul cerealelor a debutat în noua săptămână cu scăderi de cotații, după ce și săptămâna trecută au fost căderi bruște. Probleme cu exporturile din Ucraina par să nu fi avut forța să urce prețul grâului ci, mai degrabă impactul recoltei uriașe din Rusia pune presiune pe burse.

    Prețurile pentru grâu au continuat să scadă luni la Bursa de la Paris unde au scăzut cu 3 euro pe tonă, ajungând la 339 euro pe tonă în tranzacțiile în curs cu livrare în luna decembrie. Prețurile porumbului MATIF au scăzut cu 1,5 euro până la 332,75 euro pe tonă (cu livrare în luna noiembrie). În SUA, atât grâul, cât și porumbul, precum și soia și canola, sunt în mod constant în ”roșu”, potrivit unei analize semnate de Olaf zinke pentru Agrarheute.com.

    Prețurile grâului din Rusia sunt, de asemenea, în scădere, raportează analiștii. Motivul este o cerere destul de scăzută, mai ales că se vorbește tot mai mult despre prelungirea acordului pentru exportul de cereale din porturile ucrainene. Totodată, agenția rusă de consultanță SovEcon și-a ridicat din nou prognoza pentru recolta de cereale din Rusia în 2022. „Prognoza pentru recolta de grâu este ridicată de la 100 de milioane de tone la 100,6 milioane de tone. Producția totală de cereale estimată a crescut la 152 milioane de tone acum de la 151,4 milioane de tone”, au spus analiștii.

    SovEcon a mai spus că Rusia își va reduce semnificativ suprafața de cereale de iarnă din cauza ploilor abundente din ultimele săptămâni și a prețurilor istorice scăzute ale grâului de pe piața internă (ca urmare a rublei puternice și a taxei de export). Aceștia au estimat suprafața plantată cu cereale de iarnă la 18,8 milioane ha, față de 19,5 milioane ha anul trecut.

    „Dar condițiile pentru dezvoltarea culturilor de iarnă sunt peste medie, cu o umiditate bună”, a spus SovEcon.

    „De la 1 iulie până la 15 octombrie, Rusia a exportat 16,8 milioane de tone de cereale , în scădere cu aproape 13% de la an la an”, a declarat președintele Uniunii Ruse pentru Cereale, Arkadiy Zlochevskiy. Întârzierea este semnificativă, în timp ce oferta este uriașă.

    El a menționat că ritmul exporturilor s-a accelerat în octombrie, Rusia livrând 2,45 milioane de tone de cereale în prima jumătate a lunii. „Sperăm să exportăm aproximativ 5 milioane de tone în octombrie, în timp ce volumul necesar ar fi de 6 milioane de tone”, a explicat Zlochevskiy. El a spus că exporturile în continuare sunt îngreunate din cauza vremii, care de obicei se înrăutățește din decembrie, ceea ce duce la blocaje în porturi și înghețarea porturilor și a râurilor.

    „Avem stocuri mari și producție record în acest an. Exportul optim nu ar trebui să fie mai mic de 60 de milioane de tone. Ritmul actual al transporturilor nu permite acest lucru”, bănuiește A. Zlochevskiy. El a adăugat că numărul țărilor care importă cereale din Rusia a scăzut până acum la 39 în 2022/23, față de 70 în anul precedent: „Nu există transporturi către Nigeria, Cameron, Congo. Transporturile către Turcia au scăzut cu 1,5 milioane de tone, deoarece acum provin cereale de origine ucraineană. În același timp, au crescut exporturile în Arabia Saudită, Algeria și Pakistan”.

    Exporturile din Ucraina continuă să meargă bine

    Potrivit datelor Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, de la începutul anilor 2022-23 (1 iulie) și până la 21 octombrie, Ucraina a exportat 11,5 milioane de tone de cereale și leguminoase, inclusiv 2,8 milioane de tone până acum în octombrie, a informat Ministerul Politicii Agricole.

    În același timp, anul trecut, exportul s-a ridicat la 17,5 milioane de tone, inclusiv 3,1 milioane de tone în octombrie. Exporturile totale curente includ 4,4 milioane de tone de grâu (1,3 milioane de tone în octombrie), 950.000 de tone de orz (176.000 de tone), 6,17 milioane de tone de porumb (1,8 milioane de tone).

    Părțile la „Inițiativa pentru cereale” – ONU, Turcia și Ucraina au asigurat că vor depune toate eforturile pentru implementarea ulterioară. Acest lucru a fost anunțat după întâlnirea dintre ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov și ministrul turc al apărării Hulusi Akar din 16 octombrie la Istanbul.

    „Deocamdată nu există nicio îndoială că exploatarea „culoarului de cereale” va continua după 22 noiembrie”, se arată în comunicat. De asemenea, la întâlnire, partea ucraineană a subliniat importanța grăbirii procesului de inspecție a navelor prin Centrul Comun de Coordonare. Acest lucru ar face posibilă creșterea volumului exporturilor de cereale către țările din Africa, Asia și Europa și evitarea cozilor la inspecții.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”