• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • UE îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei de a se retrage din acordul pentru exportul de cereale

  agrointeligenta.ro -

  Uniunea Europeană ”îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale” de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară mondială, a transmis duminică pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit AFP.

  Această decizie ”pune în pericol principala cale de export de cereale şi grâne de care avem nevoie pentru a răspunde crizei alimentare mondiale provocate de războiul’ din Ucraina”, a insistat Borrell.

  Rusia a anunțat ieri, sâmbătă – 29 octombrie, suspendarea participării la „acordul de cereale”. Această evoluție a fost prezisă chiar mai devreme, deoarece experții au avertizat că „acordul cu cereale” va deveni subiectul central al summitului G20, iar un astfel de „șantaj al cerealelor” este modul lui Putin de a influența summitul.

  Turcia și ONU încă nu au formulat poziții oficiale

  Ucraina se așteaptă la reacția Turciei și a ONU, care sunt semnatare ale acordurilor, la declarațiile Rusiei despre retragerea din inițiativă.

  ”Ucraina nu a semnat niciun acord cu Rusia pentru că înțelege că aproape niciodată nu își onorează angajamentele. Așa că așteptăm reacția semnatarilor”, a declarat Serhiy Nikiforov, purtătorul de cuvânt al președintelui Ucrainei.

  Organizația Națiunilor Unite a anunțat că este în discuții cu autoritățile ruse cu privire la un „acord cu cereale”.

  ”Este esențial ca toate părțile să se abțină de la orice acțiune care ar putea pune în pericol Inițiativa privind cerealele Mării Negre, care este un efort umanitar vital cu un impact pozitiv clar asupra accesului la alimente pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a spus Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU.

  Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a remarcat că declarația Ministerului Apărării al Federației Ruse despre suspendarea participării Rusiei la „inițiativa cerealelor” este o acțiune a Moscovei de destabilizare a securității alimentare globale.

  Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, a notat pe Facebook că partea rusă continuă să „torpileze” lucrările coridorului de cereale al Mării Negre în toate modurile posibile, punând la îndoială oportunitatea funcționării ulterioare a acestuia. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a avertizat în mod repetat despre acest lucru, în special într-o declarație din 24 octombrie.

  ”Acum este extrem de important ca ONU și Turcia, ca garanți ai acordului de cereale, precum și țările care depind de exportul de cereale ucrainene, să transmită Rusiei un semnal clar despre inadmisibilitatea păstrării a sute de milioane de oameni în lume. , în special în Africa, Asia și America Latină, ca ostatici ai jocurilor foamei de la Kremlin”, a spus Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

  9 milioane de tone de alimente au fost exportate din Ucraina de la 1 august

  De la 1 august, din momentul în care prima navă a părăsit portul ucrainean Odesa și până astăzi, Ucraina a reușit să exporte peste 9 milioane de tone de alimente, dintre care peste 5 milioane de tone au mers în țări din Africa și Asia. În cadrul Programului Alimentar Mondial sub auspiciile ONU, 190.000 de tone de grâu ucrainean au fost trimise în țările aflate în pragul foametei, conform datelor furnizate de Ministerul Infrastructurii din Ucraina.


  Te-ar mai putea interesa

  Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

  Ultimele știri

  Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!