• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Sute de fermieri trebuie să restituie ajutorul de pandemie. Li s-au deschis și dosare penale

  agrointeligenta.ro -

  Sute de fermieri trebuie să restituie ajutor de pandemie. Acestora li s-au deschis dosare penale după ce Curtea de Conturi a constatat că banii ar fi fost dați ilegal.

  Fermierii din comuna doljeană Desa au protestat, luni, în fața primăriei după ce au primit de la AJPIS Dolj decizii de recuperare a sumelor primite în baza Ordonanței 30/2020. Măsura a fost luată după ce Curtea de Conturi a constatat că banii ar fi fost dați ilegal.

  Sumele au fost acordare producătorilor agricoli în 2020, ca ajutoare în timpul pandemiei de COVID în baza a două ordonanțe: 30/2020 și 132/2020. Prima Ordonanță a fost emisă în starea de urgență. Fiecare fermier care a declarat pe proprie răspundere că are activitatea întreruptă a primit în lunile aprilie și mai câte 4.000 de lei. A doua ordonanță a fost dată în starea de alertă, iar suma încasată de fiecare fermier a fost de 2.250 lei/lună. Acum, persoanele care au participat la protest au spus că trebuie să restituite sume cuprinse între 18.000 și 40.000 de lei.

  Procedura de obținere a ajutoarelor a fost simplă: fermierul trimitea la AJPIS Dolj (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială) o copie după buletin, o cerere pentru acordarea indemnizației și o declarație pe proprie răspundere că are activitatea întreruptă. Imediat, AJPIS trimitea mail și informa solicitatntul că va primi banii în cont. Situația a durat până în 2022, când România a ieșit din starea de alertă.

  Fermierii care au cerut ajutor au beneficiat și de programul ”Tomata”

  Curtea de Conturi a verificat recent cum s-au acordat acești bani și a ajuns la concluzia că fermierii au înșelat statul pentru că în starea de urgență ei au avut activitate și unii chiar au beneficiat și de ajutorul dat de Guvernul României prin „Programul Tomata”.

  „Eu, în calitate de primar, am încercat să obțin mai multe detalii despre această situație de la Curtea de Conturi, dar nu am reușit. În 2020, locuitorii din Desa, cei înscriși în programul Tomata încă din ianuarie, au făcut investiții, aveau culturile avansate atunci când a început pandemia. Li se impută că au avut activitate. E aberant. Cât au stat în casă, cât au fost piețele, târgurile închise, ce activitate să aibă? Ordonanța 132/2020 spunea clar că fermierii pot primi acești bani dacă au activitatea întreruptă, dar și dacă au activitatea redusă. Nu înțeleg de ce se întâmplă toate astea doar la Dolj, pentru că banii ăștia s-au dat peste tot în țară”, a declarat pentru adevarul.ro Relu Anghelof, primarul comunei Desa.

  Peste o sută de fermieri s-au adunat, luni dimineață, în fața primăriei din Desa pentru a protesta, iar primarul din comuna Desa le-a spus oamenilor că a luat legătura cu ministrul Agriculturii și marți s-ar putea deplasa la Desa un secretar de stat pentru a analiza situația. Astăzi, marți, 1 noiembrie, în localitate este așteptat să ajungă secretarul de stat din MADR Ion Găman.

  Fermierii nu doar că au de restituit banii primiți, dar s-au ales și cu dosare penale. Numai în județul Dolj sunt în total 541 fermieri în această situație. Dintre aceștia, peste 300 sunt din Desa. Împotriva tuturor, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Dolj a formulat plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații și înșelăciune.


  Te-ar mai putea interesa

  Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară