• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dr. ing. Bogdan Costea, Carmeuse: ”Dacă vrem o cultură ideală, trebuie să ajungem la un pH între 6,8 și 7,2”

    Angelica Lefter -

    Dacă vrem o cultură ideală, trebuie să ajungem la un pH între 6,8 și 7,2 – a spus dr. ing. Bogdan Costea, Market Manager Agricultură Europa al Grupului Carmeuse. În cadrul unei prezentări susținute la Forța Fermierilor Expo 2022, dr. ing. Costea a precizat problemele de sol cu care se confruntă fermierii, dar și ce soluții Carmeuse pot aplica pentru a crește eficiența terenurilor lucrate.

    Carmeuse este unul dintre cei mai mari producători de calciu de la nivel mondial și a venit în piață cu nenumărate soluții pentru producătorii agricoli, principalul scop al companiei fiind acela de a-i sprijini pe fermieri într-o agricultură de calitate cu randamente maxime la hectar.

    Invitat la primul târg dedicat fermei de familie, FFExpo, organizat de Asociația Forța Fermierilor și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, în perioada 13-15 octombrie, la Bolintin-Deal, dr. ing. Bogdan Costea, Market Manager Agricultură Europa, în cadrul Grupului Carmeuse, a punctat care sunt principalele obiective ale companiei și cum ar putea fi îmbunătățită activitatea fermierilor români utilizând cele mai potrivite soluții.

    ”Vrem ca fermierii noștri să fie cei mai buni, vrem să înregistreze cele mai bune producții, vrem să înregistreze cele mai calitative producții, vrem să facem pentru ei lucrurile acestea pe care noi ni le dorim ca mai departe noi, ca țară, să prosperăm și să fim văzuți acolo unde trebuie, adică printre cei mai buni. De ce zic acestea? Pentru că agricultura românească este o agricultură foarte bună, este făcută la niște standarde extraordinare”, a declarat Market Managerul Agricultură Europa al Carmeuse.

    Carmeuse produce în România

    Dr. ing. Bogdan Costea a menționat că în România există mai multe fabrici de calciu care aparțin companiei Carmeuse, cea care vine cu soluții pentru diferite tipuri de sol.

    ”Carmeuse este unul dintre cei mai mari producători de calciu la nivel mondial. Dar ce facem noi? Păi în primul rând facem calciu. Avem foarte multe aplicații unde calciul este un deziderat principal. Avem fabrici, producem și producem pentru agricultură. În România avem trei fabrici: avem la Fieni, avem la Câmpulung și avem la Deva. De altfel, avem în toată Europa, avem în America de Nord, în America de Sud și așa mai departe. Ajutăm prin produsele noastre, prin soluțiile pe care le oferim, să îmbunătățim tot peisajul agricol”, a spus dr. ing. Bogdan Costea.

    Produsele Carmeuse, prezente în România în 3 game distincte

    Prin intermediul unei ample prezentări oferită publicului prezent la FFExpo 2022, Bogdan Costea a prezentat cele trei game principale de produse destinate solurilor arabile, zootehniei și grădinăritului.

    ”În agricultură activăm în trei game principale. Avem partea de potențiatori de sol, adică cum se zic popular – amendamente, apoi avem pentru partea de zootehnie și nu în ultimul rând în partea aceasta frumoasă, care ne place tuturor și în care zicem că suntem cu toții specialiști, grădinăritul, care este o pasiune. Oferim și soluții, ca la doctor, adică intrăm, facem radiografia, vedem exact ce avem în sol, urmând ca după, să venim cu soluția pentru ca acel sol să se comporte optim”, a punctat dr. ing. Bogdan Costea.

    Dr. ing. Bogdan Costea: Vedem o degradare a solurilor

    Din experiență, specialistul a vorbit despre starea în care se găsesc solurile din fermele românești și a punctat că un produs esențial cu care Carmeuse vine în fața fermierilor pentru a soluționa problemele este Terracalco.

    ”Cel mai important este un aspect pe care noi l-am constatat și pe care mai mulți colegi din piață îl văd, unde ajung: în toate fermele în care ajungem vedem o degradare a solurilor și această degradare o vedem atât pe partea aceasta fizică a lui, vedem compactare, vedem erodare, și așa mai departe, dar o vedem și pe partea chimică, pe pH-uri acide, alcaline, chiar neutre, dar cu niște probleme de compactizare. Vedem și o descreștere a humusului, care ne afectează foarte mult din punct de vedere economic – 1% humus înseamnă 20-25 de kilograme de azot substanță pură”, a menționat reprezentantul Carmeuse.

    În continuare, dr. ing. Bogdan Costea a explicat ce înseamnă ”amendarea” și necesitatea îmbunătățirii solului pe mai multe planuri, unul dintre cele mai importante fiind planul fizic.

    ”Prin amendare, și lucrul acesta este un aspect foarte important pe care ar trebui să-l aibă în vedere fiecare fermier, fie că e mic, mijlociu, mare, foarte mare și așa mai departe, urmărim îmbunătățirea pe mai multe planuri. Primul plan ar fi cel fizic. De ce e foarte important? Pentru că, în momentul în care avem un sol cu problemă, un sol compact, în momentul în care avem foarte multe precipitații deodată sau avem perioade umede, atunci vedem lucrurile acestea că ne impactează și ne impactează în starea plantelor noastre, dar ne impactează și în intrarea în câmp la momentul potrivit”, a spus dr. ing. Bogdan Costea.

    Terracalco 95, unul dintre cele mai folosite produse Carmeuse

    Nici partea chimică a solului nu este de neglijat, așa că specialistul a vorbit despre pH-ul optim al solului care trebuie obținut. Aici sunt benefice două dintre produsele Carmeuse – Terracalco 95 și Terracalco 55, acesta din urmă destinat celor care cultivă bio.

    ”Partea chimică a solului este deosebit de importantă pentru că acolo trebuie să avem optim. Ca să avem optim, trebuie să mergem în pH-ul acela ideal, adică între 6,8 și 7,2, adică pH-ul neutru. Mai departe, partea biologică și microbiologică, consumul specific al plantelor de cultură în calciu și nu în ultimul rând, probleme aduse de anumite aporturi de fertilizanți care ar trebui tamponate. Am zis de consumul specific. Calciul gândiți-l diferit: nu este un produs doar pentru plantă, este un produs și pentru sol, deci el vine și cu o parte structurală și cu o parte minerală, lucru foarte important. Și soluția noastră constă în două produse, primul dintre ele, Terracalco 95 – este vârful nostru de gamă cu niște trăsături foarte, foarte importante ce îl plasează între cele mai folosite produse din gama sa. Apoi avem Terracalco 55 – pentru cultura eco, folosit de către fermierii care cultivă bio”, a arătat dr. ing. Bogdan Costea.

    Totodată, acesta a punctat că Terracalco 95 este unul dintre produsele cu cea mai mare eficacitate din piața europeană.

    ”COMIFER France – Asociația producătorilor de fertilizanți – face un clasament care arată că produsul nostru, vârful nostru de gamă, Terracalco 95, este produsul care poate să modifice într-un timp foarte scurt și pentru un termen cât mai lung, trăsăturile fizice și chimice ale solului”, a mai adăugat specialistul.

    Fermierii pot obține culturi ideale, dacă pH-ul solului se încadrează în parametrii optimi

    Dr. Ing. Bogdan Costea a mai subliniat că pentru o cultură ideală, fermierii trebuie să ajungă la un pH al solului optim între 6,8 și 7,2.

    ”Noi acolo trebuie să ajungem, pH-ul între 6,8 și 7,2. Diagrama Troug arată disponibilitatea principalelor elemente, macroelemente și microelemente, în funcție de pH-ul solului. Se poate observa că acolo trebuie să ajungem. Vrem o cultură ideală, trebuie să ajungem la un pH între 6,8 și 7,2 și acolo trebuie să rămânem. Când discutăm despre pH este foarte important, și acesta este un aspect pe care aș vrea să îl rețineți, nu trebuie să facem doar un pH în apă, ci trebuie să mai facem o analiză care se numește aciditate hidrolitică. Ea ne plasează practic partea noastră chimică a solului acolo unde se intersectează cu partea fizică a solului. Trebuie să avem o anumită valoare a acestui parametru, de așa natură încât să avem un sol perfect. Pentru lucrurile acestea, colegii mei vă stau la dispoziție. Pe noi ne găsiți pe internet, ne găsiți la toate evenimentele unde suntem invitați și putem să venim și să contribuim cu ceea ce putem noi oferi. Pentru orice întrebare puteți să ne sunați, să ne scrieți și cu cea mai mare plăcere vă stăm la dispoziție”, a explicat în finalul intervenției sale dr. ing. Bogdan Costea, Market Manager Agricultură Europa, în cadrul Grupului Carmeuse.


    Te-ar mai putea interesa

    Când achită APIA Ajutoarele Naționale Tranzitorii pe hectar și animale Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Estimări privind suprafețele cu cereale anul viitor. Prețul cerealelor la zi Fermier cu 300 de vaci, fără niciun euro în cont din avansul APIA: Nimeni nu îmi poate da o explicație! Conferința națională organizată de Clubul Fermierilor Români, un eveniment de referință în agribusiness