• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Rusia și-a suspendat participarea în acordul privind exportul de cereale din Ucraina

  agrointeligenta.ro -

  Rusia și-a suspendat participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene. Decizia vine în urma atacului cu drone din această dimineață, atac care a vizat nave ruseşti în Crimeea.

  Acordul privind ”coridorul cerealelor” la Marea Neagră a fost suspendat începând de astăzi, sâmbătă, 29 octombrie, pe perioadă nedeterminată, ca urmare a anunțului venit din Federația Rusă.

  ”Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

  Anunțul venit din Rusia este de așteptat să impacteze puternic piața mondială de cereale. Se așteaptă ca la deschiderea burselor de luni, prețurile pentru cereale – grâu, porumb, dar și pentru oleginoase – rapiță și floarea-soarelui, să atingă noi vârfuri.

  Decizia Rusiei vine în urma exploziilor ce au avut loc la Sevastopol în dimineața zilei de sâmbătă, 29 octombrie. Ca urmare, cel puțin un dragă mine rus a fost rănit. Ocupanții spun că ucrainenii ar fi utilizat 9 drone și 7 drone marine autonome.

  Federația Rusă susține că aceeași unitate de specialiști britanici care i-a ajutat pe ucraineni să organizeze exploziile la Sevastopol este implicată și în atentatele Nord Stream.

  Astfel, Ministerul rus al apărării a afirmat sâmbătă că exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică au fost provocate de membri ai unei unităţi a marinei militare britanice, transmite Reuters.

  Ministerul nu a prezentat nicio dovadă în sprijinul acuzaţiilor împotriva Regatului Unit, dar a precizat că britanicii au participat la ”planificarea, pregătirea şi implementarea atacului terorist”.

  Într-un mesaj pe Twitter preluat de AFP, aceeaşi sursă a susţinut că atacul cu drone de sâmbătă dimineaţa de la Sevastopol împotriva marinei militare ruse a fost pregătit de personalul militar al celui de-al 73-lea centru ucrainean de operaţiuni maritime speciale şi efectuat de specialişti britanici cu baza la Oceakov, în regiunea ucraineană Mikolaiv.

  Potrivit Moscovei, navele atacate participau la protecţia convoaielor de nave cu care se exportă cereale din Ucraina.

  Rusia va furniza cereale pentru cele mai sărace țări

  Rusia poate furniza până la 500.000 de tone de cereale celor mai sărace ţări în următoarele patru luni, cu asistenţă din partea Turciei, conform declarațiilor făcute de către ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev.

  Rusia a anunțat săptămâna aceasta că doar 3% din exporturile alimentare efectuate sub un acord intermediat de ONU pentru a elibera cereale din porturile ucrainene blocate au ajuns în cele mai sărace ţări, în timp ce ţările occidentale reprezintă jumătate din toate transporturile.

  De când Rusia şi Ucraina au semnat ”Iniţiativa Mării Negre în favoarea cerealelor” susţinută de ONU în Turcia la 22 iulie, câteva milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea soarelui, orz, rapiţă şi soia au fost exportate din Ucraina.


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Egiptul a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc. Prețul oferit la licitație Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina

  Ultimele știri

  Subvenții APIA – o nouă listă la plată cu peste 10.000 de fermieri Ucraina se angajează să limiteze exporturile în UE pentru a evita închiderea graniței cu Polonia Polonia: Luăm în calcul închiderea graniței cu Ucraina. Oficial ucrainean: Nu s-a negociat așa ceva!