• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CROSS SLOT® Low Disturbance No-Tillage – agricultura regenerativă în fermele din România!

    agrointeligenta.ro -

    Utilajele Cross Slot și, implicit, tehnologia Low Disturbance No-Tillage (LDNT), sunt acum disponibile fermierilor români. Producătorul no. 1 al sistemelor de regenerare a solului, conform evaluărilor USDA, vine cu informații utile pentru agricultorii români care doresc să schimbe modul în care fac agricultură, inclusiv să contribuie la captarea carbonului în sol și la creșterea productivității într-un mod sustenabil.

    Agricultura sustenabilă reprezintă cultivarea durabilă a solului, răspunzând provocărilor actuale privind necesarul de hrană, dar fără a pune în pericol producțiile agricole ale generațiilor viitoare și nevoile acestora.

    Agricultura regenerativă este o abordare de conservare și reabilitare a actualelor sisteme alimentare și agricole. Acest tip de agricultură concentrează pe regenerarea solului, pe creșterea biodiversității, pe îmbunătățirea circuitului apei, pe îmbunătățirea ecosistemelor, sprijinirea biosechestrării, creșterea rezilienței la schimbările climatice și consolidarea calității și vitalității solului din ferme.

    Într-o fermă care practică agricultură regenerativă, creșterea producțiilor se face în timp, este un proces de durată.

    Este o mare diferență între agricultura sustenabilă și agricultura regenerativă!

    Regenerarea solului este despre refacerea activității biologice în sol, iar Cross Slot este semănătoarea specializată în regerarea calității solului prin prelucrarea solului cu tehnologie no-till Low Disturbance No-Tillage (LDNT).

    Echipament Cross Slot cu lățimea de lucru de 9 metri și distanță de semănat de 23,3 cm între rânduri. Imagine surprinsă pe terenurile lucrate în România

    a) Cross Slot minimizează prelucrarea solului. Orice perturbare – oricât de mică – oxidează carbonul liber din materia organica a solului (SOM), în oxidează în CO2, care apoi se pierde în atmosferă. Se estimează că până la 20% din dioxidul de carbon din atmosferă este rezultatul lucrărilor agricole de arătură a solului. Ca o consecință, omenirea a pierdut deja 75% din SOM-ul terenurilor arabile, o situație extrem de gravă dacă avem în vedere că 85% din hrană este rezultată din producția vegetală.

    b) SOM este sursa principală de energie pentru microfauna din sol. Fără SOM (materia organică a solului), microorganismele mor, iar solul devine neproductiv. Numeroși fermieri încearcă să compenseze această pierdere prin creșterea cantităților de îngrășăminte administrate pe acel sol.

    c) Cross Slot reține apa, umiditatea în sol, ceea ce asigură energia-cheie pentru sămânță, dar și pentru microroganismele din sol. Cross Slot are elemente anume gândite care reușesc să păstreze umiditatea în spațiile dintre particulele de sol. Pentru a implementa această tehnologie în patul germinativ, Cross Slot a construit fantele de semințe în formă de T. O inovație pe care producătorii concurenți de semănători nu o au și astfel, la semănat, solul este ”zdruncinat”, cu o pierdere a umidității și cu eliberare de dioxid de carbon la nivelul patului germinativ.

    d) Nu doar că umiditatea solului ”hrănește” microfauna solului, dar reușește, chiar și fără aport direct de apă în stare lichidă, să asigure germinația semințelor. O performanță care asigură succesul campaniei de semănat cu Cross Slot.

    e) Cross Slot facilitează recapturarea carbonului care a fost eliberat în armosferă și care poate fi ”reciclat” înapoi în sol. Plantele răsărite consumă dioxid de carbon din atmosferă pentru a-i sintetiza în carbohidrați. Acest carbon revine în sol prin trei mecanisme principale:

    Pentru acest scop, semănătorile Cross Slot sunt anume create pentru a gestina cantități mari de resturi vegetale de la nivelul solului, fără a exista blocaje și fără ca prelucrarea să afecteze structura solului.

    f) Cross Slot ”vindecă” solurile cu structură deteriorată. Structura solului este formată prin agregarea particulelor primare de sol în grupuri asemănătoare firimiturii folosind substanțe asemănătoare lipiciului produs de microfauna din sol și râme.

    Aceste agregate creează spații umede între ele, spații în care pătrund rădăcinile, se fac schimburi de gaze și se absorb nutrienți și apă.

    Structura agregată a solului rezistă la eroziunea vântului și a apei și oferă o platformă fizică puternică de susținere pentru animale și traficul de vehicule, fără a se cimenta sau a bălti când este umed.

    Este cunoscut faptul că, dacă un sol lucrat anterior este deteriorat, pe el nu mai trebuie cultivat nimic timp de câțiva ani și trebuie lăsat liber, să crească pe el specii sălbatice, acesta se va regenera în mod natural și va redeveni sănătos, ca răspuns la acumularea SOM.

    Singurul cost economic este acela că în perioada de regenerare, se pierde oportunitatea de a cultiva alte culturi ce pot fi recoltate.

    Dar Cross Slot LDNT schimbă toate aceste reguli și permite fermierilor să regenereze solul cultivând în continuare.

    Cross Slot permite fermierilor să-și regenereze solurile, în timp ce continuă să îl exploateze, fără a fi nevoie de o perioadă de repaus pe respectiva suprafață. Acest lucru este posibil prin valorificarea resturilor vegetale bogate în carbon și care rămân pe sol după fiecare cultură arabilă recoltată anterior (sau cultură de acoperire) înapoi în sol.

    Cercetările efectuate în Noua Zeelandă (confirmate de practica fermierilor din SUA și Marea Britanie) au arătat că dubla recoltare prin sistemul Cross Slot poate crește atât nivelul de carbon organic, cât și cel de azot din sol cu 30% în 3 ani și cu 50% în 10 ani, fără a pierde un singur cent.

    Mai mult, randamentele culturilor au crescut, ca răspuns la creșterea nivelurilor SOM.

    În plus, deoarece semănătoarea no-till Cross Slot este specializată în captarea vaporilor de umiditate în zona slotului, este modalitatea perfectă pentru introducerea de noi bioculturi crescute special pentru recolonizarea solurilor care și-au pierdut o mare parte din microbi prin oxidarea SOM indusă de prelucrarea solului.

    Viitoarea revoluție în agricultura arabilă se va concentra pe recolonizarea solurilor cu biologie scăzută cu noi culturi microbiene folosind sistemul Cross Slot Low Disturbance No-Tillage (LDNT) în loc de a utiliza cantități nesfârșite de îngrășăminte anorganice într-o încercare zadarnică de a compensa pierderea biologiei și a randamentului culturilor.

    În solurile arabile – regele este biologia!

    Pentru mai multe informații și demonstrații cu Cross Slot în România, fermierii pot accesa: www.crossslot.com, www.crossslot.bg, office@crossslot.bg sau pot lua legătura telefonic cu reprezentanții Cross Slot la numărul +359 879 690 322


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA