• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Petre Daea despre PNS: Va fi aprobat de Comisia Europeană în şase săptămâni

  agrointeligenta.ro -

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, noi declarații despre PNS – Planul Național Strategic. Șeful de la Agricultură a precizat că România va avea acest program aprobat în șase săptămâni.

  „Noi suntem în situaţia de a aştepta validarea lui (PNS – n.r.), validarea formală, înţelegând că este o perioadă de 6 săptămâni de la momentul în care noi am primit OK-ul să apăsăm pe buton – să nu vă gândiţi la alte butoane decât la butonul acesta tehnic pe care îl avem în Ministerul Agriculturii în comunicarea cu Comisia – şi aşteptăm cele 6 săptămâni începând din data de 18, când am primit această posibilitate şi ne-a deschis drumul transmiterii la orele 19:30”, a spus Daea.

  Ministrul Agriculturii a preciza că este nevoie de șase săptămâni ca PNS-ul ”să treacă prin structurile formale ale Comisiei, în aşa fel încât el să fie valid şi să primim decizia în termenul pe care vi l-am spus până atunci. ”Nu se va întâmpla nimic din punct de vedere fundamental privind structura, privind conceptul, privind modul în care l-am construit”, a spus Petre Daea, la „Principalele orientări şi provocări ale noii perioade de programare 2023-2027”.

  Ministrul Agriculturii a precizat că deși vor fi poate modificări de formă – precizări sau rectificări în exprimarea tehnică, nu vor fi modificări de esență. Astfel, Daea spune că, din ce a discutat cu cei ce se ocupă direct, nu se va modifica nimic în conţinutul PNS.

  „Plecând de la aceste etape ale momentului, evident că trebuie să ne concentrăm rapid şi, zic eu, extrem de de responsabil privind implementarea. Ne aşteaptă muncă grea! Implementarea este tot atât de grea ca şi cu începerea acestui Plan Naţional Strategic şi este şi mai grea datorită faptului că vom lucra cu toate structurile, indiferent unde se află ele şi indiferent dacă au lucrat sau nu la Planul acesta Strategic”, a subliniat Petre Daea.

  Varianta finală a Planului Naţional Strategic 2023-2027 al României, după operarea şi integrarea tuturor observaţiilor formulate de Comisia Europeană, a fost transmisă oficial Comisiei Europene, prin sistemul electronic pentru schimbul securizat de informaţii, în 18 octombrie 2022, a anunţat pe data de 19 octombrie Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat în perioada 17-18 octombrie 2022 la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care s-a desfăşurat la Luxemburg. Pe parcursul ultimelor luni a avut loc un proces intens de negociere cu serviciile Comisiei Europene, în vederea clarificării tuturor observaţiilor formulate cu privire la Planul Naţional Strategic, comunicate în luna mai a acestui an, astfel încât să răspundă cât mai bine cerinţelor cadrului normativ european şi exigenţelor Comisiei Europene, precizează MADR.

  Totodată, în vederea respectării principiului parteneriatului, pe parcursul revizuirii Planului au fost organizate dezbateri în cadrul structurilor parteneriale constituite pentru elaborarea Planul Naţional Strategic.

  Documentul programatic prevede circa 6 miliarde euro pentru investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală, 9,78 miliarde euro pentru acordarea subvenţiilor în agricultură şi 151,7 milioane euro pentru măsuri de piaţă.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță

  Ultimele știri

  Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!